Требиње тражи "заробљени" новац

Град Требиње од надлежних органа и ликвидационог управника „Бобар банке“ тражи да заштити буџетска средства у износу од око 5 милиона и 200 хиљада конвертибилних марака, те да се та средства у складу са Законом о банкама прогласе средствима осигураног кредитора и да им се да приоритет при исплати из ликвидационе масе.

Република Српска 10.03.2015 | 22:39
Требиње тражи "заробљени" новац

То је један од закључака са тематске Скупштине о “посљедицама ликвидационог поступка Бобар банке на буџет града Требиња”.

Према подацима Градске управе, након затварања “Бобар банке”, на овој банци је остало преко 5 милиона конвертибилних марака која припадају Граду Требињу по различитим основама.

Одборници скупштине на тематској сједници о “посљедицама ликвидационог поступка Бобар банке на буџет града Требиња” донијели су шест закључака којима се од надлежних траже заштита блокираног новца и покретање истраге против одговорних за насталу штету

„У сваком случају ће финансијска ситуација бити рањива, али трудићемо се свим силама да оздравимо, што каже наш народ, да се све те неке рупе попеглају и покрпе. У сваком случају ћемо бити добро рањени. Међутим, ми ћемо искористити све могуће правне лијекове да своја средства повратимо“, каже предсједник Скуптине града Требиња Слободан Пртило.

„Само се ми сада трудимо да ова средства од 2 милиона, односно укупно од 4 милиона и 600 докажемо да су то намјенска средства и да се зна тачно поријекло тога новца и тачна намјена тога новца како би ушли у други исплатни ред, а исплатни ред искључиво зависи од воље ликвидационог управника и Агенције за банкарство РС“, тврди Здравко Кашиковић, одборник ПДП-а.

Подршку предложеним закључцима скупштинске већине дали су сви, сем одборника СНСД-а, који су имали скоро исте приједлоге, али и који су тражили да се испита постојање одговорност градске управе у вези са пословањем са „Бобар банком“.

„Оно због чега смо били против закључака скупштинске већине јесте што се кроз те закључке провлачило да кажем неодговорност, односно чињеница са њихове стране да градска управа није ништа крива по овом питању“, каже одборник СНСД-а Здравко Бутулија.

„Ја то коментаришем као једну врсту доказавиња СНСД-а да они желе на одређени начин да понуде нешто друго. У суштини у својим закључцима су понудили исто, као што је понудила скупштинска већина“, примијетио је одборник НДП-а Слободан Шараба.

Скупштина града Требиња између осталог затражила је од Владе Републике Српске да из буџетске резерве издвоји дио средстава и стави их на распологање Граду Требињу, а од Народне скупштине да формира независну комисију на нивоу Републике Српске која би исптала комплетно пословање „Бобар банке“.

(БН ТВ)

 

Коментари / 0

Оставите коментар