Srpski Hladni Rat

Nakon sastanka u Brčkom između SNSD-a, DNS-a i SPRS-a, Dodik je malo manje dezorijentisan, nego što je to bio poslednjih dana; Pavić i dalje slijepo vjeruje u sopstvenih osam poslanika, dok Petar Đokić ponovo “organima stranke” prikriva nedostatak sopstvene odlučnosti.

Republika Srpska 05.11.2014 | 21:46
Srpski Hladni Rat

Sva trojica “organima” prikrivaju od očiju javnosti da su rezultati pregovora mršavi i da nemaju pojma šta i kako dalje. Njihove priče “o formiranju programskih ciljeva” koje je u toku, svjedoče da ni do sada nisu znali kuda idu. Ako za devet godina nisu uspjeli uspostaviti, profilirati i precizirati programske ciljeve, teško da će im to poći za rukom u narednih sedam osam dana, koliko je ostalo do konačnog objavljivanja zvaničnih rezultata.

Krenimo sa činjenicama o poslednjoj medijskoj manipulaciji Milorada Dodika&co, koja jeste po lidera SNSD-a dala neke pozitivne, ali mršave, rezultate.

SNSD, DNS i SPRS u ovom trenutku nemaju 42 srpska glasa u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Da je sjednica parlamenta danas, te tri stranke ne bi mogle same formirati većinu i izabrati rukovodstvo visokog doma niti Vladu Republike Srpske. Ove tri partije, koje čine Režim, što je još uvijek na vlasti, u ovom trenutku imaju najviše 39 srpskih poslanika iza sebe.

Ova činjenica ni na koji način ne minimizira trenutni medijski uspjeh Milorada Dodika, koji je na sastanku u Brčkom, uspio da Petra Đokića prividno vrati u stado, iako će o tome, kako reče prvi socijalista, odlučivati organi stranke. Dodik se, driblajući na prazno, koliko toliko vratio u igru, premda njegove kretnje ukazuju da još uvijek trpi posledice teškog nokauta, koji je doživio ponudom Mladena Bosića Petru Đokiću da bude premijer.

Kada se pažljivo sagledaju izjave Dodika, Pavića i Đokića, nakon sastanka u Brčkom, uočljivo je da nikakav dokument nije potpisan, ali ni da nikakav dogovor oko pozicija u vlasti nije postignut.

“Želim da vjerujem da to neće biti smetnja, jer očekujem da će organi stranaka ozbiljno razmotriti i pronaći rješenja. Rješenja te vrste su uvijek zasnovana na kompromisima i bez kompromisa se to neće moći riešiti, jer se uvijek neko nečega odriče u korist nečeg drugog”, kazao je Đokić.

Ako Đokićevu izjavu prevedete na narodni jezik, ona bi glasila da Dodik tek treba da unutar SNSD-a završi ono što je obećao socijalistima i DNS-u, a što izgleda nikako nije malo; Isto tako, Đokić će morati da objasni u vrhu partije zbog čega se odriče premijerske fotelje i vodećeg mjesta u Republici Srpskoj, što mu nikako neće biti lako. Jer, Đokić je i sa Savezom imao 42 srpska poslanika iza sebe i bio bi u toj varijanti premijer. Moguće da mu je i Dodik obećao premijersko mjesto?!
I Marko Pavić će imati štošta objasniti u stranci, jer je u cijeloj priči stavljen u poziciju “malog od palube”.

Uz to, Dodik je rekao da su "usaglasili Sporazum", a Đokić da će se "Sporazum tek usaglašavati", pa sve djeluje kao da je trojac ostavio sebi više prostora za uzmicanje iz cijele priče, nego što je zajedničkog prostora za saborovanje. Potvrđuju to i njihove izjave da će "potpisati koaliciju tek nakon objavljivanja rezultata", iako su u koaliciji devet godina. Zašto ne odmah opečatiti kontinuitet, ako je sve dogovoreno? Naravno da nije dogovoreno ništa čvrsto, prefluidno je i nijedan nema ništa konkretno u ruci.

Sve ovo jeste tačno, ali je tačno i da je Dodik, slikajući se sa Đokićem i Pavićem, uz tvrdnju da je na Koti 42, sebi proširio manevarski prostor za djelovanje. I uhvatio malo daha nakon snažnog Bosićevog udarca u pleksus.

Jednostavnije rečeno, Đokić je svojim postupkom i reteriranjem od Bosićeve ponude, Dodiku dao desetak dana da zaista i pokuša dostići Kotu 42. To je, nakon svih godina zajedničkog djelovanja, najmanje što je mogao da učini za lidera SNSD-a, pod uslovom da mu je Dodik obećao da će biti premijer. U suprotnom, Đokić je sebe smjestio na pozciju kante za nabijanje, koja će ponijeti najveću odgovornost za izuzetno turbulentno vrijeme, što nadire u Republiku Srpsku.

Vještom medijskom manipulacijom, koja daje privid da je sve dogovoreno, iako nije usaglašeno baš ništa, Dodik pokušava posijati defetizam u Savezu za promjene. Međutim, vrlo je to teško postići, jer kada on priča o “usaglašavanju politika sa DNS-om i SPRS-om”, a Pavić “o formiranju koalicije”, nakon devet godina zajedničke vladavine, jasno je da su još uvijek jako jako daleko od formiranja vlasti, ma koliko tvrdili suprotno. Jedino što je Dodik trenutno uspio jeste da neke svoje članove “skine sa štrika”, a neke druge spriječi da odmah prebjegnu, što i nije tako malo.

Poludezorijentisani Dodik, koji je konačno uhvatio malo daha, sada će početi da “okreće i nebo i zemlju” da dostigne podršku 42 srpska poslanika.

To je odsutna bitka za politički život, a Dodikovo spuštanje praga na Kotu 42 (ranije je tvrdio da ima sigurnih 50 poslanika iza sebe), definitivno dokazuje da je u velikim problemima, iz kojih ima vrlo vrlo malo izlaza. Čak i da uspije dostići potrebnu kotu u narednim danima, takva većina je pretanka i garantuje agoniju.

Pitanje glasi: treba li Savez za promjene da žali za Đokićem? Ne treba; Ponuđen k’o počašćen, maksima je koja važi u ovom trenutku, a opozicione stranke koje, takođe, sada imaju 39 poslanika u svom timu, moraju čuvati svaku svoju “glavu”, kako im Dodik ne bi uspio povratiti tri mandata koja su mu do sada oduzeli.

Prava bitka tek slijedi; Dva srpska bloka definitvno su suprotstavljena, bez šanse za kompromisom. Kako vrijeme bude odmicalo, Domovina će i jednima i drugima biti sve poželjnija.

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

321

05.11.2014 06:22

Vidi im samo faca kao da idu na Tunjice

ODGOVORITE
Name

Viktor

05.11.2014 06:42

Ovaj u sredini upravo odlučio da nazove Dodika.

ODGOVORITE
Name

istina

05.11.2014 06:43

Stavite slike iz Brčkog neka vidi narod ko hoće da nam vodi državu. Na ovim slikama na nešto I liče. Pavić u džemperu a Djokić kao na sprovodu. Dodik im nije dao ni da pričaju. Njih dvojica kao dva konobara u kafiću jednog mafijaša, gledaju u gazdu i ćute kao zaliveni I boje se da šta ne pogreše da ne bi puko kakav šamar..

ODGOVORITE
Name

Fritz

05.11.2014 06:43

Pa sad daj Bože, ali dvaput je dvaput kako kažu. Pesimista je dobro obaviješten optimista.

ODGOVORITE
Name

EdinPRO_RS_PRO_BIH

05.11.2014 07:15

Mafija.

ODGOVORITE
Name

Uh

05.11.2014 07:24

Savez za promjene mora pod hitno ući u vlast sa Domovinom, i uzeti samo tri ministarska mjesta, ministra pravde, ministra MUPa i ministra finansija, pa da počnu pretrazivati kriminal što su ova bagra napravili. TO SAVEZ MORA POD HITNO RADITI. JEDINO ĆEMO TAKO SPASITI REPUBLIKU SRPSKU I BOSNU I HERCEGOVINU.

ODGOVORITE
Name

petar

05.11.2014 07:28

Čuj Dodik i Pavić došli malom Đokici na noge u Brčko. Što oko njega obleću znaju da je sujetan i podižu mu bolesni ego.

ODGOVORITE
Name

ovo je

05.11.2014 07:47

Dačićevo maslo , Đokić je samo piun i Dačićev i Dodikov .

ODGOVORITE
Name

Simon

05.11.2014 07:52

Djokic ce morati ne samo vrhu partije nego i obicnom narodu da objasni sta je to bolje od predsjednika vlade! Koja je svrha ucesca na izborima ako nemas najvece ambicije i ako nepucas na najvece funkcije?

ODGOVORITE
Name

Zarko

05.11.2014 07:53

Moj Slobodane po ko zna koji put će se pokazati da nisi u pravu i da je Vlada već formirana i da će za nju u skupštini podići ruku ne 42 poslanika nego blizu 50.

ODGOVORITE
Name

Svašta

05.11.2014 08:06

Ova dvojica Đokić i Pavić kao da su bili na nekom pogrebu. Kap kiše bi ih ubila. ali znajte nećete dugo tako. Doći će i vama kraj. Formiraće se vlada i bez vas pa će te vidjeti pošto je MUSA PRODAO JARCA. iSTINA ĆE BRZO DOĆI, KAO I IZBORI ZA pREDSJEDNIKA rs.

ODGOVORITE
Name

Vaske

05.11.2014 08:29

Vaske šampion!

ODGOVORITE
Name

srbIN

05.11.2014 08:33

Vlast ima oko 50 poslanika, naravno ovim što su izgubili ostala je lažna nada da vlast ima 42 poslanika,ali kao i sva lažna priča do sad, i ova tkz. saveza pada u vodu.

ODGOVORITE
Name

DOBOJ

05.11.2014 09:29

DODIK NEMA 42 POSLANIKA!

