Сауна прија срцу

Они који се "презнојавају" четири до седам дана током недеље, за 48 посто смањују шансу за развијање срчаних тегоба.

Здравље 21.03.2015 | 10:18
Сауна прија срцу

НАЈНОВИЈА финска студија открива да редовно презнојавање у сауни смањује ризик од кардиоваскуларних обољења. Ипак, многи тешко подносе овај вид "рекреације", зато је важно да се пре одласка посаветујете са лекаром.

У истраживању је учествовало 2.315 мушкараца старости од 42 до 60 година, који су имали задатак да посете сауну два до три пута недељно. Установљено је да им је смањен ризик од кардиоваскуларних болести за чак 23 процента. Благодети се повећавају сваком новом посетом, па тако они који се "презнојавају" четири до седам дана током недеље, за 48 посто смањују шансу за развијање срчаних тегоба.

Од античког времена је познат утицај презнојавања и удисања топле паре на психофизичко стање организма. Сауна опушта мишиће, побољшава циркулацију крви и стимулише производњу хормона задовољства. Знојењем се избацују штетне материје из тела, чисте се кожа и унутрашњи органи, снижава се стрес и побољшава сан.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цоса

22.03.2015 08:14

Зивим скоро 20 година у Финској. Лијепа земља. Сауна је несто прекрасно, у поцетку ми је требало да се привикнем на сауну, температура унутра 80, 90 па негдје цак и 100степени. Али временом сам се науцио. И стварно, како горе у тексту наовде, послије сауне, цовјек се осјеца заиста цудновато, осјецај лакоце, опустености. Два пута седмицно идем у сауну, једном у мојој згради гдје имам свој распоред и једном на базену. Ако нисте имали могуцности до сада пробати то цудо, препоруцујем заиста вриједи.

ОДГОВОРИТЕ