3Д имплант спасао живот дјечацима

Један трогодишњи дечак постао је први пацијент на свету ком је излечена потенцијално смртоносна болест уз помоћ биоразградивог импланта направљеног захваљујући 3Д штампачу.

Здравље 30.04.2015 | 11:49
3Д имплант спасао живот дјечацима

Дечак је једна од три бебе у САД којима су уграђени специјални улошци у грло који помажу да њихови душници нормално функционишу.

Прва операција спроведена је на Каиби Гјонфридо из Охаја 2012. када је имао само три месеца и патио од трахеобронхомалације због које душник повремено престаје да функционише и спречава нормалан проток ваздуха.

Научници су објавили да су сва три дечака добро реаговала на третман, а Каиба је сада практично излечен. Његов биоразградиви имплант ће се после одређеног времена разложити у телу, када му више не буде био потребан за дисање.

“Пре ове процедуре, бебе са озбиљном трахеобронхомалацијом имале су мале шансе за преживљавање. Данас је наш први пацијент Каиба активан здрав трогодишњак, који иде у вртић и има светлу будућност”, рекао је Глен Грин, члан хируршког тима ЦС Мот дечје болнице Универзитета у Мичигену.

И друга два дечака, који су у тренутку операције имали пет и 16 месеци сада живе нормалним животом.

Три мала пацијента била су лечена као хитни случајеви, јер није било другог начина да им лекари помогну. Међутим, сада је организована и клиничка студија која ће обухватити 30 пацијената за уградњу “одштампаних” импланта.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар