Sauna prija srcu

Oni koji se "preznojavaju" četiri do sedam dana tokom nedelje, za 48 posto smanjuju šansu za razvijanje srčanih tegoba.

Zdravlje 21.03.2015 | 10:18
Sauna prija srcu

NAJNOVIJA finska studija otkriva da redovno preznojavanje u sauni smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Ipak, mnogi teško podnose ovaj vid "rekreacije", zato je važno da se pre odlaska posavetujete sa lekarom.

U istraživanju je učestvovalo 2.315 muškaraca starosti od 42 do 60 godina, koji su imali zadatak da posete saunu dva do tri puta nedeljno. Ustanovljeno je da im je smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti za čak 23 procenta. Blagodeti se povećavaju svakom novom posetom, pa tako oni koji se "preznojavaju" četiri do sedam dana tokom nedelje, za 48 posto smanjuju šansu za razvijanje srčanih tegoba.

Od antičkog vremena je poznat uticaj preznojavanja i udisanja tople pare na psihofizičko stanje organizma. Sauna opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju krvi i stimuliše proizvodnju hormona zadovoljstva. Znojenjem se izbacuju štetne materije iz tela, čiste se koža i unutrašnji organi, snižava se stres i poboljšava san.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cosa

22.03.2015 08:14

Zivim skoro 20 godina u Finskoj. Lijepa zemlja. Sauna je nesto prekrasno, u pocetku mi je trebalo da se priviknem na saunu, temperatura unutra 80, 90 pa negdje cak i 100stepeni. Ali vremenom sam se naucio. I stvarno, kako gore u tekstu naovde, poslije saune, covjek se osjeca zaista cudnovato, osjecaj lakoce, opustenosti. Dva puta sedmicno idem u saunu, jednom u mojoj zgradi gdje imam svoj raspored i jednom na bazenu. Ako niste imali mogucnosti do sada probati to cudo, preporucujem zaista vrijedi.

ODGOVORITE