Pakao je prazan, đavoli su ovdje

Krajem avgusta 2014. sam u jednom blogu konstatovao da su oktobarski izbori zadnja šansa da se vlast u Republici Srpskoj promijeni mirnim putem i ukoliko se to ne desi, sledeći korak je anarhija i to niko ne može spriječiti, ma koliko svi gromko ćutali o tome.

Republika Srpska 02.02.2015 | 22:30
Pakao je prazan, đavoli su ovdje

Zadnja šansa je, nažalost, potrošena i propuštena.

Ono što se danas dešava u Makedoniji, već koliko sutra je sasvim moguće u Republici Srpskoj.

Nažalost (naveo sam to u avgustu, a tvrdim i sada), nemali broj je onih koji priželjkuju ovakav rasplet, vjerujući da je brutalan i radikalan obračun sa Režimom jedini ispravan način promjene političkog ambijenta u RS.

U stvari, to je najgori mogući način, ali takav rasplet više se ne može spriječiti.

Režim to ne želi. Režim to neće. Režim će, prije ili kasnije, izazvati otvorene sukobe. I to fizičke.

Prijedlog Zakona o javnom redu i miru (ZJRM) to potvrđuje. On znači uvođenje širokih represivnih mjera i omogućava Režimu da optuži svakog za sve u bilo koje doba dana ili noći. Taj Prijedlog je ozvaničenje linča, progona i pogroma nepodobnih.

Izvorišta ZJRM su Strah i Mržnja: Strah Režima od odgovornosti zbog onoga što su počinili, a Oni najbolje znaju kakvo zlo su sve počinili; Mržnja Režima prema svima onima koji na bilo koji način pobuđuju njihove najmračnije snove i projekcije o potrebi odgovornosti iznošenjem djelića Istine o nedjelima.

Podvlačim “djelića Istine”, jer punu Istinu o svem zlu koje je prethodnih devet godina haralo i poharalo Republiku Srpsku, ne zna čak ni vrh Režima. I oni naslućuju te gigantske razmjere, ali u realnijim gabaritima od onih sa druge strane. Potonji su, nažalost, po tom pitanju optimističniji.

Svi Režimi završe sopstvenim slomom. I svi se prije konačnog sloma fizički obračunavaju sa narodom. I svi to znaju, pa i čelnici ovdašnjeg Režima.

Ali, nemaju kud. Fatalizam Moćnika koji su se precijenili i prenapregnuli prostor i vrijeme u kojem djeluju: decenije su nabili u godine i sami sebi skratili vijek postojanja.

I u Republici Srpskoj to je na djelu. Plutokratija ne trpi drugačije mišljenje. Plutokratija, iskustvo je pokazalo, uvijek zavrašava/pada Revolucijom.

I ovdašnja će. To je mlin na koji oni nagone većinsku vodu.

Neće samo Režim biti kriv za ovakav rasplet, već i opozicija. Mjere krivice su nebitne.

Apsurd je da krivica opozicije nije u njihovoj opredijeljenosti protiv Režima, već u njihovoj nedorečenosti odnosa spram Režimu.

Nepostojanje opredijeljenosti, koje je preraslo u nedorečenost odnosa i nikada nije postala potpuna opredijeljenost u proteklih devet godina, dalo je zamah Režimu i omogućilo stvaranje malobrojne Kaste prebogatih i premoćnih, koji su iznad Zakona. I Ustava. Iznad svega.

Opozicija i danas, kada je nekako uspjela da prepolovi vlast Režima (bh. nivo), u dobroj mjeri djeluje u skladu sa “Zakonima” i “Pravilima” koje joj je uspostavila Oligarhija u proteklih devet godina, a mogu se svi podvesti pod “iracionalne strahove od optužbi za rušenje srpkih nacionalnih interesa, bijeg od reakcije i nedjelovanje, otjelovljeno u Nojevom sindromu”.
Opozicija, riječju, djeluje po “Zakonima” i “Pravilima” onih koji su te nacionalne interese spalili. U bukvalnom smislu te riječi.

To nije apsurd, to je perverzija!

Nije Režim prisilio Opoziciju na takvo djelovanje; Jednim dobrim dijelom su to i sami prihvatili, jer im je tako bilo udobnije. Kada je Vrag odnio šalu, stereotipi “izdajnika”, “plaćenika”, “petokolonaša” su postali nepreskočive ljestvice. Tradicionalnim političkim sredstvima.

Opozicija, nažalost, ni danas nije svjesna koliko velika je njena odgovornost za gubitak izbora u RS. I koliko je velika njihova odgovornost za
kataklizmu koja je počela i koja neće proći bez nasilja. I to velikog.

