''Одаберите'' ривала Партизана у ЛШ?!

Ово су потенцијални противници Партизана у 2. колу квалификација за Лигу шампиона. Шта ће куглице показати на жребу 22. јуна?

Фудбал 01.06.2015 | 23:40
''Одаберите'' ривала Партизана у ЛШ?!

Најуспешнији српски фудбалски клуб у последњој декади, што се тиче европских такмичења, београдски Партизан за 20-ак дана сазнаће име ривала у 2. колу квалификација за Лигу шампиона.

Играчи Партизана тренутно су на одмору, али "рандез-воус" са тренером Зораном Милинковићем и његовим сарадницима заказан је већ за 15. јун, јер треба се припремити за оно што долази, а долази брзо.

Дакле, 22. јуна у Ниону ће Ђани Инфантини и нека позната фаца извлачити куглице са именима клубова, најпре за 1. коло квалификација, а потом и за другу рунду. У тој другој рунди, биће и име српског шампиона, Партизана који ће биту у повлашћеном делу жреба.

То "повлашћено" ништа не мора да значи, јер одавно је фудбал дошао до фазе када га играју сви и то врло добро. Оне земље и клубови које су некад биле "топвоско месо" то више нису. Улоге су се битно промениле.

Ево примера: бугарски Лудогорец, који је до пре коју годину био "пожељан" ривал, сада је по коефицијентима изнад Партизана, а добро је познато како су црно-бели прошли против Лудогореца прошле сезоне. Или словеначки Марибор, или кипарски АПОЕЛ.

Све ово наводи на закључак да српски фудбал дебело заостаје за остатком Европе и да више не смемо и не можемо да наступамо из "облака".

Да се вратимо на жреб и позицију Партизана. Дакле, у 2. колу квалификација биће међу повлашћеним екипама. Приликом жреба, УЕФА прави подгрупе, мада је тешко "провалити" формулу по којој се те подгрупе праве, јер то, бар у случају Партизана и Србије, није географски положај. УЕФА се свих ових година трудила да одвоји клубове из бивше Југославије и из Албаније, за сваки случај.

Дакле, ако не рачунамо три шампиона бивших југословенских република - БиХ (Сарајево), Црне Горе (Рудар из Пљеваља) и Македоније (Вардар), као и првака Албаније (Скендербег), јер смо за све њих горе закључили да се УЕФА труди да нас не споји, преостало је још пет европских "источњака" и "југоисточњака" у доњем делу костура.

То су: Дила Гори (Грузија), Астана (Казахстан), Милсами Орхеи (Молдавија), Пјуник (Јерменија) и Хибернианс (Малта).

Наравно, ово све под условом да УЕФА настави неписану праксу "раздвајања" клубова из Еx-Yу.

Астања (Казахстан) и Пјуник (са којим се Партизан већ састајао) су ривали који одскачу од осталих потенцијалних ривала црно-белих, али српски шампион не сме да зазире ни од кога, поготово не у 2. колу квалификација за Лигу шампиона. Наравно, све зависи и од тима који ће Партизан имати с обзиром да је тренутни показао слабости и у домаћем такмичењу, а у Европи се свака грешка сурово кажњава. Дакле, на управи је сада да одреши кесеу и да доведе играче који ће умети да изнесу ово такмичење.

Ако Партизан прође другу рунду квалификација, у трећем колу неће бити у повлашћеном делу жреба. Али, отом-потом.

Коментари / 0

Оставите коментар