3D implant spasao život dječacima

Jedan trogodišnji dečak postao je prvi pacijent na svetu kom je izlečena potencijalno smrtonosna bolest uz pomoć biorazgradivog implanta napravljenog zahvaljujući 3D štampaču.

Zdravlje 30.04.2015 | 11:49
3D implant spasao život dječacima

Dečak je jedna od tri bebe u SAD kojima su ugrađeni specijalni ulošci u grlo koji pomažu da njihovi dušnici normalno funkcionišu.

Prva operacija sprovedena je na Kaibi Gjonfrido iz Ohaja 2012. kada je imao samo tri meseca i patio od traheobronhomalacije zbog koje dušnik povremeno prestaje da funkcioniše i sprečava normalan protok vazduha.

Naučnici su objavili da su sva tri dečaka dobro reagovala na tretman, a Kaiba je sada praktično izlečen. Njegov biorazgradivi implant će se posle određenog vremena razložiti u telu, kada mu više ne bude bio potreban za disanje.

“Pre ove procedure, bebe sa ozbiljnom traheobronhomalacijom imale su male šanse za preživljavanje. Danas je naš prvi pacijent Kaiba aktivan zdrav trogodišnjak, koji ide u vrtić i ima svetlu budućnost”, rekao je Glen Grin, član hirurškog tima CS Mot dečje bolnice Univerziteta u Mičigenu.

I druga dva dečaka, koji su u trenutku operacije imali pet i 16 meseci sada žive normalnim životom.

Tri mala pacijenta bila su lečena kao hitni slučajevi, jer nije bilo drugog načina da im lekari pomognu. Međutim, sada je organizovana i klinička studija koja će obuhvatiti 30 pacijenata za ugradnju “odštampanih” implanta.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar