Danas je tačno 120 godina ženskog fudbala!

Pre tačno 120 godina, 23. marta 1895. godine, odigrana je prva utakmica dva ženska fudbalska kluba u Londonu.

Fudbal 23.03.2015 | 21:20
Danas je tačno 120 godina ženskog fudbala!

Na terenu Krauč End Atletika, Sever je nadigrao Jug sa 7:1, pred čak 10.000 gledalaca, što je danas praktično naučna-fantastika za fudbalske utakmice u Srbiji.

Žene su nezvanično fudbal počele da igraju još 15-ak godina ranije, ali ti mečevi nisu označeni kao službeni.

Iako akterke pomenutog meča praktično nisu imale igračkog iskustva, tadašnji predstavnici medija su izdvojili sjajno izdanje gospođe Grejem na golo Severa, istakavši da je bez nje "rezultat lako mogao da bude drugačiji da je branila za drugi tim".

Drugi detalj koji su mediji istakli je oprema koju su fudbalerke nosile "bluze, kapte i nekakve širike i vrećaste pantalone", ali su i čak tako obučene unele revoluciju u ženski sport jer su u to vreme žene po pravili nosile dugačke suknje.

"Bilo je veoma lepo gledati prizore ovog popodneva. Nema ništa negraciozno u tome da žene šutiraju fudbalsku loptu, a sve je mnogo bolje kada se reše dugih haljina koje ih sputavaju u takvim aktivnostima", zabeležio je reporter Gardijana.

Međutim, nisu svi mediji imali isto viđenje ovog istorijskog meča u Londonu.

Novine iz Mančestera su imale optimističan stav: "Nema razloga zašto žene ne bi imale posebna fudbalska takmičenja, kao nov i zdrav vid rekreacije".

S druge strane, vrlo kritični su bili Bristol Merkjuri i Dejli Posta: "Žene nikad neće moći da igraju fudbal onako kako bi to trebalo raditi. Nama je to drago. Čak i kada bi bile sposobne za to, fudbal nije sport prikladan njihovom polu".

Ženski fudbal se tokom proteklih vek i dve decenije borio protiv raznih zabrana i predrasuda, dok nije dostigao današnji status.

Ove godine će 5. jula u Kanadi biti održano sedmo FIFA Svetsko prvenstvo za žene, a titulu od pre četiri godine braniće selekcija Japana.

Komentari / 0

Ostavite komentar