Власт истрајава на “Закону цензуре”

Закон о јавном реду и миру и други дан засједања био је топ тема у парламенту Српске. Критике су све оштрије а данас тижу И од Америчке амбасаде. Став Владе САД је јасан. Закон представја директно оспоравање основбног људског права на слободу изразавања И мирног окупљања.

Република Српска 04.02.2015 | 22:16
Власт истрајава на “Закону цензуре”

На овакве тврдње експресно је стигао одговор са Трга републике. Жељка Цвијановић у препознатљивом стилу поручује да Америчка амбасада није ни прочитала приједлог Закона.

За Цвијановићеву Влада САД је изнијела коменатаре на основу туђих ставова. У одбрану закона стао је и предлгач.

Министар унуртрашњих послова увјерава да закон нема везе са било каквим забранама и ограничавањем слободе говора и да полиција неће прогонити никога.

Ипак и владајућа већина сматра да је закон уопштен. У преводу постоје рупе. У прилог томе свједочи и чињеница да су предложили амандмане на чланове 7 и 8. Измјенама члана 8 брисаће се дио којим је запријећена казна затвора. Предложено је и да се код члана 7 друштвене мреже и даље сматрају јавним простром, међутим неће бити кажњени они који јавно износе своје мишљење, праве карикатуре, објављују статусе и коментаре о Влади, држави или политичарима.

Кажњавани ће бити они који позивају на протесте уколико на таквим скуповима дође до паљења зграда, разбијања стакала и физичких напада.

Расправа о Закону о јавном реду и миру је окончана без присуства опозиције. Опозиционари увјеравају да ни један амандман не може уљепштаи Закон. Због тога и нису учествовали у расправи.

Ништа од тога није тако, одговара Адам Шукало. Гласнији него икада критиковао је понашање опозиције. Тврди да ће амандаманима бити исправљене одређене мањкавости у Закону.

Супростављена мишљења власти и опозиције и данас су доминирала. Чињеница је да је расправа о спорном закону завршена, а гласање је предвиђено за сутра када ће на цијелу причу и званично бити стављена тачка.

(БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Брод

04.02.2015 21:43

Што су данас активни Митровић и ШУКАЛО, ЊИХ ЗОВУ ДОЊИ ДИО НОГЕ КОД НЕКИХ ЖИВОТИЊА, ПРВО СЛОВО П....

ОДГОВОРИТЕ
Name

закон о слободи говора код папака

04.02.2015 22:32

Гледо сам данас мало колко сам издрзо дневник РТРС. Говор мрзње је и измисљен да би људи који овакве дневнике воде били у затвору. Ал посто у законима ове дрзаве не писе да је забрањено вриједјање и ваљање глупости онда ми и свима нама остаје да банду игнорисемо и да молимо Бога да се сто мањи број људи упеца на њихове лази. Тема прва коју сам једва сазвако је била она ситна инвестиција од око 5 милијарди марака и тај некакав замисљени Босански Монте Карло ил ста вец у старту покусавају да срусе. У исто вријеме једва цекају да на аеродром у БЛ слети авион у власниству тих истих људи из Дубајиа који вец колико сутра крецу да граде Београд на води. Ни то њима не ваља ал ако би и слово зуцнули контра Аце Вуцица тијесна би им била сјеверна хемисфера. Послије су релаксације ради успјели нац неку двојицу православних свестеника којима сметају накви ловци и пас им а успутби власт у Сребреници. Покусавају да дигну медјунационалне тензије да би прогурали сјевернокорејски закон о слободи реценог и сироком низу санкција послије истог. Јадно и биједно,умјесто да сви устанемо и објеруцке доцекамо људе са парама гдје це да се запосли безмало сва градјевинска оператива из БиХ ми тразимо да се велики водја пита да да одобрење да ико иста казе а да није критика оних које он вец критикује

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТРС

05.02.2015 06:07

Па ко још нормалан гледа РТРС. У деску телевизије све стручнији од стручнијег. Шеф деска има завршену гимназију, главни уредник такође, и још пола деска. Сви са факултетима су спуштени на ниво новинара почетника. Смањене им плате. Боји се власт размишљања. Требају им послушни. Дневник се прави од просљеђивања агенцијских вијести. Нема размишљања у РТРС-у. То је забрањено. Плате касне, не уплаћују се доприноси, Елекрично гаси струју по предајницима јер се на плаћа. У сектору Предајна техника нема ни један инжињер, јер су отјерали јединог. Не требају им паметни. Шеф читаве технике РТРС-а је ВКВ радник. Друг члан. У његове приватне просторије је ових дана пресељен дописни центар РТРС-а у Бијељини. На намјештеном тендеру за опрему за други програм радија и ТВ-а ће се купити опрема од њега. Од његове приватне фирме. И то сви знају у РТРС-у и сви ћуте. Драшко Милиновић има плату од 4000 КМ, али он је тај који се не мјеша у свој посао. Има других који раде његов посао. Шеф економског сектора је члан главног одбора СНСД-а. Та госпођа, а која је добила отказ у Хипо банци због крађе, је сада главна у РТРС-у.

Name

слово

04.02.2015 22:38

теско народу са папцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

гацко

04.02.2015 22:49

Папци брате папци. То су сиње кукавице ниста друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

04.02.2015 23:03

И мене је одушевио наступ папка и Шукала, морају сад одрадјивати и увлачити се више од свих, клуб СНСД-а поредњих двојице додје готово па као опозиција кад гледате и слушате њих, тешко је повјеровати колико је људско достојанство коднас јефтино, тачно је папак права мјера за то. Кад су људи који се баве политиком тако нешто спремни урадити,шта је са оним ситним полтрончићима и члановима који су у СНСД-у и ДНС-у само из таквих разлога, запослења, пензије, одбора, инвалиднина, стана или слично? Ево ови што су за изборе примљени на Жељезницу, добили уговоре на 3 мјесеца, немају и онако шта радити па сједе кући и чекају расплет, продужење или биро рада. Њихово је прошло, они су гласали, њихове породице и остали који су им дужни или вјерни другови. Сад су потрошена роба које има увијек на тоне. Шта ће бити са папцима и шукалом? Исто, они ће ућарити мало више, али свакако и последице ће бити веће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аки

05.02.2015 05:03

Власт је у страху,боје се демонстрација,циљ им је да застрасе евентуалне организаторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

05.02.2015 05:34

Засто имам осјецај да са овим законом који је топ тема задњих 15 дана ,скрецу пазњу са много вецих проблема. Несто се ваља иза брда а Леми је ту непревазидјени манипулатор, сто је доказао небројено пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

05.02.2015 06:13

Закон ће сметати нецивилизованим, болесно острашћеним, фрустрираним, криминалцима. Потенцијалним убицама и сл. Обичном нормално здравом човјеку не може никако сметати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

05.02.2015 08:57

Ста је Америка за господарицу свемира?Она це њима одрзати лекцију о демократији и натјерати их да цитају.Јер је она замислила у свом поремеценом уму да је само она у праву а они који се не слазу с њом или су будале или нису цитали.Срамота ме сто зивим овде и сто смо доцекали да нас полуписмена наставница бламира пред свијетом.

ОДГОВОРИТЕ