Hrvati usaglasili rezoluciju o Šešelju

Poslaničke grupe hrvatskog Sabora usaglasile su tekst deklaracije kojom osuđuju puštanje iz haškog pritvora Vojislava Šešelja i traže povlačenje takve odluke.

Region 25.11.2014 | 17:07
Hrvati usaglasili rezoluciju o Šešelju

Deklaracija u vezi s odlukom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja na slobodu, kako se zove službeno taj dokument, osuđuje tu odluku i traži od suda da je povuče.

Nezavisna poslanica, ranije HDZ premijerka, Jadranka Kosor, rekla je da je deklaracija "jako izbalansirana", da se ne bavi posebno Srbijom, nego upozorava šta se dogodilo.

"Upozoravamo da Šešelj i dalje zagovara i širi mržnju, da udara u temelje vladavine prava, zagovara Veliku Srbiju s teritorijalnim pretenzijama na Hrvatsku, a to ne možemo dozvoliti", ističe Jadranka Kosor, a prenosi hrvatska agencija Hina.Ali, dodala je, "vrlo jasno i precizno govorimo kakva je situacija u Srbiji, da se oni moraju ograditi od svega toga".

Kako je kazala, kad se poprave tehničke pojedinosti, deklaracija će biti upućena predsedniku Sabora Josipu Leki i biće zatraženo da je uvrsti u dnevni red, ali ne može da predvidi hoće li Sabor deklaraciju doneti pre četvrtka, kada na istu temu, na inicijativu hrvatskih evroparlamentaraca, raspravlja Evropski parlament.

Inače, u radnoj verziji rezolucije predložene EP, u koji je Tanjug imao uvid, piše da Evropski parlament oštro osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i pozivaju se vlasti Srbije da se odlučno ograde od njegovih izjava.

"EP najoštrije osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i uvrede žrtava rata na podrucju bivše Jugoslavije, uključujući i njegovu sramotnu izjava na dan sećanja za žrtve Vukovara", piše u radnoj verziji dokumenta,o kojem EP treba da raspravlja i glasa u četvrtak, 27. novembra.

Inače, proteklih dana su i u hrvatskom Saboru, a i iz samog državnog vrha Hrvatske, povodom slučaja Šešelj, upozoravali Srbiju da,kao kandidat za članstvo u EU, "mora poštovati demokratske standarde i vladavinu prava kao i drugi".

Neposredan povod za podizanje tenzija u Hrvatskoj sve do saborske rasprave bio je hrvatski praznik, Dan sećanja na žrtve Vukovara, kada je Šešelj čestitao "srpskim četnicima oslobođenje Vukovara".

A povodom negativne euforije,nastale u Hrvatskoj povodom puštanja Šešelja iz pritvora, i prozivanja Srbije zbog njegove retorike, reagovao je nedavno i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je ocenio da je lider radikala "top tema" u Hrvatskoj iz tamošnjih unutrašnjepolitičkih razloga i predizborne (predsedničke) kampanje, a da toj zemlji nedostaje hrabrost za rešavanje pitanja iz prošlosti.

Reč je o klasičnoj zameni teza i pokušaju Hrvatske da Srbiju uvuče u nešto što sa njom nema nikakve veze, rekao je Dačić i dodao da je ponašanje hrvatske vlasti, koja traži da se Vlada Srbije ogradi od izjava lidera radikala, klasično licemerje i zamena teza.

"Kad Hrvatska bude mogla da bez velikih snaga policije sačuva 10 ćiriličnih tabli onda može da drži lekcije Srbiji", podsetio je Dačić na konstantno uništavanje dvojezičnih tabli u Hrvatskoj,u sredinama sa srpskim stanovništvom.

Hrvatska, dodao je, treba da ima mnogo više hrabrosti za rešavanje pitanja iz prošlosti - traženju nestalih osoba, ali i ostvarivanju prava Srba koji su tamo nekada živeli, a tu je i pitanje granične linije.


Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Rep.Srpska

25.11.2014 16:17

Jedno pitanje...Zašto nebi Hrvatski političari stavili malo jezik za zube???Pozzz

ODGOVORITE
Name

jure

25.11.2014 16:26

Smeće!

ODGOVORITE
Name

M

25.11.2014 16:31

Iskompleksirana stoka.

ODGOVORITE
Name

Vuk

25.11.2014 17:14

Ne bune se kad ono smece Tompson pjeva kako ce "Srbiju zapaliti"!

ODGOVORITE
Name

crni

25.11.2014 19:28

buahahha

ODGOVORITE
Name

ozrenac

25.11.2014 20:31

Kad je gotovina izaso tad su slavili a seselj im smeta sto istinu govori

ODGOVORITE
Name

Pop dujic

26.11.2014 05:50

Ovo se ne odnosi na Srpsku Krajnu ! Mi pozivamo vojvodu da dođe na Dinaru. U slobodnu srpsku teritoriju ! Ovo nije Hrvatska ! Cetnici su vjerni krajni ! A oni tj ustaše kad postave ćirilicne table u području gdje Srba ima vise od 35 posto mogu držat pridiku. Za kralja i otadzbinu !

ODGOVORITE
Name

Normalan Srbin

27.11.2014 02:10

Umjesto da ga podrzimo kao narod , jer je dokazao da je Haski sud , sud protiv srba i da se borimo za optuzene srbe u Hagu kao sto su to radili hrvati za svoje , mi se svadjamo .

ODGOVORITE