Бањалука: обдукција на гробљу!?

Град Бањалука и Јавна установа Градско гробље потписали су Уговор о регулисању медјусобних права и обавеза којим је град новоизградјено градско гробље у Врбањи пренио на управљање градском гробљу.

Република Српска 23.12.2014 | 15:01
Бањалука: обдукција на гробљу!?

На гробљу постоји и сала за обдукцију и то је оно што је за сада изазвало највише полемике. Стручњаци тврде, неколико стотина хиљада марака је бачено јер гробље нема право да врши обдукције.

Прва фаза кредитним средствима финансирана 17 милиона марака је готова. Град је пренио надлежност кориштења централног градског гробља на јавну установу Градско гробље. Сахране, које су због недостатка гробних мијеста у граду постале једна од топ тема, на новом гробљу увјеравају и у градском гробљу и у граду могу да почну сутра. По нижим цијенама по парцелама него до сада. Гробље у Врбањи има и салу за обдукцију на чију изградњу је потрошено неколико стотина хиљада марака. Апсолутно непотребно појашњавају стручњаци из области судске медицине јер обдукција законом није дозвољена на гробљу.

Обдукција није погребна дјелатност и сала је беспотребно направљена тврде стручњаци из области судске медицине а све је јасно прописано и законом о гробљима у којем се не помиње обдукција и законом о здравственој заштити по којем је обдукција једна од три ствари, поред трансфузије и микробиологије која не смије да се врши ван болница и Завода за судску медицину.

У сваком случају тако је предвидјено управа гробља неће смјети самостално да доноси било какве битне одлуке мимо воље скупштине града.

У склопу гробља је и ресторан а у градској и управи градског гробља тврде да неће бити дат на управљање приватним лицима. Град је сто постотни власник гробља и враћа кредит подигнут за изградњу док приходима располаже градско гробље.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

неко из масе

23.12.2014 14:12

ко је изводјац радова само то нам требате реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

таурег

24.12.2014 07:38

Па сад бас да се обдукција не смије радити ван установе несто и није тацно...колико знам др који обдукују на терену, далеко од града, кад захтјевају таки услови...на њивама се ради кад је неопходно...

ОДГОВОРИТЕ