Кипар против чланства Турске у ЕУ

Кипар је саопштио да ће блокирати сваки напредак Турске у преговорима о чланству у ЕУ, пренео је данас атински дневни лист "Катимерини".

Свијет 22.10.2014 | 19:23
Кипар против чланства Турске у ЕУ

Кипар на тај начин реагује на кршење Кипарске ексклузивне економске зоне (ЕЕЗ) у коју је пре два дана ушао турски истраживачки брод.

"Ми не можемо да пристанемо на отварање нових поглавља под садашњим условима", рекао је портпарол владе у Никозији Никос Христодулидес након седнице Кипарског националног савета.

Турски истраживачки брод ушао је пре два дана у Кипарску ексклузивну економску зону (ЕЕЗ), саопштила је тада влада у Никозији, јавио је "Катимерини".

Брод "Барбарос" ушао је у ту зону у пратњи два пловила и то неколико дана пошто је Турска издала поморско наредјење (НАВТЕX) за ту област.

Због тога је председник кипарских Грка Никос Анастасијадес недавно замрзао разговоре о уједињењу са кипарским Турцима.

У области ЕЕЗ Русија обавља војне вежбе, али уз одобрење Кипра. Те вежбе руских бродова трајаће до 23. октобра.

Кипарски Грци суспендовали су 7. октобра мировне преговоре са турском страном, у знак протеста због, како су навели, покушаја Турске да угрози експлоатацију гаса у близини тог острва.

Лидери кипарских Грка Никос Анастасијадес и водја кипарских Турака Дервиш Ероглу требало је да се састану у оквиру мировних преговора под покровитељством УН, пренео је Ројтерс.

Ови преговори трају са прекидима већ деценијама, али без успеха, док је на снази примирје које надгледају УН, наводи британска агенција.

Кипарски Грци, који представљају медјународно признату кипарску владу, тврде да турске власти од 20. октобра истражују налазишта гаса у мору јужно од обала Кипра што претставља, како наводе, мешање у област коју су њихове власти већ одредиле за истраживање, пренео је Ројтерс.

То је "провокативно"понашање Турске, навео је представник кипарских Грка у саопштењу достављеном медијима, известио је Ројтерс.


Коментари / 0

Оставите коментар