Црнадак: Ништа од признавања Косова

Нема ништа од признавања Косова док је ситуација оваква каква јесте и док је став Србије какав јесте, рекао је Игор Црнадак, министар спољних послова Босне и Херцеговине.

Регион 08.04.2015 | 22:57
Црнадак: Ништа од признавања Косова

Он је истакао да је Председништво БиХ задужено за спољну политику, а да је Министарство спољних послова БиХ проводи.

- Ми јесмо расположени да учинимо живот колико је могуће нормалнијим за људе који тамо живе. Да учинимо ту комуникацију у смислу путовања и сваке друге врсте комуникације лакшом за све људе. Међутим, све ћемо то радити пажљиво и у једној блиској комуникацији са Србијом. Наша је жеља да ту пратимо тај однос. Уз уважавање става Србије учинићемо све да живот, онај нормални, обични који је ван високе политике за обичне људе, буде што нормалнији - поручио је министар спољних послова БиХ.

На питање да ли то значи да ће БиХ са Косовом склопити сличне аранжаме као што вреде са Србијом у смислу визне либерализације, Црнадак је одговорио да је део тога већ решен.

- Грађани Косова могу нормално да долазе овамо са визама издатим на посебним папирима. Тражићемо решења заједно са нашим партнерима, суседима из Београда, да то буде на трагу једног заједничког приступа који неће кварити односе, а побољшаће живот људима којима то значи - навео је Црнадак.

Ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, за Босну и Херцеговину, оценио је Црнадак, вероватно је најбоља вест када је у питању европска перспектива.

- Наш процес европских интеграција већ доста дуго иде уназад. Мислим да је стога то нешто што стварно треба поздравити. То је пружена рука поново према Босни и Херцеговини. Наравно, врло јасно нам је речено и то ћемо слушати у наредном периоду да је то само шанса, а да то није готова ствар. Дакле, то подразумева, након изјаве Председништва БиХ, након потписа које су ставили сви председници политичких партија, сада план за ствари које ћемо урадити и врло снажан, можда и најдоследнији до сада мониторинг наших обећања - нагласио је Црнадак.

Он је истакао да се очекује да коначно из БиХ почну долазити обећања којих ће се одговорни придржавати.

"Према томе, оно што можемо урадити да све иде брже јесте да поштујемо оне ствари на које се обавежемо - закључио је Црнадак.

(Анадолија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

МУЈО

08.04.2015 12:27

ПОШТЕНО МИНИСТРЕ, СВАКА ЧАСТ, ЈА САМ МУСЛИМАН АЛИ СМАТРАМ ДА ЈЕ Г-ДИН ЦРНАДАК ПРАВИ ЧОВЈЕК ЗА ОВУ ПОЗИЦИЈУ, И ЖЕЛИМ МУ УСПЈЕШНО ВОЂЕЊЕ ЈЕДНОГ ОД НАЈВАЖНИЈИХ МИНИСТАРСТАВА. И ЈА СМАТРАМ ДА МИ НИСМО ЈОШ У ПОЗИЦИЈИ ДА РАЗГОВАРАМО О КОСОВУ ДОК ЕВРОПА НЕ РАШЧИСТИ СА СВИМА, АЛИ СЕ СЛАЖЕМ ДА ТРЕБА ШТО ПРИЈЕ УСПОСТАВИТИ НЕКЕ ОДНОСОЕ РАДИ ЛАКШЕГ ПОСЛОВАЊА И ПУТОВАЊА НА КОСОВО, РАДИ НАС ОБИЧНИХ ЉУДИ ЗА ШТА СЕ НЕ ПИТАМО НИЗАШТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

08.04.2015 12:39

Кад би се увеле визе за улазк срба из србије у БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ 75%срба неби смјело доци у БОСНУ,а знате сто зато сто би били похапсени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

08.04.2015 12:53

Ма признајте Косово, РС, Источну РС, Херцег-Босну, Републику Херцеговину... Све то признајте, да барем онако квалитетно сви одемо у ПМ! Сви се одвојите једни од других, па таворите и скапавајте у тим својим припиздинама, друго нисте ни заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

08.04.2015 13:11

Еото Косово само цека да Босна казе признајемо вас xДД ма хајде она је дрзава са нама или без нас пасало нам или не сад хамо паметовати мало...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Признање

08.04.2015 14:42

Хехехе, треба признати Косово, Босна да призна Косово, па ни она сама није способна да опстане као држава оваква каква јесте, а камоли да је у позицији некога још и призна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

08.04.2015 14:44

Засто дизати тензије без разлога имате ли Ви паметнија посла да се бавите. Да ли је Косово дрзава или није то треба да се договоре Америка и ЕУ. Мани се цороава посла и поцни радити за БИХ кад вец примас плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

08.04.2015 17:37

Добрао јутро Кокумбо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косово

08.04.2015 22:32

ЗИВЈЕЛО КОСОВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

збуњен

09.04.2015 05:18

Биће, биће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

09.04.2015 06:18

Маните се прица, рјесавајте лоповлуке, криминал да овом народу мало олаксате , јер овако сви цемо поцркати од глади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад и чемер

09.04.2015 07:48

У политици је потпуна негативна селекција. Људи са овог простора су већином ограничени, добар дио је подао. Све кварњак до кварњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

09.04.2015 11:01

Господине министре Црнадак, мој вам је савјет да се оканете оваквих и којекаквив прича, кад од тога нема ништа. То и птице на грани знају. Енергију коју трошите на та питања усмјерите да НАРОДИ у БИХ боље живе, да се повеча запосленост, да омладина послије школовања добије посао итд.

ОДГОВОРИТЕ