Хрвати усагласили резолуцију о Шешељу

Посланичке групе хрватског Сабора усагласиле су текст декларације којом осуђују пуштање из хашког притвора Војислава Шешеља и траже повлачење такве одлуке.

Регион 25.11.2014 | 17:07
Хрвати усагласили резолуцију о Шешељу

Декларација у вези с одлуком Међународног кривичног суда за бившу Југославију о привременом пуштању оптуженика Војислава Шешеља на слободу, како се зове службено тај документ, осуђује ту одлуку и тражи од суда да је повуче.

Независна посланица, раније ХДЗ премијерка, Јадранка Косор, рекла је да је декларација "јако избалансирана", да се не бави посебно Србијом, него упозорава шта се догодило.

"Упозоравамо да Шешељ и даље заговара и шири мржњу, да удара у темеље владавине права, заговара Велику Србију с територијалним претензијама на Хрватску, а то не можемо дозволити", истиче Јадранка Косор, а преноси хрватска агенција Хина.Али, додала је, "врло јасно и прецизно говоримо каква је ситуација у Србији, да се они морају оградити од свега тога".

Како је казала, кад се поправе техничке појединости, декларација ће бити упућена председнику Сабора Јосипу Леки и биће затражено да је уврсти у дневни ред, али не може да предвиди хоће ли Сабор декларацију донети пре четвртка, када на исту тему, на иницијативу хрватских европарламентараца, расправља Европски парламент.

Иначе, у радној верзији резолуције предложене ЕП, у који је Тањуг имао увид, пише да Европски парламент оштро осуђује говор мржње Војислава Шешеља и позивају се власти Србије да се одлучно ограде од његових изјава.

"ЕП најоштрије осуђује говор мржње Војислава Шешеља и увреде жртава рата на подруцју бивше Југославије, укључујући и његову срамотну изјава на дан сећања за жртве Вуковара", пише у радној верзији документа,о којем ЕП треба да расправља и гласа у четвртак, 27. новембра.

Иначе, протеклих дана су и у хрватском Сабору, а и из самог државног врха Хрватске, поводом случаја Шешељ, упозоравали Србију да,као кандидат за чланство у ЕУ, "мора поштовати демократске стандарде и владавину права као и други".

Непосредан повод за подизање тензија у Хрватској све до саборске расправе био је хрватски празник, Дан сећања на жртве Вуковара, када је Шешељ честитао "српским четницима ослобођење Вуковара".

А поводом негативне еуфорије,настале у Хрватској поводом пуштања Шешеља из притвора, и прозивања Србије због његове реторике, реаговао је недавно и српски министар спољних послова Ивица Дачић који је оценио да је лидер радикала "топ тема" у Хрватској из тамошњих унутрашњеполитичких разлога и предизборне (председничке) кампање, а да тој земљи недостаје храброст за решавање питања из прошлости.

Реч је о класичној замени теза и покушају Хрватске да Србију увуче у нешто што са њом нема никакве везе, рекао је Дачић и додао да је понашање хрватске власти, која тражи да се Влада Србије огради од изјава лидера радикала, класично лицемерје и замена теза.

"Кад Хрватска буде могла да без великих снага полиције сачува 10 ћириличних табли онда може да држи лекције Србији", подсетио је Дачић на константно уништавање двојезичних табли у Хрватској,у срединама са српским становништвом.

Хрватска, додао је, треба да има много више храбрости за решавање питања из прошлости - тражењу несталих особа, али и остваривању права Срба који су тамо некада живели, а ту је и питање граничне линије.


Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Реп.Српска

25.11.2014 16:17

Једно питање...Зашто неби Хрватски политичари ставили мало језик за зубе???Поззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

јуре

25.11.2014 16:26

Смеће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

25.11.2014 16:31

Искомплексирана стока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

25.11.2014 17:14

Не буне се кад оно смеце Томпсон пјева како це "Србију запалити"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

25.11.2014 19:28

буахахха

ОДГОВОРИТЕ
Name

озренац

25.11.2014 20:31

Кад је готовина изасо тад су славили а сесељ им смета сто истину говори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп дујиц

26.11.2014 05:50

Ово се не односи на Српску Крајну ! Ми позивамо војводу да дође на Динару. У слободну српску територију ! Ово није Хрватска ! Цетници су вјерни крајни ! А они тј усташе кад поставе ћирилицне табле у подручју гдје Срба има висе од 35 посто могу држат придику. За краља и отадзбину !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан Србин

27.11.2014 02:10

Умјесто да га подрзимо као народ , јер је доказао да је Хаски суд , суд против срба и да се боримо за оптузене србе у Хагу као сто су то радили хрвати за своје , ми се свадјамо .

ОДГОВОРИТЕ