Како је заиста убијен Бин Ладен?

Прослављени ратни новинар тврди да су САД обавестиле Пакистан о операцији "фока" у којој је ликвидиран вођа Ал Каиде Осама бин Ладен, што Бела кућа негира.

Свијет 11.05.2015 | 22:50
Како је заиста убијен Бин Ладен?

Ратни новинар САД Симор Херш, који се прославио откривањем злочина током рата у Вијетнаму, тврди у британској публикацији "Лондон Ривју оф Букс" да не само да су безбедносне службе Пакистана знале за рацију већ су држале Бин Ладена као затвореника од 2006. године, пренео је АФП.

Шта више, лист “Лондон ривју оф букс" пише да су америчке снаге убиле вођу Ал Каиде Осаму бин Ладена уз пуну сарадњу пакистанских војних и обавештајних агенција.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле Куће Едвард Прајс негирао је те тврдње истакавши да је то била искључиво операција САД и додао да је операција била ограничена на узак круг високих званичника САД.

Према његовим речима, идеја да је та операција била ишта друго до једностране америчке мисије очигледно је нетачна.

"Председник је раније одлучио да не обавести друге владе, укључујући пакистанску, која није обавештена док није дошло до рације", истакао је Прајс.

Напад на Аботабад изазвао је јавно негодовање у Пакистану и пољуљао већ затегнуте односе између Вашингтона и Исламабада.

Такође, сматран је важним постигнућем америчког председника Барака Обаме током првог мандата.

Амерички званичници, укључујући и америчког председника Барака Обаму, у више наврата су тврдили да је операција хватања чувеног лидера терориста 2011. године изведена без помоћи специјалних снага Пакистана и без претходних информација пакистанске владе.

Међутим, искусни новинар-истраживач Сејмур Херш открива да су власти САД измислиле коначан исход догађаја, пренео је портал "Спутњик".

Како је наведено у Хершовом експозеу, објављеном на сајту листа, Осама бин Ладен је био заробљеник у Пакистану од 2006. године, а војска не само да је знала његову локацију, него га је држала у кућном притвору у замену за новац који јој је давала Саудијска Арабија.

Херш сматра да је Американцима помогао и високи званичник Пакистана, оповргавши изјаве Вашингтона да се лидер Ал Каиде крио у Пакистану, где су га “пронашле" америчке „фоке".

Како Херш тврди, специјалне службе Пакистана су још 2006. године ухватиле Бин Ладена и држале га у једном затвору како би вршиле притисак на Талибане и друге екстремисте и тако пресекле њихову активност у Пакистану и Авганистану.

О пребивалишту “терористе број један" америчким властима је испричао извесни пакистански обавештајац за награду од 21 милион долара, а ту информацију су, према речима новинара, потврдила два консултанта у команди САД.

Херш је такође разговарао и са неким изворима у Пакистану, али у Белој кући, које тврде да су Бин Ладена пронашли, пратећи човека од поверења шефа Ал Каиде.

Он подсећа да су у Вашингтону говорили да би Бин Ладена ухватили живог, да је постојала таква могућност.

Међутим, амерички новинар пише да “то није био случај" јер када су амерички војници ушли у зграду где се налазио Бин Ладен, пакистански стражари су већ били отишли, наводи се у чланку.

Херш је ставио под знак питања и верзију да је тело Бин Ладена сахрањено у мору по прописима ислама.

Новинар наводи сведочење једног припадника „фока", према којем су остаци вође Ал Каиде, укључујући и његову главу са неколико рупа од метака, положили у џак и бацили из хеликоптера са планинског масива на путу за Џелалабад.

Сејмур Херш се, како каже, више пута обраћао Белој кући за коментар, али одговор није добио, пренео је "Спутњик".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

хурааа

11.05.2015 22:23

Уједините се мали да нам каубоји не кувају цорбу висе како им је воља . Мени су њихове лази на врх главе, ал срецом истина увијек изадје на видјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрен

12.05.2015 02:56

Он је жив и здрав хвала Богу.

ОДГОВОРИТЕ