Хрватски Сабор данас расправља о Шешељевој декларацији

Хрватски сабор у данашњи дневни ред уврстио је предлог декларације о Војиславу Шешељу, који су усагласили посланички клубови.

Регион 26.11.2014 | 10:39
Хрватски Сабор данас расправља о Шешељевој декларацији

Посланици хоће данас да усвоје ту декларацију, којом осуђују пуштање Шешеља из хашког притвора, и његове јавне иступе, да би на време стигла у Европски парламент, који сутра треба да одлучује о својој резолуцији о Шешељу, такође на иницијативу хрватских европарламентараца.

Председник Сабора Јосип Леко предложио је, зато, да се декларација прочита, одмах усвоји и објави, пише агенција Хина, али неки посланици, пре свега из крајње десне ХДЗ, желе да размотре и могућност саборске расправе о Шешељу, позивајући се на значај теме.

Посланичке групе хрватског Сабора усагласиле су јуче текст декларације којом осуђују пуштање из хашког притвора Војислава Шешеља и траже повлачење такве одлуке.

Независна посланица, раније ХДЗ премијерка, Јадранка Косор, која је иницирала доносење тог документа, рекла је да је декларација "јако избалансирана", да се не бави посебно Србијом, него упозорава шта се догодило.
"Упозоравамо да Шешељ и даље заговара и шири мржњу, да удара у темеље владавине права, заговара Велику Србију с територијалним претензијама на Хрватску, а то не можемо дозволити", истакла је Косор.

Али, додала је она, "врло јасно и прецизно говоримо каква је ситуација у Србији, да се они морају оградити од свега тога".

И у радној верзији резолуције предложене ЕП пише да Европски парламент оштро осуђује говор мржње Војислава Шешеља и позивају се власти Србије да се одлучно ограде од његових изјава.

Непосредан повод за подизање тензија у Хрватској све до саборске расправе био је хрватски празник, Дан сећања на жртве Вуковара, када је Шешељ честитао "српским четницима ослобођење Вуковара".

Државници Србије више пута су у јавним наступима објаснили да Србија нема ништа са пуштањем Шешеља из притвора, нити да се мешала у одлуке о његовом пуштању на привремену слободу.

Српски министар спољних послова Ивица Дачић оценио је недавно да је лидер радикала "топ тема" у Хрватској због тамошње предизборне (председничке) кампање, да је реч о класичној замени теза и покушају Хрватске да Србију увуче у нешто што са њом нема никакве везе.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Семберац

26.11.2014 09:51

Шта је хрвати бојите се једног србина шта да јих пусте више из хага шта би онда било хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоцак

26.11.2014 11:13

Хрвати се усрали. Јебла вас вас европа

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс

26.11.2014 19:11

Боје се Сесеља да да неби вратио Готовину у Хаг

ОДГОВОРИТЕ