Opada kupovna moć građana

Prosječna sindikalna potrašačka korpa za februar mjesec iznosila je 1 857 maraka, što iznosi više od dvije prosječne plate u Republici Srpskoj. Najviše novca odlazi za hranu, čak 600 maraka mjesečno. I dok cijene konstanto rastu, kupovna moć građana sve je manja.

Republika Srpska 11.03.2015 | 18:03
Opada kupovna moć građana

Iz godine u godinu, cijene rastu, a plate i penzije su uglavnom smanjene. Penzioneri kao najugorženija kategorija stanovništva, kažu da samo oni znaju kako preživljavaju. Vrijeme kada su išli u kupovinu na veliko, ističu, odavno je prošlo.

“Danas ko se snađe treba biti mađioničar, da bi mogao da preživi od prvog do prvog. Ako sam kupovao prije pet godina pola kilograma mesa, sad kupim 200 grama. Kupim ponekad ribe i to vrlo malo. A sada kupim, krompir, luk, a sve je to skupo i to ne samo za nas nego i za onog ko proizvodi“, kaže jedan građanin iz Bijeljine.

Prodavci u mesarama kažu da građani sve češće kupuju na gram. Olenija Trifković na bijeljinskoj pijaci prodaje 15 godina, a kupovna moć je, iz godine u godinu, sve manja.

“Narod se žali da mu je skupo, dođe i kupi... po pola kg spanaća, po par mrkvi, nema više one kupovine, kao što je prije. Opala je kupovna moć. Cijene jesu visoke, visoke su i za nas, ali mi ne diktiramo te cjene”, kaže Olenija.

Trgovci kažu da je promet na tezgama nešto veći polovinom mjeseca, nakon isplate penzija. Osim za hranu, sve manje novca se izdvaja i za ogrev. Prodavci tvrde da i tu prodaja ide na šačicu.

“U zadnje vrijeme dosta građana se javlja sa molbom da kupuju na dvije, tri vreće uglja, koje im mogu biti tri do četiri dana za grijanje. I tako oni se stalno vraćaju svake sedmice I kupuju po dvije, tri vreće.- Koliko košta vreća uglja?- Od šest do sedam maraka”, kažu u stovarištu građevinskog materijala i ogreva “Nikol komercu” iz Bijeljine.

Jaz između bogatih i siromašnih sve je očigledniji. Prema podacima raznih organizacija, u BiH je oko 66 odsto stanovništva siromašno. S druge strane, ima i onih koji žive u izobilju. Prema podacima međunarodne Velt iks, u Bosni i Hercegovini ima čak 90 mulitimilionera čiji je kapital oko devet milijardi dolara.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

koz dubica

11.03.2015 17:25

Pod hitno SzP usvojiti zakon o porjeklu imovne i sve im oduzeti i vratiti gradjanima novac ili isti kao vlast

ODGOVORITE