Hrvatski Sabor danas raspravlja o Šešeljevoj deklaraciji

Hrvatski sabor u današnji dnevni red uvrstio je predlog deklaracije o Vojislavu Šešelju, koji su usaglasili poslanički klubovi.

Region 26.11.2014 | 10:39
Hrvatski Sabor danas raspravlja o Šešeljevoj deklaraciji

Poslanici hoće danas da usvoje tu deklaraciju, kojom osuđuju puštanje Šešelja iz haškog pritvora, i njegove javne istupe, da bi na vreme stigla u Evropski parlament, koji sutra treba da odlučuje o svojoj rezoluciji o Šešelju, takođe na inicijativu hrvatskih evroparlamentaraca.

Predsednik Sabora Josip Leko predložio je, zato, da se deklaracija pročita, odmah usvoji i objavi, piše agencija Hina, ali neki poslanici, pre svega iz krajnje desne HDZ, žele da razmotre i mogućnost saborske rasprave o Šešelju, pozivajući se na značaj teme.

Poslaničke grupe hrvatskog Sabora usaglasile su juče tekst deklaracije kojom osuđuju puštanje iz haškog pritvora Vojislava Šešelja i traže povlačenje takve odluke.

Nezavisna poslanica, ranije HDZ premijerka, Jadranka Kosor, koja je inicirala donosenje tog dokumenta, rekla je da je deklaracija "jako izbalansirana", da se ne bavi posebno Srbijom, nego upozorava šta se dogodilo.
"Upozoravamo da Šešelj i dalje zagovara i širi mržnju, da udara u temelje vladavine prava, zagovara Veliku Srbiju s teritorijalnim pretenzijama na Hrvatsku, a to ne možemo dozvoliti", istakla je Kosor.

Ali, dodala je ona, "vrlo jasno i precizno govorimo kakva je situacija u Srbiji, da se oni moraju ograditi od svega toga".

I u radnoj verziji rezolucije predložene EP piše da Evropski parlament oštro osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i pozivaju se vlasti Srbije da se odlučno ograde od njegovih izjava.

Neposredan povod za podizanje tenzija u Hrvatskoj sve do saborske rasprave bio je hrvatski praznik, Dan sećanja na žrtve Vukovara, kada je Šešelj čestitao "srpskim četnicima oslobođenje Vukovara".

Državnici Srbije više puta su u javnim nastupima objasnili da Srbija nema ništa sa puštanjem Šešelja iz pritvora, niti da se mešala u odluke o njegovom puštanju na privremenu slobodu.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je nedavno da je lider radikala "top tema" u Hrvatskoj zbog tamošnje predizborne (predsedničke) kampanje, da je reč o klasičnoj zameni teza i pokušaju Hrvatske da Srbiju uvuče u nešto što sa njom nema nikakve veze.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Semberac

26.11.2014 09:51

Šta je hrvati bojite se jednog srbina šta da jih puste više iz haga šta bi onda bilo hahaha

ODGOVORITE
Name

jocak

26.11.2014 11:13

Hrvati se usrali. Jebla vas vas evropa

ODGOVORITE
Name

vrs

26.11.2014 19:11

Boje se Seselja da da nebi vratio Gotovinu u Hag

ODGOVORITE