О првој брачној ноћи у Србији прије 70 година

Бракови у времену пре 70 година изгледали су другачије, а Драган је испричао своје искуство уговореног брака.

Србија 15.05.2015 | 15:16
О првој брачној ноћи у Србији прије 70 година

 

Некада давно, а то значи пре 70 и више година, у куршумлијском крају, бракове су уговарали родитељи. Момак и девојка се нису ништа питали. Он би углавном био врло млад, а девојка обавезно старија од њега, чак и више од 20 година.

Морало је тако, јер је у кући била потребна радна снага. Тако се оженио и Драган Милетић из села Штава код Луковске бање. Он никада неће заборавити своју прву брачну ноћ, поред устрептале 10 година старије младе.

Младу није могао да бира, није се чак ништа ни питао, а имао је свега 15 година година када му је отац саопштио да је дошло време за женидбу. Брак је био уговорен, а Драган је ћутао и пристао да испуни очево обећање иако му се млада тада није свиђала.

Штавише, само су се једном видели, а већ је следећег дана дошла прва брачна ноћ и ту настају Драганове муке.

Ту ноћ, каже Драган, никад неће заборавити, он неискусана а она устрептала. Обоје уплашени, а свако би да ноћ што брже прође.

"Мене мајко како сам ја прошао, не дај Боже ником. Па неискусан, али што ме натераше", говори Драган.

Прва права прачна ноћ се догодила касније, после неколико година, када је Драган одрастао и ојачао, али није могао да прича детаље, осим да је изненадио младу.

Тако је Драган превазишао све страхове, створио је велику породицу. За савремене бракове има лоше мишљење, каже иако нису уговорени, већина младих је брзоплета па се брзо разведу. Није ни за уговорене бракове, али саветује да се добро размисли пре него што уплове у брачне воде.

(Курир)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милутин

19.05.2015 09:21

Ништа прије брака. То је боље. Сад се засите прије, па чим се вјенчају виде да им не одговара па хоће развод. Прије је било мање неожењених, неудатих, више дјеце. Није било геј бракова и сличних парада. Поносили су се другим вриједностима за разлику од данас.

ОДГОВОРИТЕ