Banjaluka: obdukcija na groblju!?

Grad Banjaluka i Javna ustanova Gradsko groblje potpisali su Ugovor o regulisanju medjusobnih prava i obaveza kojim je grad novoizgradjeno gradsko groblje u Vrbanji prenio na upravljanje gradskom groblju.

Republika Srpska 23.12.2014 | 15:01
Banjaluka: obdukcija na groblju!?

Na groblju postoji i sala za obdukciju i to je ono što je za sada izazvalo najviše polemike. Stručnjaci tvrde, nekoliko stotina hiljada maraka je bačeno jer groblje nema pravo da vrši obdukcije.

Prva faza kreditnim sredstvima finansirana 17 miliona maraka je gotova. Grad je prenio nadležnost korištenja centralnog gradskog groblja na javnu ustanovu Gradsko groblje. Sahrane, koje su zbog nedostatka grobnih mijesta u gradu postale jedna od top tema, na novom groblju uvjeravaju i u gradskom groblju i u gradu mogu da počnu sutra. Po nižim cijenama po parcelama nego do sada. Groblje u Vrbanji ima i salu za obdukciju na čiju izgradnju je potrošeno nekoliko stotina hiljada maraka. Apsolutno nepotrebno pojašnjavaju stručnjaci iz oblasti sudske medicine jer obdukcija zakonom nije dozvoljena na groblju.

Obdukcija nije pogrebna djelatnost i sala je bespotrebno napravljena tvrde stručnjaci iz oblasti sudske medicine a sve je jasno propisano i zakonom o grobljima u kojem se ne pominje obdukcija i zakonom o zdravstvenoj zaštiti po kojem je obdukcija jedna od tri stvari, pored transfuzije i mikrobiologije koja ne smije da se vrši van bolnica i Zavoda za sudsku medicinu.

U svakom slučaju tako je predvidjeno uprava groblja neće smjeti samostalno da donosi bilo kakve bitne odluke mimo volje skupštine grada.

U sklopu groblja je i restoran a u gradskoj i upravi gradskog groblja tvrde da neće biti dat na upravljanje privatnim licima. Grad je sto postotni vlasnik groblja i vraća kredit podignut za izgradnju dok prihodima raspolaže gradsko groblje.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

neko iz mase

23.12.2014 14:12

ko je izvodjac radova samo to nam trebate reci.

ODGOVORITE
Name

taureg

24.12.2014 07:38

Pa sad bas da se obdukcija ne smije raditi van ustanove nesto i nije tacno...koliko znam dr koji obdukuju na terenu, daleko od grada, kad zahtjevaju taki uslovi...na njivama se radi kad je neophodno...

ODGOVORITE