Десет најбогатијих парова на свијету

Компанија Велт-икс (Wеалтх X), која се бави истраживањем и проценом вредности имовине супербогаташа, направила је листу десет најбогатијих парова на свету, међу којима су милијардери који су богатство стекли сопственим радом, али и они који су га наследили.

Свијет 24.07.2015 | 10:03
Десет најбогатијих парова на свијету

Ови мушкарци и жене су иноватори, грађевински предузетници, модни магнати, директори компанија и добротвори. Упознајте најбогатије парове на свету - од Америке, преко Француске и Шпаније, па све до Кине.

1. Џејмс и Лин Волтон
Заједничко нето богатство: 36,2 милијарди долара

Џејмс “Џим” Кар Волтон, најмлађи син оснивача “Волмарта” Самјуела Волтона, придружио се управном одбору компаније када му је брат Џон преминуо 2005. године. Данас је директор породичне холдинг-компаније “Волтон ентерпрајзис”. Осим тога, оснивач је компаније “Комјунити паблишерс”, председник и главни извршни директор “Арвест банке”, као и секретар и благајник Фондације “Породица Волтон”, која је 2013. поклонила у добротворне сврхе више од 300 милиона долара.

Више од 60.000 долара, брачни пар је поклонио Националним републиканским комитетима за избор републиканаца у Сенат и Конгрес.

2. Марк Закерберг и Присила Чан
Заједничко нето богатство: 38,5 милијарди долара



Пре само десет година, оснивач и главни извршни директор највеће друштвене мреже на свету био је студент друге године Универзиета Харвард. Присилу Чан је упознао на журки универзитетског братства, а девет година касније су стали на луди камен.

Марк и Присила, која је педијатар и наставница три страна језика, недавно су поклонили 75 милиона долара за завршетак изградње Опште болнице и траума центра у Сан Франциску. Од априла 2013. Закерберг прима плату у симболичном износу од једног долара годишње.

3. Бернар Арно и Елен Мерсије-Арно
Заједничко нето богатсво: 38,7 милијарди долара



Арно је главни извршни директор модног концерна “Мое Енеси Луи Витон” (ЛВМХ). Од оца је наследио грађевинску компанију Феринел и купио неколико компанија, укључујући и “Кристијан Диор” и “Бон Марше”. После спајања компанија “Луи Витон” и “Мое Енеси”, Арно је постао главни извршни директор, а ЛМВХ данас продаје луксузне производе унутар 60 брендова, као што су “Дом Перињон”, “Живанши” и “Марк Џејкобс”.

Арно и његова супруга, пијанисткиња из француског дела Канаде, страствени су колекционари уметности и заслужни су за имиџ ЛВМХ као великог покровитеља уметности у Француској.

4. Џеф и Мекензи Безос
Заједничко нето богатство: 39,8 милијарди долара

Мекензи је упознала будућег супруга 1992, док је радила за њега у хеџ-фонду “Д.Е. Шо”, са седиштем у Њујорку. Две године касније су се венчали и, пошто су се преселили у Сијетл, направили пословни план за Амазон.цом. Један од највећих сајтова за електронску трговину данас вреди 175 милијарди долара.
Мекензи је бивша ученица награђиваног писца Тонија Морисон и добитница Америчке књижевне награде 2006. Пар је 2013. купио “Вашингтон пост” за 250 милиона долара, али је то била приватна инвестиција (Амазон није учествовао).

5. Ванг Ђијанлин и Нинг Лин
Заједничко нето богатство: 40,7 милијарди долара



Ванг је 1986. позајмио 80.000 долара да би покренуо приватну грађевинску компанију “Далијан Ванда груп”. Тридесет година касније, власник је другог по величини ланца позоришта у Северној Америци, ланца луксузних хотела, већинског удела у компанији за производњу јахти “Сансикер јахтс”, а тренутно преговара о куповини холивудског филмског студија “Лајонс гејт ентертејнмент” и улагању у МГМ.

Његова супруга је председница корпорације “Лин инвестмент груп”, која пружа услуге у области изградње и унутрашњег дизајна ресторана брзе хране у којима се нуди квалитетна и здрава храна.

