Budućnost "Vodovoda" dovedena u pitanje

Odbornici Skupštine opštine Bileća nisu podržali prijedloge za rješavanje višemilionskog duga bilećkog „Vodovoda“ prema “Elektro-Hercegovini”, čime je budućnost tog javnog preduzeća ponovo dovedena u pitanje.

Republika Srpska 29.07.2015 | 16:45
Budućnost "Vodovoda" dovedena u pitanje

Sve što su se dogovorili predstvanici bilećkog Vodovoda i Opštine sa rukovodstvom "Elektro-Hercegovine” i “HET-a” sredinom juna oko riješavanja duga od 7 miliona maraka palo je u vodu nakon odluke odbornika skupštinske većine, predvođene SNSD-ovim Ljubom Vukovićem, da se ne usvoje ponuđeni prijedlozi.

A neki od prijedloga su da “HET” uloži najmanje 2 miliona maraka u saniranje i revitalizaciju izvorišta i kritičnih dijelova mreže.

Da „Vodovod“ odmah potpiše ugovor sa „Elektrohercegovinom“ o snabdijevanju električnom energijom i time preuzme obavezu plaćanja računa za tekuću potrošnju počevši od jula 2015. godine.

Da se od Vlade RS zatraži saglasnost za otpis kamata za navedeni dug, zatim da HET avansno opštini Bileća uplati naknadu za potopljeno zemljište u iznosu od 2 miliona maraka koja se odnosi na narednih deset godina, a koju će opština, kao osnivač „Vodovoda“, preko istih jednokratno uplatiti na ime dijela duga od „Elektrohercegovine“.

Slavko Dangubić, odbornik DNS-a i član Uprave „Elektrohercegovine“, tvrdi da se skupštinksa većina nije usaglasila jer se ne može usaglasiti ni oko raspodijele fotelja u opštini, a da je “Vodovod” praktično žrtva te političke igre.

„Nažalost juče zbog određenih kadrovanja u Bileći, to je više nego jasno i evidentno i biće evidentno građanima Bileće, zbog neusaglašenog kadrovanja skupštinske većine u Bileći, potpuno neočekivano predsjednik Skupštine opštine Ljubo Vuković nije obezbijedio većinsku podršku iako je sam učestvovao u tim razgovorima zajedno sa svojim bratom, Radovanom, narodnim poslanikom“, kaže Dangubić.

Uprava „Elektrohercegovine“ nije se odlučila da odmah ponovo blokira račun „Vodovodu“, ali je pitanja trenutka kada će se predomisliti.

„Nismo danas donijeli odluku o ponovnoj blokadi, što je ta pružena ruka da se presabaru, ali i to ima svoj vijek trajanja“, dodao je Dangubić.

I u bilećkom „Vodovodu“ iznenađeni su odlukom odbornika.

„Iskreno se nadam da će u narednom periodu kada se malo bolje razmisli o svemu ovome i kad se vidi da ipak Opština na ovaj način neće biti oštećena, nego naprotiv da će se ići u nekom pravcu da JP „Vodovod“ stekne uslove da bude samoodrživo preduzeće“, naveo je Borislav Vukoje, direktor „Vodovoda“ Bileća.

Jedna od mjera za oparavak „Vodovoda“ već je na snazi od 1. jula, a to je poskupljenje cijene vode od 50 odsto za građane, koji ne kriju razočaranje zbog novog udara na njihov džep.

Naredna sjednica Skupštine opštine Bileća planirana je za deset dana, a da li će se do tada odbornici usaglasiti to tek ostaje da se vidi.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar