Данас је тачно 120 година женског фудбала!

Пре тачно 120 година, 23. марта 1895. године, одиграна је прва утакмица два женска фудбалска клуба у Лондону.

Фудбал 23.03.2015 | 21:20
Данас је тачно 120 година женског фудбала!

На терену Крауч Енд Атлетика, Север је надиграо Југ са 7:1, пред чак 10.000 гледалаца, што је данас практично научна-фантастика за фудбалске утакмице у Србији.

Жене су незванично фудбал почеле да играју још 15-ак година раније, али ти мечеви нису означени као службени.

Иако актерке поменутог меча практично нису имале играчког искуства, тадашњи представници медија су издвојили сјајно издање госпође Грејем на голо Севера, истакавши да је без ње "резултат лако могао да буде другачији да је бранила за други тим".

Други детаљ који су медији истакли је опрема коју су фудбалерке носиле "блузе, капте и некакве ширике и врећасте панталоне", али су и чак тако обучене унеле револуцију у женски спорт јер су у то време жене по правили носиле дугачке сукње.

"Било је веома лепо гледати призоре овог поподнева. Нема ништа неграциозно у томе да жене шутирају фудбалску лопту, а све је много боље када се реше дугих хаљина које их спутавају у таквим активностима", забележио је репортер Гардијана.

Међутим, нису сви медији имали исто виђење овог историјског меча у Лондону.

Новине из Манчестера су имале оптимистичан став: "Нема разлога зашто жене не би имале посебна фудбалска такмичења, као нов и здрав вид рекреације".

С друге стране, врло критични су били Бристол Меркјури и Дејли Поста: "Жене никад неће моћи да играју фудбал онако како би то требало радити. Нама је то драго. Чак и када би биле способне за то, фудбал није спорт прикладан њиховом полу".

Женски фудбал се током протеклих век и две деценије борио против разних забрана и предрасуда, док није достигао данашњи статус.

Ове године ће 5. јула у Канади бити одржано седмо ФИФА Светско првенство за жене, а титулу од пре четири године браниће селекција Јапана.

Коментари / 0

Оставите коментар