Srbija uputila demarš Hrvatskoj

Srbija je uputila Hrvatskoj najoštriji protest povodom neprihvatljivih izjava i postupaka u Kninu tokom obilježavanja 20 godina od akcije "Oluja", govora mržnje i poziva na linč Srba, te isticanja ustaških simbola, uz ocjenu da sve to podstiče ponovno ubijanje i progon Srba u Hrvatskoj.

Region 06.08.2015 | 20:00
Srbija uputila demarš Hrvatskoj

U protestnoj noti, koju je danas uručilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu Ivanu Saboliću, ističe se da Srbija očekuje da organizatori i počinioci tih djela budu kažnjeni shodno zakonima i međunarodnim konvencijama.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražava najoštriji protest Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske povodom neprihvatljivih izjava i postupaka prilikom obilježavanja dvadesetogodišnjice vojne akcije "Oluja", tokom koje je ubijeno više od 2.000 civila i trajno prognano više od 200.000 Srba, državljana Hrvatske.

Iz Ministarstva dodaju da su u prisustvu najviših hrvatskih zvaničnika, juče u Kninu uzvikivane parole koje predstavljaju ne samo govor mržnje, nego i poziv na linč i uništenje Srba, uz isticanje fašističkih simbola Nezavisne Države Hrvatske, u godini kada Evropa obilježava 70 godina od pobjede nad fašizmom.

U protestnoj noti se podsjeća da su te parole glasile "Ubij, ubij Srbina", "Za dom spremni", "Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina" i druge.

"Ovakvo ponašanje je apsolutno suprotno civilizacijskim i evropskim vrednostima, kao i antifašističkoj tradiciji EU i predstavlja najgrublje kršenje ljudskih i manjinskih prava, koja garantuju međunarodne organizacije u kojima je i Hrvatska član", navodi se u noti.

Srbija očekuje od Hrvatske, kao punopravne članice EU, da ispuni sve obaveze koje je preuzela članstvom u Uniji, posebno kada je riječ o zaštiti manjina, povratku i integraciji prognanih lica.

"Imajući u vidu da ovakve i slične izjave i postupci nanose ozbiljne negativne posljedice po ukupne bilateralne odnose, kao i političku stabilnost u regionu, Srbije očekuje da organizatori i počinioci tih djela budu kažnjeni shodno zakonima i međunarodnim konvencijama", ističe se u noti.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije koristi i ovu priliku da Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, kako se navodi, ponovi izraze svog poštovanja.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

racio

06.08.2015 18:23

Znam ih ja iz 92. Za 3 dana bi sa par stotina pravih momaka bili na Pantovščaku.

ODGOVORITE
Name

BL

06.08.2015 18:45

Samo nemoj pješke ko od tud junačino.

ODGOVORITE
Name

Bila

06.08.2015 19:15

je Oluja i bio je Bljesak ali nikad nisu dosli na Han Pijesak...

Name

Ana

06.08.2015 19:12

Teško je to i kazniti kad ih je 80% zadojeno ustaškom ideologijom. Kao prvo vlast koja imaju favorizuje ustašluk. Ko će sankcionisati? Oni su dokazali i pokazali ko su. Zato ne treba da žurimo u EU. Tamo nam nije mjesto sa ovakvima kao što su slavljenici Oluje.

ODGOVORITE
Name

lazar

06.08.2015 20:05

Pa sta ima Srbija da ocekuje i sav srbski narod, to je ista Hrvatska za vreme Pavelica. Oni mrze i kad se pomene rec Srbin, zalosno sto je tako nacija zagrizena u danasnje vreme.

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

06.08.2015 23:00

Žalosno je samo što im SAD i EU to sve tolerišu. Da nije njih, bile bi ustaše manje od makovog zrna. Da nije njih, ne bi ustaše otele ni pedlja srpske zemlje. Kad su ustaše divljale? Kad je iza njih bila enormna strana sila. Nekad Hitler a danas SAD i EU.

ODGOVORITE
Name

yu

07.08.2015 04:59

Evropa cuti ,za pohvalu .

ODGOVORITE