Previše su očekivali od naroda, a premalo od samih sebe.
I doveli se u situaciju da i narod premalo očekuje od njih.

To je ta tačka ključanja. Narod će se morati braniti od represije, progona, opšteg siromaštva i bijede.

Radojičić
Igor Radojičić jeste opozicija Miloradu Dodiku, ali mu nije alternativa. Njegov odnos spram ZJRM poslednji je klin u njegovom političkom kovčegu. Koji je sam ukucao, daveći s(v)e u formi, kako ne bi morao reagovati na suštinu.

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

zalosno

02.02.2015 21:47

Narod u RS nema vise nista. Sve je opustoseno svi su u vecini gladni ugrozeni smo na svim aspektima zivota nemamo vise ni nadu u bolje niti snove za buducnost a o djeci nasoj ne smijemo ni pomisliti kakav ih zivot ceka ovde na ovim prostorima u RS. Sve su firme zatvorene drzavne a privatne izrabljavaju sirotinju koja radi na crno za 250km i manje para nema gde da se zaradi ni za vrecu brasna u Doboju i okolini, a na lijekove i lecenje covjek ne smije ni pomisliti. Da ode doktoru jer nema ni za parcipaciju

ODGOVORITE
Name

trebinje

02.02.2015 21:51

Samo revolucija narod ih moze skinuti i niko vise. Samo ustanak naroda. I opoziciju krivim jer nema hrabrosti da povede narod u revoluciju.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

02.02.2015 21:51

Vaskoviću okani se ćorava posla. Narod u SrBskoj je u oktobru rekao da mu je lijepo pod Dodikovim režimom. Glupo je da ga ti ubjeđeješ da nije u pravu. Narodu se sviđa ovakav naćin života i nemojte mu kvariti uživanje u preturanju po kontejneru... Vi ne znate kako je to lijepo.

ODGOVORITE
Name

ma joj

02.02.2015 22:13

Igor je zdapi i nista vise.Moroncic.

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

02.02.2015 22:15

Dali neko zna gde je gradonacelnik Gavranovic??Zasto ona gospodja obavlja njegove poslove?

ODGOVORITE
Name

info

03.02.2015 10:12

Gavranović je,navodno,bolestan, a skoro mu je I žena umrla. Tako se priča. Valjda im ( administrativnoj službi ) kasne plate I to dugo, ali o tome ni da pisnu. Ovo nije iz prve ruke. Pozdrav

Name

hercegovac

02.02.2015 22:24

Red je da malo prodrmaš opoziciju,zaslužili su i više kritike naravno i odgovornosti za sadašnju situaciju.Igor je konačno potvrdio da nema snagu za preokret(mnogi su bili u zabludi pa i ja sam. I da ne zaboravim,dali je ovo već počelo provođenje predloženog zakona!?

ODGOVORITE
Name

derventski čaj

02.02.2015 22:28

Opozicija malo radi a očekuje više! Narod je tu, na opoziciju se čeka! Vidi se po rezultatima izbora a i po ponašanju da je fifti/fifti. Uh, malo fali .

ODGOVORITE
Name

Brod

02.02.2015 22:37

RUMUNIJA

ODGOVORITE
Name

Neutralan

02.02.2015 22:40

Republiku Srpsku kao i cijelu BiH pogodiće veliki građanaski nemiri i pitanje je samo dana kada će to da se desi. To nas dugoročno vodi u destabilizaciju ali u krajnjem rangu svi režimi na ovom prostoru padali na sličan način kada je izbila revolucija. Narodna revolucija će zatresti ove prostore i to je pitanje samo dana. Koliko je nesmotrena ovdašnja vlast da nevidi svoju sopstvenu propast.

ODGOVORITE
Name

zak

02.02.2015 22:41

Opozicija. Goli klosari.

ODGOVORITE
Name

Davor derventa

02.02.2015 22:41

Koja opozicija? Sve lopov do lopova i na vlasti i u opoziciji. Narod ovaj naš su ovce ali čobani su i političari i novinari.

ODGOVORITE
Name

nada

02.02.2015 22:44

Svi koji su ocekivali da ce Igi nesto promjeniti, varali su se. Ne moze on donjeti promjene, on koji je sve ovve odluke provukao kroz skupstinu i jednako je kriv kao i oni koji su kreirali te odluke. Slazem se sa "hercegovac", treba malo prozvati i opoziciju, trebaju biti mnogo radikalniji, napustati sjednice, poostavljati pitanja svaki put o kriminalnim radnjama... Ugledajte se na "SAŠU" koji postavlja pitanje ko je ubio Milana Vukelica.

