ABA: Zvezda povela sa 1:0!

Košarkaši Crvene zvezde Telekom trijumfom od 73:64 (24:13, 14:18, 17:21, 18:12) poveli su protiv Partizana sa 1:0 u polufinalnoj seriji ABA lige koja se igra na tri pobede, a u kojoj poraženi tim ostaje ne samo bez regionalnog finala, već i bez učešća u narednoj Evroligi. Posle meča u kome je tim Dejana Radonjića čak sedam puta blokirao šuteve rivala, drugi duel "večitih" na programu je u u sredu od 21 sat, a u njemu će takođe crveno-beli biti domaćini.

Košarka 14.04.2015 | 23:15
ABA: Zvezda povela sa 1:0!

Prva četvrtina: Raspoloženi crveno-beli "zaskočili" rivala
Utakmica je počela euforijom Zvezdinih navijača, čiji je ljubimac Markus Vilijams prvi napad okončao trojkom, a potom je Saša Pavlović, čuvan od strane Nikole Kalinića, pogrešio i vratio se sa loptom na Partizanovu polovinu terena. Posle obostranih grešaka u narednim akcijama, Vilijams i Kalinić su se ponovo našli u glavnim ulogama, napad je okončan asistencijom za skok-šut pod obručem, a onda je Zvezdin američki plej novom trojkom doneo 8:0 na početku trećeg minuta.

Ipak, uzvratio je odmah šampion Srbije, tačnije - Aleksandar Pavlović. Nakon što je Milutinov zakucao loptu u suparnički koš, bivši NBA igrač je pogodio iz ugla, uz pomoć table, trojku, da bi u narednoj akciji svoje ekipe poentirao uz faul, pa sa linije slobodnih bacanja smanjio zaostatak na 10:8 sredinom četvrtog minuta.

Tada je uzvratio svojom minijaturom Jaka Blažič. On je u narednih 60-ak sekundi najpre srećno prošao kada je hokejaškim "bodičekom" gurnuo Pavlovića koji se već oslobodio lopte u kontri, čak i podigao ruku no sudije se nisu oglasile, a onda je slovenački reprezentativac pogodio trojku, da bi na 15:8 povisio puspešno okončanim solo-prodorom u kontranapadu.

Poeni Mačvana koji su potom usledili, i jedan iskorišćeni penal Milutinova, dugo su bili jedine pozitivne stvari u ofanzivnom delu igre Partizana, pa je Zvezda "otišla" na sedam razlike nakon lepog driblinga i poentiranja iza glave, na 20:11 povisio je u osmom minutu Zvezdin kapiten Luka Mitrović, koji je iskoristio konfuziju prilikom defanzivnog skoka crno-belih, dok je velikih 24:11 domaćinu doneo hrabar prodor rezerviste Čarklsa Dženkinsa, a onda i njegov skok-šut sa polu-distance.

Druga četvrtina: Partizan "pregrmeo" -12 i vratio se u igru
Druga deonica donela je isprva nastavak razigrane partije domaćih, pa je tako Jović sjajnim driblingom na svojoj polovini otpočeo kontru koju je raspoloženi Dženkins završio pogotkom, a čak i kada bi Partizan uzvratio, poput Pavlovićeve trojke, uzvratilo bi se istom merom, te je Dangubić doneo 30:18 crveno-belima na isteku 13. minuta.

Pokušavali su izabranici trenera Duška Vujoševića da pronađu odgovor na Zvezdinu zonsku odbranu, no čak i kada bi našli neku pukotinu, daleko više problema imali su sa prezicnošću rivala, čiji je strateg Dejan Radonjić pravovremenim izmenama izvodio iz igre one koji bi "vezali" dve greške, a pritom zadržavao svoje razigrane košarkaše. No, od "+12", došlo se na polovini druge deonice na "+9" nakon što su tri od četiri poslednja napada crno-beli realizovali (trojka Pavlovića, slobodna bacanja Mačvana i pogodak Akojona). Peh je, baš prilikom tog mini-naleta, zadesio goste, jer je Blažič (nehotice?) udario Milutinova po licu, a on je morao da napusti parket, držeći se za oko, uz bolnu grimasu.

Kad je meč nastavljen, mudar prodor Dragana Milosavljevića kroz sredinu Zvezdine spoljne linije omogućilo mu je da primakne svoj tim na 34:27, pa je Radonjić zatražio tajmaut jer je prednost ekipe koju vodi isuviše brzo počela da se topi.

Usledila je potom "rovovska borba", u kojoj su se više isticale odbrane nego napadi, a Partizanov prilazak na "-5" vratio je na sedam razlike Branko Lazić iznenadnim šutem sa polu-distance. Nervoznije su, međutim, tada delovali crveno-beli, jer im je u napadu nekako naprasno "zaškripalo", a više nije bilo onog komotnog vođstva na koje su se navikli tokom prve deonice. Na sve to, ekipa Duška Vujoševića stala je u svoju prepoznatljivu "zonu".

