Potisnuti političke strasti, razlike i nadmetanja

Uoči sutrašnjeg obeležavanja Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991, predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozvao je da se na dan "ozbiljnosti, dostojanstva i ponosa potisnu sve političke strasti, razlike i nadmetanja" i da svi u Koloni sećanja pokažu punu političku odgovornost i zrelo ponašanje.

Region 17.11.2014 | 17:37
Potisnuti političke strasti, razlike i nadmetanja

Šef najmlađe članice Evropske unije istakao je da je svestan presudne važnosti Vukovara za odbranu Hrvatske i tragedije koju je taj grad doživeo i izrazio nadu da se prilikom obeležavanja Dana neće ponoviti "prošlogodišnja sramota".

"Lani smo videli udar na državne institucije za koje su, među ostalima, život dali i vukovarski branitelji... Stvaranje konflikta i nereda na mestu koje je jedan od najvažnijih temelja samostalnosti naše države, udar je u temelje naše državnosti. Pozivam na punu političku odgovornost i zrelo ponašanje svihučesnika povorke", rekao je Josipović u obraćanju naciji putem Hrvatskog radija.

On je istakao da se ne sme ni na koji način pomagati onima koji bi državu vratili natrag u konflikte i politički nered, podsetivši da su uložili dugogodišnji napor da postanu članica NATO i EU i da moraju biti država koja postavlja i predstavlja visoke evropske standarde demokratskog ponašanja.

Josipović je naglasio da sutra pred žrtvom Vukovara svi moraju biti ponizni, bez obzira na to da li se slažu ili ne u političkim pitanjima, a sebe kao predsednika Republike doživljav kao prvoga među jednakima i naglašava da će biti "samo jedan čovek u mnoštvu onih koji će biti sutra u koloni".

Prema njegovim rečima,"utorak je dan za jednu kolonu i jedno srce", a već u sredu ujutro ponovo je vreme za političko nadmetanje i rasprave, prenosi Hina.

Da će sutra biti u Koloni sećanja prethodno je potvrdio premijer Zoran Milanović koji hodanje u toj koloni objašnjava kao njen smisao, a ne protokol.

Upitan da li je spreman, ako ponovo bude blokade, prohodati do groblja i na samom začelju, kada Kolona već prođe, odgovorio je da o tome uopšte nije razmišljao.

"Biće kako bude", poručio je u razgovoru za riječki "Novi list" i na pitanje bi li mu zasmetalo da ga u Vukovaru izvižde ili mu ružno skandiraju, naveo da je kao predsednik vlade "spreman na sve".

Odluku o proglašenju 18. novembra Danom sećanja doneo je hrvatski Sabor 1999. odlučivši da se svake godine dostojanstveno i primereno oda počast svim učesnicima odbrane grada koja je počela je 25. avgusta i trajala do 18. novembra 1991. kada su Vukovar zauzeli pripadnici bivše JNA i srpski dobrovoljci, uz veliki broj žrtava i razaranje grada.

Obeležavanje Dana prošle godine bilo je u senci spora vlasti i protivnika uvođenja ćirilice u tom gradu - manifestacija je protekla uz podele, a sve se pretvorilo u politički obračun vukovarskih branitelja sa državnim vrhom.

Jedna kolona je bila službena, na čelu s najvišim hrvatskim zvaničnicima, a druga, nazvana "vukovarska kolona", na čelu s delom ratnih veterana okupljenih u Štabu za odbranu hrvatskog Vukovara.

Konačan epilog bio je sprečavanje predsednika države, Sabora i vlade, Josipovića, Josipa Leke i Milanovića, da u mimohodu dođu do Memorijalnog groblja.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dodano

18.11.2014 07:55

Tako to radi jedan kulturan i karakteran covjek koji svoje voli a tudje postuje.Zivio sef Hrvatske,Josipovic

ODGOVORITE