ODGOVORITE
Name

SAŠA

02.02.2015 22:50

Opozicija ne treba da vodi nikakve revolucije nego da konačno počne, savršeno legalno - da razotkriva kriminalce u SNSD-U i u svojim redovima... Revolucija je samo znak da smo 100 godina daleko od pravne države... Opozicija je kriva jer ćuti, a ćuti jer brani kriminalce u sopstvenim redovima...

ODGOVORITE
Name

Pitanje

02.02.2015 22:51

Kada su političke "elite" u osamdesetim počele da rasturaju Jugoslaviju, govorile su svojim "podanicima" da su "drugi krivi što loše živimo u (umetni republiku ili pokrajinu)". Danas svaka od njih grca u dugovima, socijalna neravnopravnost nikad nije bila veća, kriminal/nepotizam/korupcija cvjetaju, društva su u jezgru uništena. Ali i dalje ima dovoljno onih koji padaju na skoro trideset godina staru priču i biraju je na izborima. Zadnji izbori u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini su to pokazali. I ko će da diže revoluciju? Ako nas istorija nešto uči, to su radnička klasa i inteligencija. Na Balkanu na žalost ni jednog ni drugog nema dovoljno. Istorija nas takođe uči da su se narodi ovde uvijek prepuštali velikim silama da im one kroje sudbinu. Tako je i sada: Svi čekaju da Washington, Bruxelles, Berlin preko noći izbrišu sve naše probleme. Naravno, oni će to nekada selektivno i da u rade. Ali će to biti zato što je to u NJIHOVOM interesu. Kada ćemo prestati da budemo pijuni? Kad odbacimo nacionalizam, kada se operemo, počistimo ispred svoje kuće, kada počnemo da učimo pametne stvari, kada zasučemo rukave i počnemo da stvaramo, kada počnemo sa biramo svoje čestite komšije i da oni biraju nas ako smo čestiti. Jesmo li spremni na to?

ODGOVORITE
Name

STRUJA

02.02.2015 23:01

NEBRINITE NAROD SE SAM POLAKO ORGANIZUJE I POJAVLJUJU SE POTPUNO NOVE VODJE TAKO DA I OVA KREPALA OPZICIJA NEMA CEMU DA SE NADA TJ DA JOJ NAROD OSLOBODI FOTELJE I PREDA PA DA VLADAJU JER IMALI SU SANSU DA POVEDU NAROD NA ULICU IZ 100 RAZLOGA ALI GLAVNI IZBORNA KRADJA PA AFERA DVA PAPKA A POGOTOVO BESKRUPULOZNI KRIMINAL NA OCI NA OCIGLED NARODA PA OPET NISU ALI NOVI VODJA JE RODJEN I USKORO CE SVI ZNATI KOGA TREBA SLIJEDITI SITNO SE BROJI USTAJ NARODE VRIJEME JE

ODGOVORITE
Name

LUKS

02.02.2015 23:24

Ustaj narode,vrijeme je...

ODGOVORITE
Name

otpor

02.02.2015 23:44

Suprostavite se djavolima natjerat djavole gdje im je mjesto!

Name

dobojlije

03.02.2015 00:35

Iznesite svoje gladne g..ice na ulice. Hocete svi u grad. Prodajte se opet kad budu izbori. I djavo je digo ruke od vas. Priroda upozorava ujedinite se samo slozni dolazite do cilja. Nema Alaha Boga niti Isusa ako sami sebi ne pomognete. Samo slozno civilizovano.

Name

NAROD

02.02.2015 23:55

Nama je super,da nam nije dobro,mi bi se bunili,i ne bi opet iste birali.

ODGOVORITE
Name

auslender

03.02.2015 06:08

Vaskoviću, pišeš bez veze narod izabrao u Stanarima SNSD da ih pokrade. Narode pati se tako ti i treba ja sam svoju porodicu izvuko u toliko mrsku EZ i možeš mislit lijepo nam. I iskreno sad tek se ne zelim nikada vratiti ni ja ni djeca a svoju djedovinu povoljno prodajem i ja kao i mnogi drugi, a vi se patite. RS je mrtva samo je na aparatima i čeka potpis za eutanaziju.

ODGOVORITE
Name

borac

03.02.2015 06:27

Da nam je samo saka Vaskovica!!! Je li to srpsko junastvo, dozvoliti saci mafije da nas gazi.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

03.02.2015 06:34

Kad je narod zadovoljan i ne j..e nikoga nemate šta da pričate.