ODGOVORITE
Name

re žarko

05.11.2014 09:43

U pravu si.Mandati su lični,a iz koalicije domovina članica iz hrvatskog naroda več je dogovorila s Dodikom.Ovaj Vasković nas je toliko obmanjivao ,te Dodik neće biti predsjednik,pa da će mu Pavić i Djokić okrenuti ledja i sl.Ipak je gospodin Čavić bio u pravu kad je rekao da će vladu imati ko ima 42 poslanika,a imat će ih i više jer najvažniji su lični interesi jer programi svake stranke su isti-borba protiv kriminala,zapošljavanje,briga za penzionerei sl.

ODGOVORITE
Name

odgovor DOBOJ

05.11.2014 09:45

Nema 42, ima puno više! Uskor ćete videti da sam u pravu, kao što sam za sve do sada bio u pravu!

ODGOVORITE
Name

Mikailo

05.11.2014 09:46

Pokazalo se da jedino Djokic ima trunku morala. On nije zaboravio ko ga drzi na celu partije i bez cije podrske bi davno bio pometen. Posteno je sto je svoju sudbinu cvrsto vezao sa Dodikovom. Opozicija treba dalje da radi i ceka momenat kada ce se dogoditi navala preletaca koji napustaju brod koji tone.

ODGOVORITE
Name

Realno

05.11.2014 09:47

Dodik će napraviti Vladu RS, da li će to biti za 10 ili 20 dana, ili do Nove Godine, nije ni bitno. Njegova i sadašnja vlada tako da mu se ne žuri

ODGOVORITE
Name

Lud - zbunjen

05.11.2014 10:06

Ništa nije jasno, a sve je jasno. Dodik nema 42 poslanika, UPAMTITE. PA DODIK BI PJEVAO, DA TO IMA, ALI SIGURNO NEMA, VIDJEĆETE NA KRAJU ŠTA ĆE BITI, DANAS JE bOSIĆ U bEOGRADU, ČUĆE SE. šuška se

ODGOVORITE
Name

Karaula

05.11.2014 10:30

SFRJ se 50 godina spremala za rat s Albanijom koja je nikad nije napala, SFRJ se raspala sama od sebe! RS se 20 godina bori da je ne ukinu bošnjaci, hrvati itd, a izgleda da ce je uništiti mafija, nepotizam, bijela kuga, itd...

ODGOVORITE
Name

odgovor lud-zbunjen

05.11.2014 10:57

Pa Dodik odavno već pjeva da je novi - stari vladar, zar je tu išta sporno, ti si stvarno ludo zbunjen!hahhahaha

ODGOVORITE
Name

stole

05.11.2014 12:05

Zna Mile da Vaskoviceve pisanije samo nasmijavaju narod jer da je to nekom bitno sigurno ne bi vise pisao nego bio npr.savjetnik u telekomu kao njegov bivsi saborac Dragomir Babic ili sef kakvog kabineta ili pr minisatrstva ili... mnogo je varijanti

ODGOVORITE
Name

Mali Slatki Sukalo

05.11.2014 14:48

Milorad Dodik je covjek kom se ne sme reci NE! Ja jesam buduci premijer Republike!

ODGOVORITE
Name

PRAVDA ZA SVE

05.11.2014 14:49

Ovde aman nema pobednika jos zadugo to je samo ko ce koga pre zeznuti za jedan ili dva poslanika a nama obicnim ljudima nista od toga nema mi smo potonuli do grla niko nas vise ne izvuce iz toga ko god da vlada.

ODGOVORITE
Name

zole

05.11.2014 16:01

Nista gore za narod od manjinske vlade.Najvjerovatnije da ce i ova trajati dok neko ne dobije koje milionce i predje u drugi tabor.

ODGOVORITE
Name

Mirko

05.11.2014 18:00

Šteta bi bila da još ne vladaju ovako sposobni i nakon ovako briljantnih 9 godina! Ovakav narod bolje i ne zaslužuje! Uživajte!

ODGOVORITE
Name

ROKI Derventa****

05.11.2014 18:56

Pa sta je to ljudi da li cemo i dalje lupetati bez veze? Ovi sto vladaju oni nece bas lako dati da ga smene jer je puno kriminala. Ovo treba sto pre promena vlasti da bi i nama bilo makar malo bolje.

ODGOVORITE
Name

dado

05.11.2014 19:11

321 DA VIDIM TVOJU FACU KAD DODIK FORMIRA VLAST U RSu I BIH MOZES ICI NA TUNJICE -KO SI TI DA SUDIS

ODGOVORITE
Name

heo

05.11.2014 19:46

Nema hladnog rata.Situacija je veoma jednostavna. Pristajemo na 3.entiet za Hrvate i neka ga naprave od BL a sjediste moze biti u Laktasima nije nas briga.To je jedino realno rjsenje i koalicija.Papa ih je posjetio,tolike godine sa njima rade Srbima iza ledja da ce njima ta tranzicija iz RS u NDH entitet biti prirodna i bezbolna.

ODGOVORITE