Потиснути политичке страсти, разлике и надметања

Уочи сутрашњег обележавања Дана сећања на жртву Вуковара 1991, председник Хрватске Иво Јосиповић позвао је да се на дан "озбиљности, достојанства и поноса потисну све политичке страсти, разлике и надметања" и да сви у Колони сећања покажу пуну политичку одговорност и зрело понашање.

Регион 17.11.2014 | 17:37
Потиснути политичке страсти, разлике и надметања

Шеф најмлађе чланице Европске уније истакао је да је свестан пресудне важности Вуковара за одбрану Хрватске и трагедије коју је тај град доживео и изразио наду да се приликом обележавања Дана неће поновити "прошлогодишња срамота".

"Лани смо видели удар на државне институције за које су, међу осталима, живот дали и вуковарски бранитељи... Стварање конфликта и нереда на месту које је један од најважнијих темеља самосталности наше државе, удар је у темеље наше државности. Позивам на пуну политичку одговорност и зрело понашање свихучесника поворке", рекао је Јосиповић у обраћању нацији путем Хрватског радија.

Он је истакао да се не сме ни на који начин помагати онима који би државу вратили натраг у конфликте и политички неред, подсетивши да су уложили дугогодишњи напор да постану чланица НАТО и ЕУ и да морају бити држава која поставља и представља високе европске стандарде демократског понашања.

Јосиповић је нагласио да сутра пред жртвом Вуковара сви морају бити понизни, без обзира на то да ли се слажу или не у политичким питањима, а себе као председника Републике доживљав као првога међу једнакима и наглашава да ће бити "само један човек у мноштву оних који ће бити сутра у колони".

Према његовим речима,"уторак је дан за једну колону и једно срце", а већ у среду ујутро поново је време за политичко надметање и расправе, преноси Хина.

Да ће сутра бити у Колони сећања претходно је потврдио премијер Зоран Милановић који ходање у тој колони објашњава као њен смисао, а не протокол.

Упитан да ли је спреман, ако поново буде блокаде, проходати до гробља и на самом зачељу, када Колона већ прође, одговорио је да о томе уопште није размишљао.

"Биће како буде", поручио је у разговору за ријечки "Нови лист" и на питање би ли му засметало да га у Вуковару извижде или му ружно скандирају, навео да је као председник владе "спреман на све".

Одлуку о проглашењу 18. новембра Даном сећања донео је хрватски Сабор 1999. одлучивши да се сваке године достојанствено и примерено ода почаст свим учесницима одбране града која је почела је 25. августа и трајала до 18. новембра 1991. када су Вуковар заузели припадници бивше ЈНА и српски добровољци, уз велики број жртава и разарање града.

Обележавање Дана прошле године било је у сенци спора власти и противника увођења ћирилице у том граду - манифестација је протекла уз поделе, а све се претворило у политички обрачун вуковарских бранитеља са државним врхом.

Једна колона је била службена, на челу с највишим хрватским званичницима, а друга, названа "вуковарска колона", на челу с делом ратних ветерана окупљених у Штабу за одбрану хрватског Вуковара.

Коначан епилог био је спречавање председника државе, Сабора и владе, Јосиповића, Јосипа Леке и Милановића, да у мимоходу дођу до Меморијалног гробља.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

додано

18.11.2014 07:55

Тако то ради један културан и карактеран цовјек који своје воли а тудје постује.Зивио сеф Хрватске,Јосиповиц

ОДГОВОРИТЕ