Опада куповна моћ грађана

Просјечна синдикална потрашачка корпа за фебруар мјесец износила је 1 857 марака, што износи више од двије просјечне плате у Републици Српској. Највише новца одлази за храну, чак 600 марака мјесечно. И док цијене константо расту, куповна моћ грађана све је мања.

Република Српска 11.03.2015 | 18:03
Опада куповна моћ грађана

Из године у годину, цијене расту, а плате и пензије су углавном смањене. Пензионери као најугорженија категорија становништва, кажу да само они знају како преживљавају. Вријеме када су ишли у куповину на велико, истичу, одавно је прошло.

“Данас ко се снађе треба бити мађионичар, да би могао да преживи од првог до првог. Ако сам куповао прије пет година пола килограма меса, сад купим 200 грама. Купим понекад рибе и то врло мало. А сада купим, кромпир, лук, а све је то скупо и то не само за нас него и за оног ко производи“, каже један грађанин из Бијељине.

Продавци у месарама кажу да грађани све чешће купују на грам. Оленија Трифковић на бијељинској пијаци продаје 15 година, а куповна моћ је, из године у годину, све мања.

“Народ се жали да му је скупо, дође и купи... по пола кг спанаћа, по пар мркви, нема више оне куповине, као што је прије. Опала је куповна моћ. Цијене јесу високе, високе су и за нас, али ми не диктирамо те цјене”, каже Оленија.

Трговци кажу да је промет на тезгама нешто већи половином мјесеца, након исплате пензија. Осим за храну, све мање новца се издваја и за огрев. Продавци тврде да и ту продаја иде на шачицу.

“У задње вријеме доста грађана се јавља са молбом да купују на двије, три вреће угља, које им могу бити три до четири дана за гријање. И тако они се стално враћају сваке седмице И купују по двије, три вреће.- Колико кошта врећа угља?- Од шест до седам марака”, кажу у стоваришту грађевинског материјала и огрева “Никол комерцу” из Бијељине.

Јаз између богатих и сиромашних све је очигледнији. Према подацима разних организација, у БиХ је око 66 одсто становништва сиромашно. С друге стране, има и оних који живе у изобиљу. Према подацима међународне Велт икс, у Босни и Херцеговини има чак 90 мулитимилионера чији је капитал око девет милијарди долара.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

коз дубица

11.03.2015 17:25

Под хитно СзП усвојити закон о порјеклу имовне и све им одузети и вратити градјанима новац или исти као власт

ОДГОВОРИТЕ