СНСД од социјалиста тражи "Шуме Српске"!

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић изложен је огромном притиску да функцију генералног директора "Шума Српске", која по договору странака парламентарне већине у Републици Српској припада његовој партији, препусти најјачем коалиционом партнеру!

Република Српска 13.06.2015 | 19:10
СНСД од социјалиста тражи "Шуме Српске"!

Незванично, од Ђокића траже да функцију генералног директора препусти СНСД-у, док би његови кадрови заузврат засели у три од пет фотеља извршних директора у овом предузећу, а добили би и руководећа места у неколико шумских газдинстава.

- Према том сценарију, који подржава и већина чланова Надзорног одбора, на место генералног директора вратио би се Раденко Лакетић, који је стекао надимак Џокер, јер је у два наврата седао у фотељу в. д. директора.

Први пут је за в. д. директора именован у августу 2012. године, након хапшења тадашњег директора и функционера СП-а Срђана Љубојевића. На функцији је био свега два месеца, јер га је у октобру на тој позицији заменио нови Ђокићев кадар Јаков Галић. Међутим, Лакетић се већ у априлу 2013. године, када је смењен Галић, вратио на место в. д. директора. Ипак, у априлу 2014. године, на чело "Шума РС" засео је трећи социјалиста Драган Грабовац, који је и данас на функцији в. д. директора - објашњава саговорник.

Према његовим речима, Лакетић ужива подршку Надзорног одбора "Шума РС", али то није довољно за долазак на директорску функцију, јер све зависи од међустраначког договора.

- Социјалисти су недавно изнели званични став да је бивши посланик СП-а из Модриче Ристо Марић њихов кандидат за директора и да би требало да замени страначког колегу Грабовца. Међутим, Ђокић се сада налази између две ватре, јер с једне стране трпи притисак из СНСД-а да се одрекне "Шума РС", док с друге стране јастребови унутар његове странке неће ни да чују за ту могућност. Како ствари стоје, Ристо Марић је много ближи директорској фотељи од Лакетића, али код нас се све може окренути преко ноћи - каже извор.

Када је реч о осталим функцијама које су припале социјалистима, додаје он, Раденко Ђурица, иначе начелник Одељења за друштвене делатности у бањалучкој градској управи, ускоро би требало да замени Предрага Ашкрабића на челу Комисије за концесије Српске.

- Срђан Љубојевић остаје директор Фонда за заштиту животне средине, Предраг Томић на челу Инспектората, а Јелена Ћетковић на челу АПИФ-а, док социјалисти очекују фотеље у електроенергетском сектору, пре свега у "Електро-Херцеговини" - каже саговорник.

Он истиче да би додатну конфузију у поделу директорских фотеља могао да изазове и раскид коалиције ДНС-а и Шукалових напредњака.

- Марко Павић је у преговоре о подели функција ушао са капацитетом од осам посланика, док сада има само шест, тако да није искључено да ће ДНС морати да се одрекне неких функција у корист СП-а, а то се углавном односи на позиције у "Електропривреди РС", односно у зависним предузећима која послују у оквиру ЕРС - каже саговорник.

Он на крају додаје да је интересантно да се на политичку сцену враћа један потпуно заборављени функционер, који је током првог премијерског мандата Милорада Додика од 1998. до 2001. био помоћник министра породице, омладине и спорта.

- Реч је о Милану Новитовићу, који је најозбиљнији кандидат за новог директора "Пошта Српске" - открива извор.

Лидер ПУП-а РС Илија Стеванчевић насмејао је пре два дана јавност изјавом да "постоји много пензионера који ништа не раде и којима треба помоћи". Поред ове хумореске, Стеванчевић је озбиљно запретио да ће отказати послушност владајућој коалицији уколико његова странка не добије обећане директорске функције. Он је поручио да му је стрпљење на измаку и да ће напустити коалицију ако у најскорије време његови кадрови не дођу на функције заменика директора Фонда ПИО и шефа једне од филијала Завода за запошљавање РС.

Он је истакао и да су две директорске позиције у шумским газдинствима захтеви од којих неће одустати, а медији су пренели да је најзаинтересованији за шумска газдинства у Хан Пијеску и Рибнику, која важе за "шумарије" са најбољим пословањем.