Uz rezultat 36:31 ušlo se u pretposlednji minut prvog poluvremena, a u poslednjem je došlo do koškanja između Markusa Vilijamsa i Eda Murića, zbog jednog duela na Partizanovoj polovini terena, no sve se brzo smirilo, a Vujošević je pritom Murića vratio na klupu. Na njoj je, nekoliko metara dalje, skoro čitavu drugu deonicu presedio - Boban Marjanović.

Poluvreme je okončano prednošću crveno-belih sa 38:31 jer je u finišu samo Mitrović bio precizan.

Treća četvrtina: Velika borba bez uobičajenih centara

Jakim odbranama počela je treća četvrtina, u kojoj su viđena samo dva pogotka u prva tri minuta, ali i zanimljive trenerske odluke. Marjanovića i dalje nije bilo u Zvezdinoj petorci, u kojoj je proveo skromnih deset minuta, baš kao ni ranije povređenog Partizanovog Milutinova, Cirbes je brinuo o Mačvanu, a zona o napadima crveno-belih. I, ti napadi su se prilično razbijali o crno-beli bedem, pa je tu bilo i faulova u napadu, poput Kalinićevog, i tri promašaja u nizu, te je uz pogodak Murića Partizan prišao na 40:37 u 24. minutu i - prokockao dve prilike u svojoj narednoj akciji.

Baš to kao da je diglo "delije", koje ovoga puta nisu ostale verne svom stavu da ne bodre organizovano klub u Jadranskoj ligi. Grmeo je "Pionir" od prvog minuta, a naročito nakon atraktivne blokade Luke Mitrovića, posle koje su crveno-beli preko kapitena i Dženkinsa otišli na 45:37 početkom 26. minuta.

Partizan nije odustajao od svoje zonske odbrane, uspevajući tako prilično da primiri pokušaje suparnika, a sasvim da ga omete u želji da napravi seriju dobrih ofanzivnih poteza. Na drugoj strani terena razigrao se i mladi član crno-beli Mihajlo Andrić, čiji su poeni primakli Vujoševićevu ekipu na 48:45, i to nakon što su od 27. do 28. minuta precizni bili Murić i Milosavljević iz igre, a Akojon sa linije penala.

Tada je Nikola Kalinić izrastao u čuvara prednosti, jer je prvo pogodio trojku, potom još jednom pogodio koš, a sve je "začinio" atraktivnom blokadom pokušaja Džoša Akojona da poentira iz prodora.

U poslednji minut treće deonice ušlo se sa 55:49 u korist crveno-belih, a onda je gotovo iz pada Akojon pogodio trojku i primakao crno-bele na "-3" pred početak poslednjih deset minuta.

Četvrta četvrtina: Blokade presudile crno-belima

Milosavljevićev pogodak sa "pogrešne" noge primakao je Partizan na poen zaostatka na početku poslednje deonice, a strepnju domaćih navijača umirio je najpre pogotkom Kalinić, a onda i svojim ulaskom Boban Marjanović, koji je do tada odigrao samo deset minuta i 17 sekundi, a gotovo preskočio celu drugu i treću četvrtinu.

Diglo je to moral njegovim saigračima, mnogo više publici, pa su crveno-beli počeli da igraju u "Bobijevom" stilu, "vežući" po dve blokade u jednom napadu rivala. To je, uz gromoglasno navijanje i pogodak + slobodno bacanje Dženkinsa, donelo Zvezdi 60:54 na uvodu u 34. minut, u kome je hrabri prodor Mačvana smanjio Partizanov deficit na "-4".

Tada su i jedni i drugi "ubacili u petu brzinu", na Kalinićevu trojku odgovorio je istom merom Milosavljević, da bi potom Jaka Blažič preuzeo odgovornost i solo-prodorom na polovini 35. minuta poentirao za 65:59 u korist Zvezde.

A onda, ponovo blokade koje su nervirale sve kojima je crno-bela omiljena kombinacija boja. Sedmu Zvezdinu, a četvrtu svoju izveo je Kalinić, zaustavivši tako pokušaj Milana Mačvana tri i po minuta pre kraja, posle čega je Marjanović sa oko pet metara pogodio za 67:59. Kada je semafor pokazao 71:59, posle pogodaka Dženkinsa, Duško Vujošević kao da je odustao od "nemoguće misije" u preostala dva minuta, pa je sa parketa izveo Mačvana, Milosavljevića i Akojona, a ubacio sveže, mlade snage - Daloa, Đumića i Marinkovića, čime je i počela da se spušta zavesa. Prvi čin je okončan, drugi je na programu već u sredu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

severac

14.04.2015 22:33

Do nedelje uživajte, a onda Zvezda gazi dalje...

ODGOVORITE