6. Чарлс и Елизабет Кох
Заједничко нето богатство: 47,4 милијарде долара


Чарлс Кох и његова три брата наследили су очево предузеће 1967, а 1983. Кох и његов брат Дејвид откупили су братовљев удео у износу од једне миљарде долара. Данас Кох има удео од 42 досто у компанији, чији је председник и главни извршни директор.

Лиз Кох је члан Надзорног одбора Мреже за обуку и предузетништво, а учествује и у раду мужевљеве компаније. Обоје учествују у добротворним активностима Фондације “Чарлс Кох” и “Културног повереничког фонда Кох”.

7. Дејвид и Џулија Кох
Заједничко нето богатство: 47,5 милијарди долара



Дејвид и Џулија Кох упознали су се 1991, када је он имао 50, а она 27 година. Он је радио у компанији “Кох индастрис”, а она је била асистенткиња чувеног модног креатора Адолфа. Венчали су се 1996. и имају троје деце.

Џулија је данас директор Школе америчког балета, а Дејвид је заменик извршног директора “Кох индастрис” и главни извршни дирекотор концерна “Кох кемикал технолоџи груп”. Био је кандидат за потпредседника америчке Слободарске партије, а у оквиру председничке кампање 2012, као велики присталица конзервативне политике, приредио вечеру у знак подршке Миту Ромнију, при чему су гости плаћали 50.000 долара по особи.

8. Ворен Бафет и Астрид Менкс
Заједничко нето богатство: 65 милијарди долара



Ворен Бафет се развео од прве супруге Сузан 1997. године, након чега је упознао Астрид Менкс. Њих троје су били пријатељи све док Сузан није умрла 2004.

Пре него што је упознала чувеног инвеститора и председника и главног извршног директора “Беркшир Хатавеј”, Астрид је била конобарица у коктел-бару. У власништву његове компаније налазе се компаније “Гајко”, “Дери квин”, Фрут оф д лум”, Хелзбег дајмондс и Хајнц, а има и мањински удео у компанијама “Америкен експрес”, “Кока-кола”, “Голдман Сакс” итд.

Заједно с Билом Гејтсом, Бафет је створио кампању “Гивинг плеџ”, са циљем да се богати људи у свету подстакну да највећи део новца поклоне у добротворне сврхе. Бафетови намеравају да поклоне 85 одсто акција своје компаније.

9. Амансио Ортега Гаона и Флора Перез
Заједничко нето богатство: 70,7 милијарди долара



Власник ланца продавница одеће Амансио Ортега и његова друга жена Флора Перез упознали су се двадесет година пре него што су се венчали, док је она радила у његовој холдинг компанији “Индитекс”, у чијем се власништву налазе многи познати брендови. Највећи део богатства Ортега је стекао као власник ланца продавница “Зара”, који је основао заједно с првом супругом 1975. године. Компанија је убрзо стекла углед места где се по прихватљивим ценама могу купити тканине и одећа познатих дизајнера. “Индитекс” је изашао на берзу 2001. и данас је један од најпознатијих малопродајних модних ланаца у свету.

Перез је данас члан управног одбора “Индитекса”, као представница холдинг-компаније “Гартлер”, која поседује 50 одсто удела у “Индитексу”. Осим тога, потпредседник је Фондације “Амансио Ортега”.

10. Бил и Мелинда Гејтс
Заједничка нето вредност: 85,7 милијарди долара

Иако се Бил Гејтс обогатио захваљујући оснивању компаније “Мајкософт” 1975, ових дана му је главна преокупација копредседаванаје Фондацијом “Бил и Мелинда Гејтс”. Мелинда је почела да ради за “Мајкрософт” 1987, а венчали су се 1994. Имају троје деце, којима је наводно забрањено да користе уређаје компаније “Епл”.

Гејтс је и данас директор и технолошки саветник у “Мајкрософту”.

Овај пар је познат по филантропским склоностима, а у августу 2010. су, заједно с Вореном Бафетом, основали иницијативу “Гивинг плеџ”, чиме су се обавезали да ће већину свог богатства поклонити у добротворне сврхе.

Извор: бусинессинсидер.цом/Блиц

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Раденко

24.07.2015 08:28

Требали би ми једну насу листу супербогатаса направити. Интересује ме колико њих на тој листи не би били зрели за затвора у року 3 минуте, наравно у некој нормалној земљи.

ОДГОВОРИТЕ