O prvoj bračnoj noći u Srbiji prije 70 godina

Brakovi u vremenu pre 70 godina izgledali su drugačije, a Dragan je ispričao svoje iskustvo ugovorenog braka.

Srbija 15.05.2015 | 15:16
O prvoj bračnoj noći u Srbiji prije 70 godina

 

Nekada davno, a to znači pre 70 i više godina, u kuršumlijskom kraju, brakove su ugovarali roditelji. Momak i devojka se nisu ništa pitali. On bi uglavnom bio vrlo mlad, a devojka obavezno starija od njega, čak i više od 20 godina.

Moralo je tako, jer je u kući bila potrebna radna snaga. Tako se oženio i Dragan Miletić iz sela Štava kod Lukovske banje. On nikada neće zaboraviti svoju prvu bračnu noć, pored ustreptale 10 godina starije mlade.

Mladu nije mogao da bira, nije se čak ništa ni pitao, a imao je svega 15 godina godina kada mu je otac saopštio da je došlo vreme za ženidbu. Brak je bio ugovoren, a Dragan je ćutao i pristao da ispuni očevo obećanje iako mu se mlada tada nije sviđala.

Štaviše, samo su se jednom videli, a već je sledećeg dana došla prva bračna noć i tu nastaju Draganove muke.

Tu noć, kaže Dragan, nikad neće zaboraviti, on neiskusana a ona ustreptala. Oboje uplašeni, a svako bi da noć što brže prođe.

"Mene majko kako sam ja prošao, ne daj Bože nikom. Pa neiskusan, ali što me nateraše", govori Dragan.

Prva prava pračna noć se dogodila kasnije, posle nekoliko godina, kada je Dragan odrastao i ojačao, ali nije mogao da priča detalje, osim da je iznenadio mladu.

Tako je Dragan prevazišao sve strahove, stvorio je veliku porodicu. Za savremene brakove ima loše mišljenje, kaže iako nisu ugovoreni, većina mladih je brzopleta pa se brzo razvedu. Nije ni za ugovorene brakove, ali savetuje da se dobro razmisli pre nego što uplove u bračne vode.

(Kurir)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Милутин

19.05.2015 09:21

Ништа прије брака. То је боље. Сад се засите прије, па чим се вјенчају виде да им не одговара па хоће развод. Прије је било мање неожењених, неудатих, више дјеце. Није било геј бракова и сличних парада. Поносили су се другим вриједностима за разлику од данас.

ODGOVORITE