SNSD od socijalista traži "Šume Srpske"!

Lider Socijalističke partije Petar Đokić izložen je ogromnom pritisku da funkciju generalnog direktora "Šuma Srpske", koja po dogovoru stranaka parlamentarne većine u Republici Srpskoj pripada njegovoj partiji, prepusti najjačem koalicionom partneru!

Republika Srpska 13.06.2015 | 19:10
SNSD od socijalista traži "Šume Srpske"!

Nezvanično, od Đokića traže da funkciju generalnog direktora prepusti SNSD-u, dok bi njegovi kadrovi zauzvrat zaseli u tri od pet fotelja izvršnih direktora u ovom preduzeću, a dobili bi i rukovodeća mesta u nekoliko šumskih gazdinstava.

- Prema tom scenariju, koji podržava i većina članova Nadzornog odbora, na mesto generalnog direktora vratio bi se Radenko Laketić, koji je stekao nadimak Džoker, jer je u dva navrata sedao u fotelju v. d. direktora.

Prvi put je za v. d. direktora imenovan u avgustu 2012. godine, nakon hapšenja tadašnjeg direktora i funkcionera SP-a Srđana Ljubojevića. Na funkciji je bio svega dva meseca, jer ga je u oktobru na toj poziciji zamenio novi Đokićev kadar Jakov Galić. Međutim, Laketić se već u aprilu 2013. godine, kada je smenjen Galić, vratio na mesto v. d. direktora. Ipak, u aprilu 2014. godine, na čelo "Šuma RS" zaseo je treći socijalista Dragan Grabovac, koji je i danas na funkciji v. d. direktora - objašnjava sagovornik.

Prema njegovim rečima, Laketić uživa podršku Nadzornog odbora "Šuma RS", ali to nije dovoljno za dolazak na direktorsku funkciju, jer sve zavisi od međustranačkog dogovora.

- Socijalisti su nedavno izneli zvanični stav da je bivši poslanik SP-a iz Modriče Risto Marić njihov kandidat za direktora i da bi trebalo da zameni stranačkog kolegu Grabovca. Međutim, Đokić se sada nalazi između dve vatre, jer s jedne strane trpi pritisak iz SNSD-a da se odrekne "Šuma RS", dok s druge strane jastrebovi unutar njegove stranke neće ni da čuju za tu mogućnost. Kako stvari stoje, Risto Marić je mnogo bliži direktorskoj fotelji od Laketića, ali kod nas se sve može okrenuti preko noći - kaže izvor.

Kada je reč o ostalim funkcijama koje su pripale socijalistima, dodaje on, Radenko Đurica, inače načelnik Odeljenja za društvene delatnosti u banjalučkoj gradskoj upravi, uskoro bi trebalo da zameni Predraga Aškrabića na čelu Komisije za koncesije Srpske.

- Srđan Ljubojević ostaje direktor Fonda za zaštitu životne sredine, Predrag Tomić na čelu Inspektorata, a Jelena Ćetković na čelu APIF-a, dok socijalisti očekuju fotelje u elektroenergetskom sektoru, pre svega u "Elektro-Hercegovini" - kaže sagovornik.

On ističe da bi dodatnu konfuziju u podelu direktorskih fotelja mogao da izazove i raskid koalicije DNS-a i Šukalovih naprednjaka.

- Marko Pavić je u pregovore o podeli funkcija ušao sa kapacitetom od osam poslanika, dok sada ima samo šest, tako da nije isključeno da će DNS morati da se odrekne nekih funkcija u korist SP-a, a to se uglavnom odnosi na pozicije u "Elektroprivredi RS", odnosno u zavisnim preduzećima koja posluju u okviru ERS - kaže sagovornik.

On na kraju dodaje da je interesantno da se na političku scenu vraća jedan potpuno zaboravljeni funkcioner, koji je tokom prvog premijerskog mandata Milorada Dodika od 1998. do 2001. bio pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta.

- Reč je o Milanu Novitoviću, koji je najozbiljniji kandidat za novog direktora "Pošta Srpske" - otkriva izvor.

Lider PUP-a RS Ilija Stevančević nasmejao je pre dva dana javnost izjavom da "postoji mnogo penzionera koji ništa ne rade i kojima treba pomoći". Pored ove humoreske, Stevančević je ozbiljno zapretio da će otkazati poslušnost vladajućoj koaliciji ukoliko njegova stranka ne dobije obećane direktorske funkcije. On je poručio da mu je strpljenje na izmaku i da će napustiti koaliciju ako u najskorije vreme njegovi kadrovi ne dođu na funkcije zamenika direktora Fonda PIO i šefa jedne od filijala Zavoda za zapošljavanje RS.

On je istakao i da su dve direktorske pozicije u šumskim gazdinstvima zahtevi od kojih neće odustati, a mediji su preneli da je najzainteresovaniji za šumska gazdinstva u Han Pijesku i Ribniku, koja važe za "šumarije" sa najboljim poslovanjem.

(Press)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

bojkot

13.06.2015 17:24

Koji idioti, bore se za Sume (PARE) Srpske, a narod zivi u bijedi na zacelju Evrope !!!

ODGOVORITE
Name

Grgo

13.06.2015 18:01

Ovo je slika naseg jada.Otimanje za fotelje gdje niko ne pita koja strucna sprema,koliko iskustva na tim poslovima,koji rezultati do sad.Partije dijele direktorska mjesta,uzimaju se pozicije,pare,korupcija i kriminal cvjetaju.Koliko god covjek volio RS dobije zelju da sve ide u p.m i da nas neko sjebe. Dodik je ovo sve stvorio i nemorate ga zalit kad ga stranci otkace .Njegovi tajkuni kumovi i sva ta belosvetska bagra ne zasluzuju nista drugo osim dugogodisnje robije. Svi su do juce bili nepismeni paori danas su kao kobajagi privrednici,a jos udaraju prstom za potpis.

