Дијабетес типа 1 опаснији за жене

Жене с дијабетесом типа 1 имају 37 одсто већи ризик за смрт него мушкарци с том болешћу.

Здравље 10.02.2015 | 09:30
Дијабетес типа 1 опаснији за жене

Жене с дијабетесом типа 1 имају 37 одсто већи ризик за смрт него мушкарци с том болешћу, објавили су аустралијски научници Универзитета Квинсленд у стручном часопису "Тхе Ланцет Диабетес & Ендоцринологy".

Према подацима прикупљеним од око 200.000 људи за потребе 26 ранијих студија, жене с дијабетесом типа 1 су имале и 44 одсто већи ризик за смрт од болести бубрега.

Такође, учесталост дијабетеса типа 1 код деце млађе од 14 година се од 1989. године повећава за три одсто годишње. Иначе, ради се о аутоимуној болести која уништава ћелије панкреаса које су неопходне за производњу инсулина.

Дијабетес типа 1 повећава ризик за смрт код оба пола, али се чини да ту болест теже подносе жене, јер је њима због промене нивоа хормона теже да одржавају потребну концентрацију шећера у крви помоћу инекција инсулина.

Стручњаци подсећају да је дијабетес типа 1 најтежи облик шећерне болести и настаје јер ћелије панкреаса (бета ћелије) у веома малој количини производе или уопште не производе инсулин.

Може настати у свим старосним добима, али у највећем броју случајева се среће код деце и омладине. Терапија инсулином се примењује од првог дана, а строга (само)контрола, дијета и физичка активност су обавезни део терапије.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар