Ако нема реформи неће бити ни милијарде БиХ од ЕУ

Политичка ситуација у БиХ ври. Након зеленог сигнала из ЕУ, наступила је криза. Владајућа коалиција на нивоу БиХ као раштимани оркестар и то сад кад треба највише да се заврну рукави. Да ли ће нам оваквим њиховим понашањем измаћи милијарде, које је ЕУ, кроз План раста за Запдни Балкан, спремна да понуди, али уз одређене реформе.

Босна и Херцеговина 25.04.2024 | 22:38
Ако нема реформи неће бити ни милијарде БиХ од ЕУ

Јединствено тржиште, слободно кретање роба, услуга и радника, јединствено подручје плаћања у еврима, приступ тржишту енергије и јединственом дигиталном тржишту, те укључивање у индустријске ланце снабдијевања, све то нуди се Босни и Херцеговини кроз новац који је Европа спремна дати, али уз одређене реформе, које политички врх треба да спроведе, као и уз строге контроле трошења. Међутим, политичка ситуација у БиХ је толико узаврела, да након зеленог сигнала из ЕУ, изгледа као да се земља креће уназад, а не напријед.

„Услови који се требају испунити су, условно речено, грана коју би они требали да сасијеку, а сједе на њој, тако да им се не мили да сијеку ту грану, зато што им је та грана омогучавала и одређене бенефите и све оно што су злоупотребљавали систем свакако. С друге стране опет имамо та новчана средства, тако да су они овде мало у раскораку. Дакле имамо с једне стране огромна средства, која могу да повуку, али је потребно да испуне одређене услове, а те услове ако испуне, више неће имати привилегије које су до сад имали“, каже  политички аналитичар Младен Бубоњић.

Бх. политичари требало би да испуне минимум, али и то је, чини се, за њих тежак задатак. Оно што треба да обезбиједе јесте поштовање демократских мехханизама кроз вишетраначки плурализам, одржавање фер и транспарентних избора, поштивање људских права и слобода, међутим све што видимо јесте супротно од овога. Ниже се криза за кризом.

„И у времену када смо добили почетак преговора да су они ишли својим путем, а тај пут је ишао контра смјеру од овога што се тражи овим планом заправо. Видјели смо увођење врло рестриктивних закона, који су и означени негативним у Извјештају о напретку европске комисије, а тицали су се слободе говора, закон о кримиализацији клевете, имали смо исто тако и закон, који је као приједлог усвојен о невладиним организацијама. Све су то ствари које су супротне и контрадикторне ономе што се тражи“, истиче политички аналитичар Тања Топић.

Посматрајући економску ситуацију у БиХ које је, по мишљењу економиста, тешка и компликована, али и политички затегнуте односе, страни инвеститори бјеже од БиХ. Реализација пројеката Европске уније у БиХ, промијенила би такву слику, сматрају економисти.

„Економска ситуација је врло сложена, много пројеката није у реализацији и у Федерацији и у Републици Српској и заиста мислим да се мора фокусирати сада на Европу и Европску унију и тај пут који треба прећи, како би се покушало реактивирати и реанимирати тржиште и вратити неке будуће, нове домаће и стране инвеститоре“, став је  економисте Зорана Павловића.

Европкса унија прописује стриктна правила и контроле трошења уложеног новца, а инвестиције може и да прекине, уколико власти не спроводе реформе. То смо имали прилике и да видимо на дјелу. На крају, највећу штету трпе грађани због нерада и неодговорности својих представника.

(БН) Фото: Цапитал

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Миле незамјенљиви

26.04.2024 04:45

Гледајуци овај симпатични снимак,морам мало да размислим..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

26.04.2024 06:45

Све је то додик сам закухо својим инацењем сад кад немозе ни тамо ни вамо уплео се ко пиле у куцину

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.04.2024 06:58

Гдје нераде фабрике и творнице ту је живот народа који није побјегао из РС од данас до сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

26.04.2024 07:41

Нема милијарде марака Ста то знаци?Па нема ни крадје јер свака европска помоц знаци тобозе неки нови проекат а нови проекат прилика да се краде.Али незнам засто ми требамо тај новац од усмрдјеле европе и запада.Па ваљда нам је русија мајка и они само цекају да европа казе нема новца за вас да би русија дала коју милијарду да нас помогне Ваљда је председник био прије неколико дана .Требало би да видимо ваљда неки уцинак од те посјете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

26.04.2024 07:51

Нико на улицу не излази сто нам данас пропада 1милијарда € .Додусе повезана са реформама. Нема крадје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опусак

26.04.2024 11:50

Никада од БиХ праве дрзаве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор

26.04.2024 14:44

Па није ваљда нико луд да даје паре а они да их краду нецете лопови.

ОДГОВОРИТЕ