АБА: Звезда повела са 1:0!

Кошаркаши Црвене звезде Телеком тријумфом од 73:64 (24:13, 14:18, 17:21, 18:12) повели су против Партизана са 1:0 у полуфиналној серији АБА лиге која се игра на три победе, а у којој поражени тим остаје не само без регионалног финала, већ и без учешћа у наредној Евролиги. После меча у коме је тим Дејана Радоњића чак седам пута блокирао шутеве ривала, други дуел "вечитих" на програму је у у среду од 21 сат, а у њему ће такође црвено-бели бити домаћини.

Кошарка 14.04.2015 | 23:15
АБА: Звезда повела са 1:0!

Прва четвртина: Расположени црвено-бели "заскочили" ривала
Утакмица је почела еуфоријом Звездиних навијача, чији је љубимац Маркус Вилијамс први напад окончао тројком, а потом је Саша Павловић, чуван од стране Николе Калинића, погрешио и вратио се са лоптом на Партизанову половину терена. После обостраних грешака у наредним акцијама, Вилијамс и Калинић су се поново нашли у главним улогама, напад је окончан асистенцијом за скок-шут под обручем, а онда је Звездин амерички плеј новом тројком донео 8:0 на почетку трећег минута.

Ипак, узвратио је одмах шампион Србије, тачније - Александар Павловић. Након што је Милутинов закуцао лопту у супарнички кош, бивши НБА играч је погодио из угла, уз помоћ табле, тројку, да би у наредној акцији своје екипе поентирао уз фаул, па са линије слободних бацања смањио заостатак на 10:8 средином четвртог минута.

Тада је узвратио својом минијатуром Јака Блажич. Он је у наредних 60-ак секунди најпре срећно прошао када је хокејашким "бодичеком" гурнуо Павловића који се већ ослободио лопте у контри, чак и подигао руку но судије се нису огласиле, а онда је словеначки репрезентативац погодио тројку, да би на 15:8 повисио пуспешно окончаним соло-продором у контранападу.

Поени Мачвана који су потом уследили, и један искоришћени пенал Милутинова, дуго су били једине позитивне ствари у офанзивном делу игре Партизана, па је Звезда "отишла" на седам разлике након лепог дриблинга и поентирања иза главе, на 20:11 повисио је у осмом минуту Звездин капитен Лука Митровић, који је искористио конфузију приликом дефанзивног скока црно-белих, док је великих 24:11 домаћину донео храбар продор резервисте Чарклса Џенкинса, а онда и његов скок-шут са полу-дистанце.

Друга четвртина: Партизан "прегрмео" -12 и вратио се у игру
Друга деоница донела је испрва наставак разигране партије домаћих, па је тако Јовић сјајним дриблингом на својој половини отпочео контру коју је расположени Џенкинс завршио поготком, а чак и када би Партизан узвратио, попут Павловићеве тројке, узвратило би се истом мером, те је Дангубић донео 30:18 црвено-белима на истеку 13. минута.

Покушавали су изабраници тренера Душка Вујошевића да пронађу одговор на Звездину зонску одбрану, но чак и када би нашли неку пукотину, далеко више проблема имали су са презицношћу ривала, чији је стратег Дејан Радоњић правовременим изменама изводио из игре оне који би "везали" две грешке, а притом задржавао своје разигране кошаркаше. Но, од "+12", дошло се на половини друге деонице на "+9" након што су три од четири последња напада црно-бели реализовали (тројка Павловића, слободна бацања Мачвана и погодак Акојона). Пех је, баш приликом тог мини-налета, задесио госте, јер је Блажич (нехотице?) ударио Милутинова по лицу, а он је морао да напусти паркет, држећи се за око, уз болну гримасу.

Кад је меч настављен, мудар продор Драгана Милосављевића кроз средину Звездине спољне линије омогућило му је да примакне свој тим на 34:27, па је Радоњић затражио тајмаут јер је предност екипе коју води исувише брзо почела да се топи.

Уследила је потом "рововска борба", у којој су се више истицале одбране него напади, а Партизанов прилазак на "-5" вратио је на седам разлике Бранко Лазић изненадним шутем са полу-дистанце. Нервозније су, међутим, тада деловали црвено-бели, јер им је у нападу некако напрасно "зашкрипало", а више није било оног комотног вођства на које су се навикли током прве деонице. На све то, екипа Душка Вујошевића стала је у своју препознатљиву "зону".