ODGOVORITE
Name

Brod

13.06.2015 18:30

Nemojte crvenim otimati ŠUME SRPSKE, KAKO ĆE PREĆI IZBORBI PRAG.Mada je istina čega se god dotaknu da propada.

ODGOVORITE
Name

patriota

13.06.2015 21:13

U Svakoj opštini ima po jedan bajin izaslanik koji upravlja lokalnim šumskim gazdinstvom a nije direktor. Direktor je samo obična figura. U šipovu je to poslanik snsd-a milan kovač, koji pored toga ima firmu koja se bavi preradom drveta pa recite da to nije sukob interesa. U nekoj drugoj opštini isto tako. Jadni smo mi i ova naša republika ako ovo nastavi da funkcioniše ovako bez obzira bio neko drugi na vlasti ili ovi trenutni dodikovi pljačkaši. A šume su vrlo atraktivne obzirom na budzet od 180 miliona. Ne dozvolimo da nas pljačkaju.....

ODGOVORITE
Name

Zevs

13.06.2015 21:30

Risto Maric direktor,hahaha.Hohstapler,kriminalac,duzan bankama,drzavi,radnicima svog propalog preduzeca.Sprdnja modricke carsije.Diplomac Univerziteta u Pristini,kockar,a fakultet zavrsio u 52-oj.Fuj.

ODGOVORITE
Name

Ima li spasa Sumama

14.06.2015 16:29

Socijalisticka partija je dokazala da nema kadrove "dorasle" za funkciju direktora "Suma RS", od 2011. godine visoka politika - na osnovu medjustranackih dogovora eksperimentise sa kadrovima pocev od Ljubojevica, Galica, preko Grabovca, pa sada do mogucnosti da tu poziciju zauzme Risto Maric. Prilikom izbora kadrova na vazne funkcije u "Sume RS" zanemaruje se niz cinjenica: - da su "Sume Republike Srpske" kompleksan sistem koji posluje na podrucju cijele Republike Srpske sa oko 4500 radnika, - da je ovo preduzece od opsteg interesa i da se zbog te cinjenice mora posvetiti posebna paznja izboru kadrova. Od poslovanja Suma zavise njegovi radnici, opstinski budzeti, izvodjaci radova, preradjivacka preduzeca, njihovi radnici i porodice. Najveci je poslodavac u RS. Zanemaruje se moral, obrazovanje i kapacitet kadrova koji se dovode u "Sume" na vazne funkcije. Stanje u Sumama je najlosije u istoriji Preduzeca. I sve je gore i gore. Pored gubitka i hronicne nelikvidnosti, u preduzecu vlada anarhija, Uprava nema autoritet zbog nedoraslih kadrova u Upravi a i samog direktora Grabovca. Imenovanje Riste Marica bilo bi vjerovatno najlosije rjesenje poteklo iz Socijalisticke partije. I dodatno bi pogorsalo stanje. Sudeci po pisanju Blica, i po jos nekim nezvanicnim informacijama, Maric je menadzer propalog trgovackog preduzeca iz regije Modrice. Njegov dolazak u Sume, prema nasih informacijama, posluzio bi mu za podmirenje licnih dugova, kao i dugova tog preduzeca. Sumama trebaju privrednici, ne propali privatnici. Sume imaju oko 900 radnika sa visokom strucnom spremom, od toga je polovina sumarskih inzenjera. Ponizavajuce je pored toliko kadrova sa iskustvom, dovoditi nesposobne i neodgovarajuce kadrove da svojim neradom produbljuju dubiozu u Preduzecu. Poljoprivredni inzenjeri ne trebaju biti na celu ovog Preduzeca, kao ni kadrovi iz Pristine. Velik broj radnika je degradiran zbog odnosa politike i eksperimentalnih kadrova prema Preduzecu. A "Sume" idu s konja na magarca, iz godine u godinu. Zabrinjava nebriga za stanje u "Sumama" od strane visoke politike, Vlade, Skupstine, ... Unazad nekoliko godina u kontunuitetu gotovo svi clanovi Uprave i direktor su vrsioci duznosti, isto je i sa clanovima Nadzornog odbora, Odbora za reviziju, ... Nema tu rada i rezultata rada. Politizacija funkcija izvrsnih funkcija u Preduzecu je neprihvatljiva. Javna preduzeća ne smiju biti stranački plijen i treba da ih vode najbolji. Ostaje nada da ce donosici odluka biti svjesni ozbiljnosti momenta i važnosti dobrog poslovanja "Suma"

ODGOVORITE
Name

Miki

16.06.2015 22:00

Risto Maric je trebao biti u zatvoru,guliti robiju zbog toga sto je izvarao drzavu,banke i radnike.Sve mu je pod hipotekom,ni gace on nema,a sepuri se kad hoda gradom.Ljudi ga skontali kad vidi nekoga kome je duzan pare,on izvadi tel,fol prica sa nekim,razveze pricu,a na vezi niko.Sprdnja od covjeka,a jos i priglup.

Name

Aleksandar

18.07.2015 21:44

Citam i ne vjerujem.Risto Maric direktor javnog preduzeca :) U Modrici poznatiji kao "Pozajmi mi marku",jadnik i prosijak.

ODGOVORITE