''Odaberite'' rivala Partizana u LŠ?!

Ovo su potencijalni protivnici Partizana u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Šta će kuglice pokazati na žrebu 22. juna?

Fudbal 01.06.2015 | 23:40
''Odaberite'' rivala Partizana u LŠ?!

Najuspešniji srpski fudbalski klub u poslednjoj dekadi, što se tiče evropskih takmičenja, beogradski Partizan za 20-ak dana saznaće ime rivala u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Igrači Partizana trenutno su na odmoru, ali "randez-vous" sa trenerom Zoranom Milinkovićem i njegovim saradnicima zakazan je već za 15. jun, jer treba se pripremiti za ono što dolazi, a dolazi brzo.

Dakle, 22. juna u Nionu će Đani Infantini i neka poznata faca izvlačiti kuglice sa imenima klubova, najpre za 1. kolo kvalifikacija, a potom i za drugu rundu. U toj drugoj rundi, biće i ime srpskog šampiona, Partizana koji će bitu u povlašćenom delu žreba.

To "povlašćeno" ništa ne mora da znači, jer odavno je fudbal došao do faze kada ga igraju svi i to vrlo dobro. One zemlje i klubovi koje su nekad bile "topvosko meso" to više nisu. Uloge su se bitno promenile.

Evo primera: bugarski Ludogorec, koji je do pre koju godinu bio "poželjan" rival, sada je po koeficijentima iznad Partizana, a dobro je poznato kako su crno-beli prošli protiv Ludogoreca prošle sezone. Ili slovenački Maribor, ili kiparski APOEL.

Sve ovo navodi na zaključak da srpski fudbal debelo zaostaje za ostatkom Evrope i da više ne smemo i ne možemo da nastupamo iz "oblaka".

Da se vratimo na žreb i poziciju Partizana. Dakle, u 2. kolu kvalifikacija biće među povlašćenim ekipama. Prilikom žreba, UEFA pravi podgrupe, mada je teško "provaliti" formulu po kojoj se te podgrupe prave, jer to, bar u slučaju Partizana i Srbije, nije geografski položaj. UEFA se svih ovih godina trudila da odvoji klubove iz bivše Jugoslavije i iz Albanije, za svaki slučaj.

Dakle, ako ne računamo tri šampiona bivših jugoslovenskih republika - BiH (Sarajevo), Crne Gore (Rudar iz Pljevalja) i Makedonije (Vardar), kao i prvaka Albanije (Skenderbeg), jer smo za sve njih gore zaključili da se UEFA trudi da nas ne spoji, preostalo je još pet evropskih "istočnjaka" i "jugoistočnjaka" u donjem delu kostura.

To su: Dila Gori (Gruzija), Astana (Kazahstan), Milsami Orhei (Moldavija), Pjunik (Jermenija) i Hibernians (Malta).

Naravno, ovo sve pod uslovom da UEFA nastavi nepisanu praksu "razdvajanja" klubova iz Ex-Yu.

Astanja (Kazahstan) i Pjunik (sa kojim se Partizan već sastajao) su rivali koji odskaču od ostalih potencijalnih rivala crno-belih, ali srpski šampion ne sme da zazire ni od koga, pogotovo ne u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Naravno, sve zavisi i od tima koji će Partizan imati s obzirom da je trenutni pokazao slabosti i u domaćem takmičenju, a u Evropi se svaka greška surovo kažnjava. Dakle, na upravi je sada da odreši keseu i da dovede igrače koji će umeti da iznesu ovo takmičenje.

Ako Partizan prođe drugu rundu kvalifikacija, u trećem kolu neće biti u povlašćenom delu žreba. Ali, otom-potom.

Komentari / 0

Ostavite komentar