Уз резултат 36:31 ушло се у претпоследњи минут првог полувремена, а у последњем је дошло до кошкања између Маркуса Вилијамса и Еда Мурића, због једног дуела на Партизановој половини терена, но све се брзо смирило, а Вујошевић је притом Мурића вратио на клупу. На њој је, неколико метара даље, скоро читаву другу деоницу преседио - Бобан Марјановић.

Полувреме је окончано предношћу црвено-белих са 38:31 јер је у финишу само Митровић био прецизан.

Трећа четвртина: Велика борба без уобичајених центара

Јаким одбранама почела је трећа четвртина, у којој су виђена само два поготка у прва три минута, али и занимљиве тренерске одлуке. Марјановића и даље није било у Звездиној петорци, у којој је провео скромних десет минута, баш као ни раније повређеног Партизановог Милутинова, Цирбес је бринуо о Мачвану, а зона о нападима црвено-белих. И, ти напади су се прилично разбијали о црно-бели бедем, па је ту било и фаулова у нападу, попут Калинићевог, и три промашаја у низу, те је уз погодак Мурића Партизан пришао на 40:37 у 24. минуту и - прокоцкао две прилике у својој наредној акцији.

Баш то као да је дигло "делије", које овога пута нису остале верне свом ставу да не бодре организовано клуб у Јадранској лиги. Грмео је "Пионир" од првог минута, а нарочито након атрактивне блокаде Луке Митровића, после које су црвено-бели преко капитена и Џенкинса отишли на 45:37 почетком 26. минута.

Партизан није одустајао од своје зонске одбране, успевајући тако прилично да примири покушаје супарника, а сасвим да га омете у жељи да направи серију добрих офанзивних потеза. На другој страни терена разиграо се и млади члан црно-бели Михајло Андрић, чији су поени примакли Вујошевићеву екипу на 48:45, и то након што су од 27. до 28. минута прецизни били Мурић и Милосављевић из игре, а Акојон са линије пенала.

Тада је Никола Калинић израстао у чувара предности, јер је прво погодио тројку, потом још једном погодио кош, а све је "зачинио" атрактивном блокадом покушаја Џоша Акојона да поентира из продора.

У последњи минут треће деонице ушло се са 55:49 у корист црвено-белих, а онда је готово из пада Акојон погодио тројку и примакао црно-беле на "-3" пред почетак последњих десет минута.

Четврта четвртина: Блокаде пресудиле црно-белима

Милосављевићев погодак са "погрешне" ноге примакао је Партизан на поен заостатка на почетку последње деонице, а стрепњу домаћих навијача умирио је најпре поготком Калинић, а онда и својим уласком Бобан Марјановић, који је до тада одиграо само десет минута и 17 секунди, а готово прескочио целу другу и трећу четвртину.

Дигло је то морал његовим саиграчима, много више публици, па су црвено-бели почели да играју у "Бобијевом" стилу, "вежући" по две блокаде у једном нападу ривала. То је, уз громогласно навијање и погодак + слободно бацање Џенкинса, донело Звезди 60:54 на уводу у 34. минут, у коме је храбри продор Мачвана смањио Партизанов дефицит на "-4".

Тада су и једни и други "убацили у пету брзину", на Калинићеву тројку одговорио је истом мером Милосављевић, да би потом Јака Блажич преузео одговорност и соло-продором на половини 35. минута поентирао за 65:59 у корист Звезде.

А онда, поново блокаде које су нервирале све којима је црно-бела омиљена комбинација боја. Седму Звездину, а четврту своју извео је Калинић, зауставивши тако покушај Милана Мачвана три и по минута пре краја, после чега је Марјановић са око пет метара погодио за 67:59. Када је семафор показао 71:59, после погодака Џенкинса, Душко Вујошевић као да је одустао од "немогуће мисије" у преостала два минута, па је са паркета извео Мачвана, Милосављевића и Акојона, а убацио свеже, младе снаге - Далоа, Ђумића и Маринковића, чиме је и почела да се спушта завеса. Први чин је окончан, други је на програму већ у среду.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

северац

14.04.2015 22:33

До недеље уживајте, а онда Звезда гази даље...

ОДГОВОРИТЕ