(Пресс)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

бојкот

13.06.2015 17:24

Који идиоти, боре се за Суме (ПАРЕ) Српске, а народ зиви у биједи на зацељу Европе !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грго

13.06.2015 18:01

Ово је слика насег јада.Отимање за фотеље гдје нико не пита која струцна спрема,колико искуства на тим пословима,који резултати до сад.Партије дијеле директорска мјеста,узимају се позиције,паре,корупција и криминал цвјетају.Колико год цовјек волио РС добије зељу да све иде у п.м и да нас неко сјебе. Додик је ово све створио и неморате га залит кад га странци откаце .Његови тајкуни кумови и сва та белосветска багра не заслузују ниста друго осим дугогодисње робије. Сви су до јуце били неписмени паори данас су као кобајаги привредници,а јос ударају прстом за потпис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

13.06.2015 18:30

Немојте црвеним отимати ШУМЕ СРПСКЕ, КАКО ЋЕ ПРЕЋИ ИЗБОРБИ ПРАГ.Мада је истина чега се год дотакну да пропада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

13.06.2015 21:13

У Свакој општини има по један бајин изасланик који управља локалним шумским газдинством а није директор. Директор је само обична фигура. У шипову је то посланик снсд-а милан ковач, који поред тога има фирму која се бави прерадом дрвета па реците да то није сукоб интереса. У некој другој општини исто тако. Јадни смо ми и ова наша република ако ово настави да функционише овако без обзира био неко други на власти или ови тренутни додикови пљачкаши. А шуме су врло атрактивне обзиром на будзет од 180 милиона. Не дозволимо да нас пљачкају.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зевс

13.06.2015 21:30

Ристо Мариц директор,хахаха.Хохстаплер,криминалац,дузан банкама,дрзави,радницима свог пропалог предузеца.Спрдња модрицке царсије.Дипломац Универзитета у Пристини,коцкар,а факултет заврсио у 52-ој.Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли спаса Сумама

14.06.2015 16:29

Социјалистицка партија је доказала да нема кадрове "дорасле" за функцију директора "Сума РС", од 2011. године висока политика - на основу медјустранацких договора експериментисе са кадровима поцев од Љубојевица, Галица, преко Грабовца, па сада до могуцности да ту позицију заузме Ристо Мариц. Приликом избора кадрова на вазне функције у "Суме РС" занемарује се низ цињеница: - да су "Суме Републике Српске" комплексан систем који послује на подруцју цијеле Републике Српске са око 4500 радника, - да је ово предузеце од опстег интереса и да се због те цињенице мора посветити посебна пазња избору кадрова. Од пословања Сума зависе његови радници, опстински будзети, изводјаци радова, прерадјивацка предузеца, њихови радници и породице. Највеци је послодавац у РС. Занемарује се морал, образовање и капацитет кадрова који се доводе у "Суме" на вазне функције. Стање у Сумама је најлосије у историји Предузеца. И све је горе и горе. Поред губитка и хроницне неликвидности, у предузецу влада анархија, Управа нема ауторитет због недораслих кадрова у Управи а и самог директора Грабовца. Именовање Ристе Марица било би вјероватно најлосије рјесење потекло из Социјалистицке партије. И додатно би погорсало стање. Судеци по писању Блица, и по јос неким незваницним информацијама, Мариц је менадзер пропалог трговацког предузеца из регије Модрице. Његов долазак у Суме, према насих информацијама, послузио би му за подмирење лицних дугова, као и дугова тог предузеца. Сумама требају привредници, не пропали приватници. Суме имају око 900 радника са високом струцном спремом, од тога је половина сумарских инзењера. Понизавајуце је поред толико кадрова са искуством, доводити неспособне и неодговарајуце кадрове да својим нерадом продубљују дубиозу у Предузецу. Пољопривредни инзењери не требају бити на целу овог Предузеца, као ни кадрови из Пристине. Велик број радника је деградиран због односа политике и експерименталних кадрова према Предузецу. А "Суме" иду с коња на магарца, из године у годину. Забрињава небрига за стање у "Сумама" од стране високе политике, Владе, Скупстине, ... Уназад неколико година у контунуитету готово сви цланови Управе и директор су врсиоци дузности, исто је и са цлановима Надзорног одбора, Одбора за ревизију, ... Нема ту рада и резултата рада. Политизација функција изврсних функција у Предузецу је неприхватљива. Јавна предузећа не смију бити страначки плијен и треба да их воде најбољи. Остаје нада да це доносици одлука бити свјесни озбиљности момента и важности доброг пословања "Сума"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

16.06.2015 22:00

Ристо Мариц је требао бити у затвору,гулити робију због тога сто је изварао дрзаву,банке и раднике.Све му је под хипотеком,ни гаце он нема,а сепури се кад хода градом.Људи га сконтали кад види некога коме је дузан паре,он извади тел,фол прица са неким,развезе прицу,а на вези нико.Спрдња од цовјека,а јос и приглуп.

Name

Александар

18.07.2015 21:44

Цитам и не вјерујем.Ристо Мариц директор јавног предузеца :) У Модрици познатији као "Позајми ми марку",јадник и просијак.

ОДГОВОРИТЕ