Петријин вијенац и у 21. вијеку

Жене на селу у Србији - тежак живот, мала права и готово никаква социјална заштита су основне карактеристике. Без накнаде за трудничко, породиљско, често и дечјег додатка.

Србија 20.02.2015 | 09:55
Петријин вијенац и у 21. вијеку

Жене на селу раде од јутра до сутра, а пошто за свој рад не добијају никакву накнаду, произилази да раде за пуко преживљавање: преноћиште и храну коју саме узгајају и саме припремају. Осим што се свакодневно суочавају са лошим стањем у ком се налази српско село, оне воде још једну битку, са патријархалним менталитетом који је још жив и снажан.

У прилог овој причи иде и статистика, која каже да су припаднице лепшег пола власнице тек једне десетине сеоских домаћинстава, 84 одсто њих не поседује земљу, а свега седам процената уплаћује инвалидско и пензионо осигурање. Има чак и оних које немају ни здравствену књижицу, њих 17 одсто. У сезони пољопривредних радова 65 одсто жена ради дуже од прописаног пуног радног времена, без дана одмора.

Сања Бугарски, председница Асоцијације произвођача млека Војводине, наглашава да оне које раде на селу у својим шталама, баштама, њивама, воћњацима немају никакву помоћ и подршку ни од државе.

- Уколико су чланови газдинства или носиоци газдинства, без обзира на то да ли уплаћују саме себи обавезе за ПИО, оне не могу да роде децу а да имају било какву надокнаду - каже Бугарски. - Како да одржавају трудноћу када јој на трудничком или породиљском нико не помаже. Не може ни да плаћа некога да дође да ради уместо ње, а ни да јој се олакша док не буде радно способна. Право на дечји додатак, такође не могу да остваре, јер њих заправо нема ни у једном закону који другим женама омогућава да остваре права и помоћ.

У Министарству рада, међутим, тврде да су услови за утврђивање права на дечји додатак исти независно од чињенице да ли породица живи у граду или на селу.

- Једини проблем на који наилазе жене са села при остваривању права на дечји додатак је поседовање пољопривредног земљишта - кажу у Министарству рада.

Женама са села не припада ни право на накнаду зараде за време породиљског одсуства, одсуства са рада ради неге детета и ради посебне неге детета. То право могу да остваре само запослене код правних и физичких лица или оне које самостално обављају делатност. Према прописима, међутим, жене које уплаћују себи доприносе за ПИО по основу пољопривреде нису ни у радном односу, нити су део категорије која самостално обавља делатност.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар