Филмови као инспирација за путовања

Уз бројне акционе филмове, драме, љубавне и оне за старије од 18 година, Холивуд понекад избаци и понеки филм који нас инспирише на путовања.

Забава 26.02.2015 | 10:55
Филмови као инспирација за путовања

1. Индијана Џоунс и последњи крсташки поход, Петра, Јордан - Ово је авантуристички филм Стивена Спилберга из 1989. са великим Харисоном Фордом и Шоном Конеријем у главним улогама. Након што др. Хенри Џоунс старији (Конери) нестане у дугогодишњој потрази за Светим Гралом, Индијана мора ући у очев траг у нади да ће га спасити, као и Грал из руку нацистичке војне машинерије. Био је то финансијски најуспешнији филм 1989. године, након ког ће вам јорданска Петра ускочити на топ 10 држава које морате да посетите.

2. Живети слободно, Кенија - Овај филм снимљен давне 1966. године, пратио је Џорџа и Џој Адмисон, који су живели у Кенији и неговали два мала лава. Предивни пејзажи препуни дивљих животиња, посебино великих мачака у природном окружењу, инспирирали су многе на путовање у Кенију. Филм је добио Оскара за најбољу песму 1967. године.

3. Трећи човек, Беч, Аустрија - Овај филм се сматра једним од најбољих филмова у историји, а сама радња је смештена у аустријску престоницу - Беч. Овај филм је освојио Оскара 1951. године.

4. Шиндлерова листа, Европа - Шиндлерова листа један је од најбољих историјских филмова икада. То је америчка епска драма из 1993. године коју је режирао Стивен Спилберг. Радња филма говори о Оскару Шиндлеру, немачком бизнисмену који је спасио животе више од хиљаду, углавном пољских јевреја, током Холокауста.

5. Ени Хол, Њујорк - Ени Хол је америчка романтична комедија снимљена 1977. у режији Вудија Алена који је заједно са Маршалом Брикманом написао сценаријо. У овом филму су се многи заљубили у Њујорк, по многима центар света.

6. На Западу ништа ново, Yпрес - Овај је сценаријо подигао пуно прашине први пута кад је објављен као књига 1928. године, а други пут када је претворен у филм 1930. године. Филм говори о њемачком војнику у Првом светском рату, а добио је Оскара за најбољи филм 1930. године. Када су видели где су се борили њихови најближи, Yпрес је постао туристички центтар Белгије.

7. Моје песме, моји снови, Салзбург - Овај Оскаром награђен мјузикл говори о Марији, жени која напушта аустријски манастир и постаје гувернанта деци морнарског официра. У филму се приказују заиста предивни кадрови Салзбурга, а филм је 1966. године добио Оскара за најбољи филм и најбољу режију.

8. Американац у Паризу, Париз - Овај филм снимљен је 1951 године, а радња филма се дешава у Паризу. Редитељ је Висенте Минели према сценарију Алана Џеја Лернера. Дакле, након филма се припремите на штедњу за путовање у Париз - нема вам друге.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар