Српски Хладни Рат

Након састанка у Брчком између СНСД-а, ДНС-а и СПРС-а, Додик је мало мање дезоријентисан, него што је то био последњих дана; Павић и даље слијепо вјерује у сопствених осам посланика, док Петар Ђокић поново “органима странке” прикрива недостатак сопствене одлучности.

Република Српска 05.11.2014 | 21:46
Српски Хладни Рат

Сва тројица “органима” прикривају од очију јавности да су резултати преговора мршави и да немају појма шта и како даље. Њихове приче “о формирању програмских циљева” које је у току, свједоче да ни до сада нису знали куда иду. Ако за девет година нису успјели успоставити, профилирати и прецизирати програмске циљеве, тешко да ће им то поћи за руком у наредних седам осам дана, колико је остало до коначног објављивања званичних резултата.

Кренимо са чињеницама о последњој медијској манипулацији Милорада Додика&цо, која јесте по лидера СНСД-а дала неке позитивне, али мршаве, резултате.

СНСД, ДНС и СПРС у овом тренутку немају 42 српска гласа у Народној скупштини Републике Српске. Да је сједница парламента данас, те три странке не би могле саме формирати већину и изабрати руководство високог дома нити Владу Републике Српске. Ове три партије, које чине Режим, што је још увијек на власти, у овом тренутку имају највише 39 српских посланика иза себе.

Ова чињеница ни на који начин не минимизира тренутни медијски успјех Милорада Додика, који је на састанку у Брчком, успио да Петра Ђокића привидно врати у стадо, иако ће о томе, како рече први социјалиста, одлучивати органи странке. Додик се, дриблајући на празно, колико толико вратио у игру, премда његове кретње указују да још увијек трпи последице тешког нокаута, који је доживио понудом Младена Босића Петру Ђокићу да буде премијер.

Када се пажљиво сагледају изјаве Додика, Павића и Ђокића, након састанка у Брчком, уочљиво је да никакав документ није потписан, али ни да никакав договор око позиција у власти није постигнут.

“Желим да вјерујем да то неће бити сметња, јер очекујем да ће органи странака озбиљно размотрити и пронаћи рјешења. Рјешења те врсте су увијек заснована на компромисима и без компромиса се то неће моћи риешити, јер се увијек неко нечега одриче у корист нечег другог”, казао је Ђокић.

Ако Ђокићеву изјаву преведете на народни језик, она би гласила да Додик тек треба да унутар СНСД-а заврши оно што је обећао социјалистима и ДНС-у, а што изгледа никако није мало; Исто тако, Ђокић ће морати да објасни у врху партије због чега се одриче премијерске фотеље и водећег мјеста у Републици Српској, што му никако неће бити лако. Јер, Ђокић је и са Савезом имао 42 српска посланика иза себе и био би у тој варијанти премијер. Могуће да му је и Додик обећао премијерско мјесто?!
И Марко Павић ће имати штошта објаснити у странци, јер је у цијелој причи стављен у позицију “малог од палубе”.

Уз то, Додик је рекао да су "усагласили Споразум", а Ђокић да ће се "Споразум тек усаглашавати", па све дјелује као да је тројац оставио себи више простора за узмицање из цијеле приче, него што је заједничког простора за саборовање. Потврђују то и њихове изјаве да ће "потписати коалицију тек након објављивања резултата", иако су у коалицији девет година. Зашто не одмах опечатити континуитет, ако је све договорено? Наравно да није договорено ништа чврсто, префлуидно је и ниједан нема ништа конкретно у руци.

Све ово јесте тачно, али је тачно и да је Додик, сликајући се са Ђокићем и Павићем, уз тврдњу да је на Коти 42, себи проширио маневарски простор за дјеловање. И ухватио мало даха након снажног Босићевог ударца у плексус.

Једноставније речено, Ђокић је својим поступком и ретерирањем од Босићеве понуде, Додику дао десетак дана да заиста и покуша достићи Коту 42. То је, након свих година заједничког дјеловања, најмање што је могао да учини за лидера СНСД-а, под условом да му је Додик обећао да ће бити премијер. У супротном, Ђокић је себе смјестио на позцију канте за набијање, која ће понијети највећу одговорност за изузетно турбулентно вријеме, што надире у Републику Српску.

Вјештом медијском манипулацијом, која даје привид да је све договорено, иако није усаглашено баш ништа, Додик покушава посијати дефетизам у Савезу за промјене. Међутим, врло је то тешко постићи, јер када он прича о “усаглашавању политика са ДНС-ом и СПРС-ом”, а Павић “о формирању коалиције”, након девет година заједничке владавине, јасно је да су још увијек јако јако далеко од формирања власти, ма колико тврдили супротно. Једино што је Додик тренутно успио јесте да неке своје чланове “скине са штрика”, а неке друге спријечи да одмах пребјегну, што и није тако мало.

Полудезоријентисани Додик, који је коначно ухватио мало даха, сада ће почети да “окреће и небо и земљу” да достигне подршку 42 српска посланика.

То је одсутна битка за политички живот, а Додиково спуштање прага на Коту 42 (раније је тврдио да има сигурних 50 посланика иза себе), дефинитивно доказује да је у великим проблемима, из којих има врло врло мало излаза. Чак и да успије достићи потребну коту у наредним данима, таква већина је претанка и гарантује агонију.

Питање гласи: треба ли Савез за промјене да жали за Ђокићем? Не треба; Понуђен к’о почашћен, максима је која важи у овом тренутку, а опозиционе странке које, такође, сада имају 39 посланика у свом тиму, морају чувати сваку своју “главу”, како им Додик не би успио повратити три мандата која су му до сада одузели.

Права битка тек слиједи; Два српска блока дефинитвно су супротстављена, без шансе за компромисом. Како вријеме буде одмицало, Домовина ће и једнима и другима бити све пожељнија.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

321

05.11.2014 06:22

Види им само фаца као да иду на Туњице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виктор

05.11.2014 06:42

Овај у средини управо одлучио да назове Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

05.11.2014 06:43

Ставите слике из Брчког нека види народ ко хоће да нам води државу. На овим сликама на нешто И личе. Павић у џемперу а Дјокић као на спроводу. Додик им није дао ни да причају. Њих двојица као два конобара у кафићу једног мафијаша, гледају у газду и ћуте као заливени И боје се да шта не погреше да не би пуко какав шамар..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фритз

05.11.2014 06:43

Па сад дај Боже, али двапут је двапут како кажу. Песимиста је добро обавијештен оптимиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕдинПРО_РС_ПРО_БИХ

05.11.2014 07:15

Мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

05.11.2014 07:24

Савез за промјене мора под хитно ући у власт са Домовином, и узети само три министарска мјеста, министра правде, министра МУПа и министра финансија, па да почну претразивати криминал што су ова багра направили. ТО САВЕЗ МОРА ПОД ХИТНО РАДИТИ. ЈЕДИНО ЋЕМО ТАКО СПАСИТИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ И БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

05.11.2014 07:28

Чуј Додик и Павић дошли малом Ђокици на ноге у Брчко. Што око њега облећу знају да је сујетан и подижу му болесни его.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ово је

05.11.2014 07:47

Дачићево масло , Ђокић је само пиун и Дачићев и Додиков .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симон

05.11.2014 07:52

Дјокиц це морати не само врху партије него и обицном народу да објасни ста је то боље од предсједника владе! Која је сврха уцесца на изборима ако немас највеце амбиције и ако непуцас на највеце функције?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зарко

05.11.2014 07:53

Мој Слободане по ко зна који пут ће се показати да ниси у праву и да је Влада већ формирана и да ће за њу у скупштини подићи руку не 42 посланика него близу 50.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

05.11.2014 08:06

Ова двојица Ђокић и Павић као да су били на неком погребу. Кап кише би их убила. али знајте нећете дуго тако. Доћи ће и вама крај. Формираће се влада и без вас па ће те видјети пошто је МУСА ПРОДАО ЈАРЦА. иСТИНА ЋЕ БРЗО ДОЋИ, КАО И ИЗБОРИ ЗА пРЕДСЈЕДНИКА рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

05.11.2014 08:29

Васке шампион!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србИН

05.11.2014 08:33

Власт има око 50 посланика, наравно овим што су изгубили остала је лажна нада да власт има 42 посланика,али као и сва лажна прича до сад, и ова ткз. савеза пада у воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБОЈ

05.11.2014 09:29

ДОДИК НЕМА 42 ПОСЛАНИКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре жарко

05.11.2014 09:43

У праву си.Мандати су лични,а из коалиције домовина чланица из хрватског народа веч је договорила с Додиком.Овај Васковић нас је толико обмањивао ,те Додик неће бити предсједник,па да ће му Павић и Дјокић окренути ледја и сл.Ипак је господин Чавић био у праву кад је рекао да ће владу имати ко има 42 посланика,а имат ће их и више јер најважнији су лични интереси јер програми сваке странке су исти-борба против криминала,запошљавање,брига за пензионереи сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор ДОБОЈ

05.11.2014 09:45

Нема 42, има пуно више! Ускор ћете видети да сам у праву, као што сам за све до сада био у праву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

05.11.2014 09:46

Показало се да једино Дјокиц има трунку морала. Он није заборавио ко га дрзи на целу партије и без ције подрске би давно био пометен. Постено је сто је своју судбину цврсто везао са Додиковом. Опозиција треба даље да ради и цека моменат када це се догодити навала прелетаца који напустају брод који тоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

05.11.2014 09:47

Додик ће направити Владу РС, да ли ће то бити за 10 или 20 дана, или до Нове Године, није ни битно. Његова и садашња влада тако да му се не жури

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луд - збуњен

05.11.2014 10:06

Ништа није јасно, а све је јасно. Додик нема 42 посланика, УПАМТИТЕ. ПА ДОДИК БИ ПЈЕВАО, ДА ТО ИМА, АЛИ СИГУРНО НЕМА, ВИДЈЕЋЕТЕ НА КРАЈУ ШТА ЋЕ БИТИ, ДАНАС ЈЕ бОСИЋ У бЕОГРАДУ, ЧУЋЕ СЕ. шушка се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Караула

05.11.2014 10:30

СФРЈ се 50 година спремала за рат с Албанијом која је никад није напала, СФРЈ се распала сама од себе! РС се 20 година бори да је не укину бошњаци, хрвати итд, а изгледа да це је уништити мафија, непотизам, бијела куга, итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор луд-збуњен

05.11.2014 10:57

Па Додик одавно већ пјева да је нови - стари владар, зар је ту ишта спорно, ти си стварно лудо збуњен!хаххахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

столе

05.11.2014 12:05

Зна Миле да Васковицеве писаније само насмијавају народ јер да је то неком битно сигурно не би висе писао него био нпр.савјетник у телекому као његов бивси саборац Драгомир Бабиц или сеф каквог кабинета или пр минисатрства или... много је варијанти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Слатки Сукало

05.11.2014 14:48

Милорад Додик је цовјек ком се не сме реци НЕ! Ја јесам будуци премијер Републике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА ЗА СВЕ

05.11.2014 14:49

Овде аман нема победника јос задуго то је само ко це кога пре зезнути за један или два посланика а нама обицним људима ниста од тога нема ми смо потонули до грла нико нас висе не извуце из тога ко год да влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

золе

05.11.2014 16:01

Ниста горе за народ од мањинске владе.Највјероватније да це и ова трајати док неко не добије које милионце и предје у други табор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

05.11.2014 18:00

Штета би била да још не владају овако способни и након овако бриљантних 9 година! Овакав народ боље и не заслужује! Уживајте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОКИ Дервента****

05.11.2014 18:56

Па ста је то људи да ли цемо и даље лупетати без везе? Ови сто владају они неце бас лако дати да га смене јер је пуно криминала. Ово треба сто пре промена власти да би и нама било макар мало боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

05.11.2014 19:11

321 ДА ВИДИМ ТВОЈУ ФАЦУ КАД ДОДИК ФОРМИРА ВЛАСТ У РСу И БИХ МОЗЕС ИЦИ НА ТУЊИЦЕ -КО СИ ТИ ДА СУДИС

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

05.11.2014 19:46

Нема хладног рата.Ситуација је веома једноставна. Пристајемо на 3.ентиет за Хрвате и нека га направе од БЛ а сједисте мозе бити у Лактасима није нас брига.То је једино реално рјсење и коалиција.Папа их је посјетио,толике године са њима раде Србима иза ледја да це њима та транзиција из РС у НДХ ентитет бити природна и безболна.

ОДГОВОРИТЕ