Вокри: Провокације и спорт иду заједно!

Председник такозваног Фудбалског савеза Косова, некадашњи играч Приштине и Партизана Фадиљ Вокри за хрватски Индеx каже да су догађаји у Београду "катастрофа", а о оној застави: "Провокације су саставни део спорта".

Фудбал 17.10.2014 | 08:30
Вокри: Провокације и спорт иду заједно!

Фадиљ Вокри је својевремено био одличан фудбалер, један од оних који су играли срцем и због тога су постали љубимци навијача Партизана.

Али, тај Фадиљ Вокри и овај данас Фадиљ Вокри нису исто. Вокри, припадник албанског народа са Косова и Метохије, данас је и председник такозваног Фудбалског савеза Косова. И као такав за очекивати је да заступа ставове који овдашњој јавности нису блиски.

У разговору за хрватски портал "Индеx", Фокри је догађаје на стадиону Партизана, на мечу Србија - Албанија, описао као "катастрофу за фудбал, али и наше друштво у целини". Али, што се тиче заставе такозване "Велике Албаније", он каже да су провокације "нормалне и саставни део спорта"(!?).

"Не могу да верујем да су и данас, у 21. веку, људи спремни и способни на такве ствари. Несхватљиво ми је то. Утакмица је са разлогом прекинута, јер једноставно није било услова да се она настави и приведе крају. Како ћете да играте фудбал кад знате да је ту око вас гомила хулигана спремна да вас и убије ако треба. Наравно да не кривим све гледаоце на стадиону. Сигурно је било много више оних који су дошли да гледају фудбал, међутим и такви навијачи су на крају испали жртве хулигана и дивљака'', каже Вокри.

На питање да ли и навијачи Албаније сносе одређени степен кривице због недвосмислене првокације (тако је колега са хрватског Индеxа срочио питање дословце), Вокри је одговорио:

''Била провокација или не, онакви догађаји се не могу оправдати. Провокација је саставни део спорта. Провокацију ћемо често видети и међу самим играчима, али прави спортисти морају да остану хладнокрвни, смирени, они не смеју да наседну на провокацију, морају да остану људи. Јасно је да не оправдавам никакве провокације, па ни оне са албанске стране, али чим хулигани упадну у терен ту спорт завршава и наступа лудило".

Он је додао да су фудбалери обе репрезентације били можда и најсмиренији у целој ситуацији, похваливши притом поједине репрезентативце Србије за више него достојанствено понашање.

''Најмањи проблем у читавој ситуацији било је ситно кошкање међу неким играчима на почетку инцидента, оно око заставе. Таквих ситуација је било и таквих ситуација ће бити. Али, у свему осталом мислим да су се играчи показали као прави спортисти. Поједини играчи Србије, Ивановић, Настасић или Коларов чували су своје албанске колеге и то им служи на част. Показали су да су изнад овог примитивизма који смо, нажалост, јуче гледали".

О одлуци УЕФА, која би требвало да буде донета ускоро, Вокри очекује да Фудбалски савез Србије буде драстично кажњен.

''Не желим да прејудицирам одлуку УЕФА, али мислим да је од тренутка кад је први хулиган улетео на терен и ударио албанског играча све јасно. Не знам каква ће бити одлука, али ако УЕФА буде следила своје законе и статуте сматрам да Србију чека велика казна".

Додао је и да је против "намештања" квалификационих група, односно раздвајања репрезентација чији су политички односи на лабавим ногама, како је то било, на пример, у случају Шпаније и Гибралтара.

''С таквим намештањима група због политичких или било каквих других разлога се не слажем. Оштро сам против тога. Фудбал би требало да спаја људе, а не да их раздваја. Фудбал би требало да буде весеље, а не инструмент у рукама неких моћника и талац хулигана и политике. Зар нису биле високе тензије кад су играли Србија и Хрватска, па се опет није ништа догодило. Основна ствар је изолација хулигана. Њихово одстрањивање са трибина и из спорта уопште, јер жалосно је да због њих испаштају нормални људи. Кад се то догоди све ће бити другачије".

Вокри је уверен и да ће Фудбалски савез Косова ускоро, у наредних неколико месеци, постати пуноправни члан УЕФА и ФИФА и да ће почети да игра и такмичарске утакмице, а не само пријатељске.

"Ми смо држава која је призната од 108 држава на свету и није ми јасно због чега таква одлука није донета пре. Овако само губимо време и сматрам да смо у овом случају грубо дискриминисани. Сматрамо да је наше место под окриљем и ФИФА и УЕФА, сматрамо да је наше право да играмо праве утакмице, да се такмичимо и у неколико наредних месеци ми ћемо предузети низ правних корака који би то требало да омогуће".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СРБОЉУБ

17.10.2014 07:45

Какво невинашце,али боли те брига Срби су у питању и бићеш примљен и у ФИФА, а и у УЕФА, јер се ради о Србима, а они ни сами себе не воле већ се критикују и понашају као ти, чак је и застава уреду проблем су навијачи искључиво, јер су СРБИ, али шта ћеш и сами себе пљујемо, па зашто не би и шиптар.

ОДГОВОРИТЕ