Будућност "Водовода" доведена у питање

Одборници Скупштине општине Билећа нису подржали приједлоге за рјешавање вишемилионског дуга билећког „Водовода“ према “Електро-Херцеговини”, чиме је будућност тог јавног предузећа поново доведена у питање.

Република Српска 29.07.2015 | 16:45
Будућност "Водовода" доведена у питање

Све што су се договорили предстваници билећког Водовода и Општине са руководством "Електро-Херцеговине” и “ХЕТ-а” средином јуна око ријешавања дуга од 7 милиона марака пало је у воду након одлуке одборника скупштинске већине, предвођене СНСД-овим Љубом Вуковићем, да се не усвоје понуђени приједлози.

А неки од приједлога су да “ХЕТ” уложи најмање 2 милиона марака у санирање и ревитализацију изворишта и критичних дијелова мреже.

Да „Водовод“ одмах потпише уговор са „Електрохерцеговином“ о снабдијевању електричном енергијом и тиме преузме обавезу плаћања рачуна за текућу потрошњу почевши од јула 2015. године.

Да се од Владе РС затражи сагласност за отпис камата за наведени дуг, затим да ХЕТ авансно општини Билећа уплати накнаду за потопљено земљиште у износу од 2 милиона марака која се односи на наредних десет година, а коју ће општина, као оснивач „Водовода“, преко истих једнократно уплатити на име дијела дуга од „Електрохерцеговине“.

Славко Дангубић, одборник ДНС-а и члан Управе „Електрохерцеговине“, тврди да се скупштинкса већина није усагласила јер се не може усагласити ни око расподијеле фотеља у општини, а да је “Водовод” практично жртва те политичке игре.

„Нажалост јуче због одређених кадровања у Билећи, то је више него јасно и евидентно и биће евидентно грађанима Билеће, због неусаглашеног кадровања скупштинске већине у Билећи, потпуно неочекивано предсједник Скупштине општине Љубо Вуковић није обезбиједио већинску подршку иако је сам учествовао у тим разговорима заједно са својим братом, Радованом, народним послаником“, каже Дангубић.

Управа „Електрохерцеговине“ није се одлучила да одмах поново блокира рачун „Водоводу“, али је питања тренутка када ће се предомислити.

„Нисмо данас донијели одлуку о поновној блокади, што је та пружена рука да се пресабару, али и то има свој вијек трајања“, додао је Дангубић.

И у билећком „Водоводу“ изненађени су одлуком одборника.

„Искрено се надам да ће у наредном периоду када се мало боље размисли о свему овоме и кад се види да ипак Општина на овај начин неће бити оштећена, него напротив да ће се ићи у неком правцу да ЈП „Водовод“ стекне услове да буде самоодрживо предузеће“, навео је Борислав Вукоје, директор „Водовода“ Билећа.

Једна од мјера за опаравак „Водовода“ већ је на снази од 1. јула, а то је поскупљење цијене воде од 50 одсто за грађане, који не крију разочарање због новог удара на њихов џеп.

Наредна сједница Скупштине општине Билећа планирана је за десет дана, а да ли ће се до тада одборници усагласити то тек остаје да се види.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар