Trebinje traži "zarobljeni" novac

Grad Trebinje od nadležnih organa i likvidacionog upravnika „Bobar banke“ traži da zaštiti budžetska sredstva u iznosu od oko 5 miliona i 200 hiljada konvertibilnih maraka, te da se ta sredstva u skladu sa Zakonom o bankama proglase sredstvima osiguranog kreditora i da im se da prioritet pri isplati iz likvidacione mase.

Republika Srpska 10.03.2015 | 22:39
Trebinje traži "zarobljeni" novac

To je jedan od zaključaka sa tematske Skupštine o “posljedicama likvidacionog postupka Bobar banke na budžet grada Trebinja”.

Prema podacima Gradske uprave, nakon zatvaranja “Bobar banke”, na ovoj banci je ostalo preko 5 miliona konvertibilnih maraka koja pripadaju Gradu Trebinju po različitim osnovama.

Odbornici skupštine na tematskoj sjednici o “posljedicama likvidacionog postupka Bobar banke na budžet grada Trebinja” donijeli su šest zaključaka kojima se od nadležnih traže zaštita blokiranog novca i pokretanje istrage protiv odgovornih za nastalu štetu

„U svakom slučaju će finansijska situacija biti ranjiva, ali trudićemo se svim silama da ozdravimo, što kaže naš narod, da se sve te neke rupe popeglaju i pokrpe. U svakom slučaju ćemo biti dobro ranjeni. Međutim, mi ćemo iskoristiti sve moguće pravne lijekove da svoja sredstva povratimo“, kaže predsjednik Skuptine grada Trebinja Slobodan Prtilo.

„Samo se mi sada trudimo da ova sredstva od 2 miliona, odnosno ukupno od 4 miliona i 600 dokažemo da su to namjenska sredstva i da se zna tačno porijeklo toga novca i tačna namjena toga novca kako bi ušli u drugi isplatni red, a isplatni red isključivo zavisi od volje likvidacionog upravnika i Agencije za bankarstvo RS“, tvrdi Zdravko Kašiković, odbornik PDP-a.

Podršku predloženim zaključcima skupštinske većine dali su svi, sem odbornika SNSD-a, koji su imali skoro iste prijedloge, ali i koji su tražili da se ispita postojanje odgovornost gradske uprave u vezi sa poslovanjem sa „Bobar bankom“.

„Ono zbog čega smo bili protiv zaključaka skupštinske većine jeste što se kroz te zaključke provlačilo da kažem neodgovornost, odnosno činjenica sa njihove strane da gradska uprava nije ništa kriva po ovom pitanju“, kaže odbornik SNSD-a Zdravko Butulija.

„Ja to komentarišem kao jednu vrstu dokazavinja SNSD-a da oni žele na određeni način da ponude nešto drugo. U suštini u svojim zaključcima su ponudili isto, kao što je ponudila skupštinska većina“, primijetio je odbornik NDP-a Slobodan Šaraba.

Skupština grada Trebinja između ostalog zatražila je od Vlade Republike Srpske da iz budžetske rezerve izdvoji dio sredstava i stavi ih na raspologanje Gradu Trebinju, a od Narodne skupštine da formira nezavisnu komisiju na nivou Republike Srpske koja bi isptala kompletno poslovanje „Bobar banke“.

(BN TV)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar