Пакао је празан, ђаволи су овдје

Крајем августа 2014. сам у једном блогу констатовао да су октобарски избори задња шанса да се власт у Републици Српској промијени мирним путем и уколико се то не деси, следећи корак је анархија и то нико не може спријечити, ма колико сви громко ћутали о томе.

Република Српска 02.02.2015 | 22:30
Пакао је празан, ђаволи су овдје

Задња шанса је, нажалост, потрошена и пропуштена.

Оно што се данас дешава у Македонији, већ колико сутра је сасвим могуће у Републици Српској.

Нажалост (навео сам то у августу, а тврдим и сада), немали број је оних који прижељкују овакав расплет, вјерујући да је бруталан и радикалан обрачун са Режимом једини исправан начин промјене политичког амбијента у РС.

У ствари, то је најгори могући начин, али такав расплет више се не може спријечити.

Режим то не жели. Режим то неће. Режим ће, прије или касније, изазвати отворене сукобе. И то физичке.

Приједлог Закона о јавном реду и миру (ЗЈРМ) то потврђује. Он значи увођење широких репресивних мјера и омогућава Режиму да оптужи сваког за све у било које доба дана или ноћи. Тај Приједлог је озваничење линча, прогона и погрома неподобних.

Изворишта ЗЈРМ су Страх и Мржња: Страх Режима од одговорности због онога што су починили, а Они најбоље знају какво зло су све починили; Мржња Режима према свима онима који на било који начин побуђују њихове најмрачније снове и пројекције о потреби одговорности изношењем дјелића Истине о недјелима.

Подвлачим “дјелића Истине”, јер пуну Истину о свем злу које је претходних девет година харало и похарало Републику Српску, не зна чак ни врх Режима. И они наслућују те гигантске размјере, али у реалнијим габаритима од оних са друге стране. Потоњи су, нажалост, по том питању оптимистичнији.

Сви Режими заврше сопственим сломом. И сви се прије коначног слома физички обрачунавају са народом. И сви то знају, па и челници овдашњег Режима.

Али, немају куд. Фатализам Моћника који су се прецијенили и пренапрегнули простор и вријеме у којем дјелују: деценије су набили у године и сами себи скратили вијек постојања.

И у Републици Српској то је на дјелу. Плутократија не трпи другачије мишљење. Плутократија, искуство је показало, увијек заврашава/пада Револуцијом.

И овдашња ће. То је млин на који они нагоне већинску воду.

Неће само Режим бити крив за овакав расплет, већ и опозиција. Мјере кривице су небитне.

Апсурд је да кривица опозиције није у њиховој опредијељености против Режима, већ у њиховој недоречености односа спрам Режиму.

Непостојање опредијељености, које је прерасло у недореченост односа и никада није постала потпуна опредијељеност у протеклих девет година, дало је замах Режиму и омогућило стварање малобројне Касте пребогатих и премоћних, који су изнад Закона. И Устава. Изнад свега.

Опозиција и данас, када је некако успјела да преполови власт Режима (бх. ниво), у доброј мјери дјелује у складу са “Законима” и “Правилима” које јој је успоставила Олигархија у протеклих девет година, а могу се сви подвести под “ирационалне страхове од оптужби за рушење српких националних интереса, бијег од реакције и недјеловање, отјеловљено у Нојевом синдрому”.
Опозиција, ријечју, дјелује по “Законима” и “Правилима” оних који су те националне интересе спалили. У буквалном смислу те ријечи.

То није апсурд, то је перверзија!

Није Режим присилио Опозицију на такво дјеловање; Једним добрим дијелом су то и сами прихватили, јер им је тако било удобније. Када је Враг однио шалу, стереотипи “издајника”, “плаћеника”, “петоколонаша” су постали непрескочиве љествице. Традиционалним политичким средствима.

Опозиција, нажалост, ни данас није свјесна колико велика је њена одговорност за губитак избора у РС. И колико је велика њихова одговорност за
катаклизму која је почела и која неће проћи без насиља. И то великог.

Превише су очекивали од народа, а премало од самих себе.
И довели се у ситуацију да и народ премало очекује од њих.

То је та тачка кључања. Народ ће се морати бранити од репресије, прогона, општег сиромаштва и биједе.

Радојичић
Игор Радојичић јесте опозиција Милораду Додику, али му није алтернатива. Његов однос спрам ЗЈРМ последњи је клин у његовом политичком ковчегу. Који је сам укуцао, давећи с(в)е у форми, како не би морао реаговати на суштину.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

залосно

02.02.2015 21:47

Народ у РС нема висе ниста. Све је опустосено сви су у вецини гладни угрозени смо на свим аспектима зивота немамо висе ни наду у боље нити снове за будуцност а о дјеци насој не смијемо ни помислити какав их зивот цека овде на овим просторима у РС. Све су фирме затворене дрзавне а приватне израбљавају сиротињу која ради на црно за 250км и мање пара нема где да се заради ни за врецу брасна у Добоју и околини, а на лијекове и лецење цовјек не смије ни помислити. Да оде доктору јер нема ни за парципацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

требиње

02.02.2015 21:51

Само револуција народ их мозе скинути и нико висе. Само устанак народа. И опозицију кривим јер нема храбрости да поведе народ у револуцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

02.02.2015 21:51

Васковићу окани се ћорава посла. Народ у СрБској је у октобру рекао да му је лијепо под Додиковим режимом. Глупо је да га ти убјеђејеш да није у праву. Народу се свиђа овакав наћин живота и немојте му кварити уживање у претурању по контејнеру... Ви не знате како је то лијепо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма јој

02.02.2015 22:13

Игор је здапи и ниста висе.Моронциц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

02.02.2015 22:15

Дали неко зна где је градонацелник Гаврановиц??Засто она господја обавља његове послове?

ОДГОВОРИТЕ
Name

инфо

03.02.2015 10:12

Гаврановић је,наводно,болестан, а скоро му је И жена умрла. Тако се прича. Ваљда им ( административној служби ) касне плате И то дуго, али о томе ни да писну. Ово није из прве руке. Поздрав

Name

херцеговац

02.02.2015 22:24

Ред је да мало продрмаш опозицију,заслужили су и више критике наравно и одговорности за садашњу ситуацију.Игор је коначно потврдио да нема снагу за преокрет(многи су били у заблуди па и ја сам. И да не заборавим,дали је ово већ почело провођење предложеног закона!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дервентски чај

02.02.2015 22:28

Опозиција мало ради а очекује више! Народ је ту, на опозицију се чека! Види се по резултатима избора а и по понашању да је фифти/фифти. Ух, мало фали .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

02.02.2015 22:37

РУМУНИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралан

02.02.2015 22:40

Републику Српску као и цијелу БиХ погодиће велики грађанаски немири и питање је само дана када ће то да се деси. То нас дугорочно води у дестабилизацију али у крајњем рангу сви режими на овом простору падали на сличан начин када је избила револуција. Народна револуција ће затрести ове просторе и то је питање само дана. Колико је несмотрена овдашња власт да невиди своју сопствену пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зак

02.02.2015 22:41

Опозиција. Голи клосари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давор дервента

02.02.2015 22:41

Која опозиција? Све лопов до лопова и на власти и у опозицији. Народ овај наш су овце али чобани су и политичари и новинари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нада

02.02.2015 22:44

Сви који су оцекивали да це Иги несто промјенити, варали су се. Не мозе он доњети промјене, он који је све овве одлуке провукао кроз скупстину и једнако је крив као и они који су креирали те одлуке. Слазем се са "херцеговац", треба мало прозвати и опозицију, требају бити много радикалнији, напустати сједнице, поостављати питања сваки пут о криминалним радњама... Угледајте се на "САШУ" који поставља питање ко је убио Милана Вукелица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

02.02.2015 22:50

Опозиција не треба да води никакве револуције него да коначно почне, савршено легално - да разоткрива криминалце у СНСД-У и у својим редовима... Револуција је само знак да смо 100 година далеко од правне државе... Опозиција је крива јер ћути, а ћути јер брани криминалце у сопственим редовима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

02.02.2015 22:51

Када су политичке "елите" у осамдесетим почеле да растурају Југославију, говориле су својим "поданицима" да су "други криви што лоше живимо у (уметни републику или покрајину)". Данас свака од њих грца у дуговима, социјална неравноправност никад није била већа, криминал/непотизам/корупција цвјетају, друштва су у језгру уништена. Али и даље има довољно оних који падају на скоро тридесет година стару причу и бирају је на изборима. Задњи избори у Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини су то показали. И ко ће да диже револуцију? Ако нас историја нешто учи, то су радничка класа и интелигенција. На Балкану на жалост ни једног ни другог нема довољно. Историја нас такође учи да су се народи овде увијек препуштали великим силама да им оне кроје судбину. Тако је и сада: Сви чекају да Wасхингтон, Бруxеллес, Берлин преко ноћи избришу све наше проблеме. Наравно, они ће то некада селективно и да у раде. Али ће то бити зато што је то у ЊИХОВОМ интересу. Када ћемо престати да будемо пијуни? Кад одбацимо национализам, када се оперемо, почистимо испред своје куће, када почнемо да учимо паметне ствари, када засучемо рукаве и почнемо да стварамо, када почнемо са бирамо своје честите комшије и да они бирају нас ако смо честити. Јесмо ли спремни на то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРУЈА

02.02.2015 23:01

НЕБРИНИТЕ НАРОД СЕ САМ ПОЛАКО ОРГАНИЗУЈЕ И ПОЈАВЉУЈУ СЕ ПОТПУНО НОВЕ ВОДЈЕ ТАКО ДА И ОВА КРЕПАЛА ОПЗИЦИЈА НЕМА ЦЕМУ ДА СЕ НАДА ТЈ ДА ЈОЈ НАРОД ОСЛОБОДИ ФОТЕЉЕ И ПРЕДА ПА ДА ВЛАДАЈУ ЈЕР ИМАЛИ СУ САНСУ ДА ПОВЕДУ НАРОД НА УЛИЦУ ИЗ 100 РАЗЛОГА АЛИ ГЛАВНИ ИЗБОРНА КРАДЈА ПА АФЕРА ДВА ПАПКА А ПОГОТОВО БЕСКРУПУЛОЗНИ КРИМИНАЛ НА ОЦИ НА ОЦИГЛЕД НАРОДА ПА ОПЕТ НИСУ АЛИ НОВИ ВОДЈА ЈЕ РОДЈЕН И УСКОРО ЦЕ СВИ ЗНАТИ КОГА ТРЕБА СЛИЈЕДИТИ СИТНО СЕ БРОЈИ УСТАЈ НАРОДЕ ВРИЈЕМЕ ЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУКС

02.02.2015 23:24

Устај народе,вријеме је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

отпор

02.02.2015 23:44

Супроставите се дјаволима натјерат дјаволе гдје им је мјесто!

Name

добојлије

03.02.2015 00:35

Изнесите своје гладне г..ице на улице. Хоцете сви у град. Продајте се опет кад буду избори. И дјаво је диго руке од вас. Природа упозорава уједините се само слозни долазите до циља. Нема Алаха Бога нити Исуса ако сами себи не помогнете. Само слозно цивилизовано.

Name

НАРОД

02.02.2015 23:55

Нама је супер,да нам није добро,ми би се бунили,и не би опет исте бирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауслендер

03.02.2015 06:08

Васковићу, пишеш без везе народ изабрао у Станарима СНСД да их покраде. Народе пати се тако ти и треба ја сам своју породицу извуко у толико мрску ЕЗ и можеш мислит лијепо нам. И искрено сад тек се не зелим никада вратити ни ја ни дјеца а своју дједовину повољно продајем и ја као и многи други, а ви се патите. РС је мртва само је на апаратима и чека потпис за еутаназију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.02.2015 06:27

Да нам је само сака Васковица!!! Је ли то српско јунаство, дозволити саци мафије да нас гази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

03.02.2015 06:34

Кад је народ задовољан и не ј..е никога немате шта да причате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

03.02.2015 06:35

СТАЉИНИЗАМ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САРА

03.02.2015 07:02

Престали смо јести одавно-гладни смо, сада су нам забранили да говоримо, а следеће продаваће ваздух па ко меже да плати, платиће а ко не може УМРЕЋЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

03.02.2015 07:06

Није рјесење нити у револуцији нити у скидању са власти. Проблем је нама у главама да се ријесимо прослости. Проблем је да схватимо да РС није у опасности како су нам рекли и тиме се хране и одрзавају зивим. Коме смо ми потребни? Имали Телеком и продали. Висе ниста вриједно немамо. Пусте обрадиве поврсине. Напустене хале. Прљаве улице и окуцнице. Стари и неисправни аутобуси. Смрдљиви возови. Јел ви озбиљно мислите да це они на власти икада то ријесити? Неце, јер не зеле у ЕУ. А прва и основна ствар уколико зелите у цивлизирано друство је бити цивиилзиран. Њима је у интересу да нас и вас одрзавају глупим и да нас називају незналицама, јер уствари то и јесмо. Па погледајте ТВ програм! 80% емисија је о прослости, о теоријама завјера, о томе ко је крив а ко није. Гдје су образовне емисије? Гдје су лијепе ствари? Били смо градјанско друство, а сада нам се све заснива на неким обицајима. Па ста би јапанци и кинези рекли за своје обицаје? Да их се придрзавају не би дана радили. Освијестите се и изаците из теорија завјера и обицаја. Процитајете књигу и гледајете напријед. А тад це нам бити боље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

03.02.2015 08:04

Не фаворизујем свој текст, нити казем да сам са њим погодио сустину. Слободан јесте. Разлог сто јос једном писем и то на свој текст су негативне оцјене реалних ставова мене, па и осталих. То је доказ у којем друству зивимо и која су размисљања. Ко је крив?

Name

Два црна гаврана

03.02.2015 08:00

Српско није протестовати, но трпити. И зато памет у главу, а главу доље, и језик за зубе, има ко да мисли и говори. Поодавно је речено 'Бог на небу, господар на земљи, домаћин у кући'. Ето то је магична формула, универзална матрица власти и владања, коју изрече архипастир којег и крива и дужна прогласише светим. Он изрече, а други је зграбише и против народа окренуше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

03.02.2015 09:20

Ако одвалис киоск и однесес стеку цигара,цео муп те трази и РТРС преноси узиво.Ако украдес 100 000 марака добијес опомену да то није лијепо.Кад украдес седми милион предсједник Додик ти кумује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

03.02.2015 09:34

Мислим да је Васковиц у праву, и о овом треба да размисља и опозиција, па неце ови сами себе затварати за своја недјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

03.02.2015 11:59

Васковића за главног тужиоца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крим Јонг ДО ДУК

03.02.2015 13:43

Само вас слусам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

03.02.2015 14:30

И ми тебе слусали А гдје си ти а гдје смо ми.

Name

Перо

03.02.2015 19:08

Док не буде горила зграда владе изгледа никог нецемо промјенити, нити било ста промјенити. Добро је то Васке препозно. И кад пукне једног дана људима у глави бице пакао, али тада цемо бити као звјери и јесцемо их зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

04.02.2015 17:20

А што неко јасно и гласно не каже, па људи ми и немамо опозицију, мени се све чини да и опозиција ради за Додика, што не кажете да Огњен Тадић није изашао на ТВ дуел са Додиком данас би био председник, зар су сви слепи поред очију, или изгледа Свима одговара овако осим народу. Има једна јако добра за дељење савета "Будали не вреди говорити а паметан човек већ зна шта му је чинити" .......

ОДГОВОРИТЕ