ODGOVORITE
Name

rs

03.02.2015 06:35

STALJINIZAM !!!

ODGOVORITE
Name

SARA

03.02.2015 07:02

Prestali smo jesti odavno-gladni smo, sada su nam zabranili da govorimo, a sledeće prodavaće vazduh pa ko meže da plati, platiće a ko ne može UMREĆE!

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

03.02.2015 07:06

Nije rjesenje niti u revoluciji niti u skidanju sa vlasti. Problem je nama u glavama da se rijesimo proslosti. Problem je da shvatimo da RS nije u opasnosti kako su nam rekli i time se hrane i odrzavaju zivim. Kome smo mi potrebni? Imali Telekom i prodali. Vise nista vrijedno nemamo. Puste obradive povrsine. Napustene hale. Prljave ulice i okucnice. Stari i neispravni autobusi. Smrdljivi vozovi. Jel vi ozbiljno mislite da ce oni na vlasti ikada to rijesiti? Nece, jer ne zele u EU. A prva i osnovna stvar ukoliko zelite u civlizirano drustvo je biti civiilziran. Njima je u interesu da nas i vas odrzavaju glupim i da nas nazivaju neznalicama, jer ustvari to i jesmo. Pa pogledajte TV program! 80% emisija je o proslosti, o teorijama zavjera, o tome ko je kriv a ko nije. Gdje su obrazovne emisije? Gdje su lijepe stvari? Bili smo gradjansko drustvo, a sada nam se sve zasniva na nekim obicajima. Pa sta bi japanci i kinezi rekli za svoje obicaje? Da ih se pridrzavaju ne bi dana radili. Osvijestite se i izacite iz teorija zavjera i obicaja. Procitajete knjigu i gledajete naprijed. A tad ce nam biti bolje!

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

03.02.2015 08:04

Ne favorizujem svoj tekst, niti kazem da sam sa njim pogodio sustinu. Slobodan jeste. Razlog sto jos jednom pisem i to na svoj tekst su negativne ocjene realnih stavova mene, pa i ostalih. To je dokaz u kojem drustvu zivimo i koja su razmisljanja. Ko je kriv?

Name

Dva crna gavrana

03.02.2015 08:00

Srpsko nije protestovati, no trpiti. I zato pamet u glavu, a glavu dolje, i jezik za zube, ima ko da misli i govori. Poodavno je rečeno 'Bog na nebu, gospodar na zemlji, domaćin u kući'. Eto to je magična formula, univerzalna matrica vlasti i vladanja, koju izreče arhipastir kojeg i kriva i dužna proglasiše svetim. On izreče, a drugi je zgrabiše i protiv naroda okrenuše.

ODGOVORITE
Name

Mi sami

03.02.2015 09:20

Ako odvalis kiosk i odneses steku cigara,ceo mup te trazi i RTRS prenosi uzivo.Ako ukrades 100 000 maraka dobijes opomenu da to nije lijepo.Kad ukrades sedmi milion predsjednik Dodik ti kumuje.

ODGOVORITE
Name

Miso

03.02.2015 09:34

Mislim da je Vaskovic u pravu, i o ovom treba da razmislja i opozicija, pa nece ovi sami sebe zatvarati za svoja nedjela.

ODGOVORITE
Name

borg

03.02.2015 11:59

Vaskovića za glavnog tužioca

ODGOVORITE
Name

Krim Jong DO DUK

03.02.2015 13:43

Samo vas slusam...

ODGOVORITE
Name

sloboda

03.02.2015 14:30

I mi tebe slusali A gdje si ti a gdje smo mi.

Name

Pero

03.02.2015 19:08

Dok ne bude gorila zgrada vlade izgleda nikog necemo promjeniti, niti bilo sta promjeniti. Dobro je to Vaske prepozno. I kad pukne jednog dana ljudima u glavi bice pakao, ali tada cemo biti kao zvjeri i jescemo ih zive.

ODGOVORITE
Name

laki

04.02.2015 17:20

A što neko jasno i glasno ne kaže, pa ljudi mi i nemamo opoziciju, meni se sve čini da i opozicija radi za Dodika, što ne kažete da Ognjen Tadić nije izašao na TV duel sa Dodikom danas bi bio predsednik, zar su svi slepi pored očiju, ili izgleda Svima odgovara ovako osim narodu. Ima jedna jako dobra za deljenje saveta "Budali ne vredi govoriti a pametan čovek već zna šta mu je činiti" .......

ODGOVORITE