Vokri: Provokacije i sport idu zajedno!

Predsednik takozvanog Fudbalskog saveza Kosova, nekadašnji igrač Prištine i Partizana Fadilj Vokri za hrvatski Index kaže da su događaji u Beogradu "katastrofa", a o onoj zastavi: "Provokacije su sastavni deo sporta".

Fudbal 17.10.2014 | 08:30
Vokri: Provokacije i sport idu zajedno!

Fadilj Vokri je svojevremeno bio odličan fudbaler, jedan od onih koji su igrali srcem i zbog toga su postali ljubimci navijača Partizana.

Ali, taj Fadilj Vokri i ovaj danas Fadilj Vokri nisu isto. Vokri, pripadnik albanskog naroda sa Kosova i Metohije, danas je i predsednik takozvanog Fudbalskog saveza Kosova. I kao takav za očekivati je da zastupa stavove koji ovdašnjoj javnosti nisu bliski.

U razgovoru za hrvatski portal "Index", Fokri je događaje na stadionu Partizana, na meču Srbija - Albanija, opisao kao "katastrofu za fudbal, ali i naše društvo u celini". Ali, što se tiče zastave takozvane "Velike Albanije", on kaže da su provokacije "normalne i sastavni deo sporta"(!?).

"Ne mogu da verujem da su i danas, u 21. veku, ljudi spremni i sposobni na takve stvari. Neshvatljivo mi je to. Utakmica je sa razlogom prekinuta, jer jednostavno nije bilo uslova da se ona nastavi i privede kraju. Kako ćete da igrate fudbal kad znate da je tu oko vas gomila huligana spremna da vas i ubije ako treba. Naravno da ne krivim sve gledaoce na stadionu. Sigurno je bilo mnogo više onih koji su došli da gledaju fudbal, međutim i takvi navijači su na kraju ispali žrtve huligana i divljaka'', kaže Vokri.

Na pitanje da li i navijači Albanije snose određeni stepen krivice zbog nedvosmislene prvokacije (tako je kolega sa hrvatskog Indexa sročio pitanje doslovce), Vokri je odgovorio:

''Bila provokacija ili ne, onakvi događaji se ne mogu opravdati. Provokacija je sastavni deo sporta. Provokaciju ćemo često videti i među samim igračima, ali pravi sportisti moraju da ostanu hladnokrvni, smireni, oni ne smeju da nasednu na provokaciju, moraju da ostanu ljudi. Jasno je da ne opravdavam nikakve provokacije, pa ni one sa albanske strane, ali čim huligani upadnu u teren tu sport završava i nastupa ludilo".

On je dodao da su fudbaleri obe reprezentacije bili možda i najsmireniji u celoj situaciji, pohvalivši pritom pojedine reprezentativce Srbije za više nego dostojanstveno ponašanje.

''Najmanji problem u čitavoj situaciji bilo je sitno koškanje među nekim igračima na početku incidenta, ono oko zastave. Takvih situacija je bilo i takvih situacija će biti. Ali, u svemu ostalom mislim da su se igrači pokazali kao pravi sportisti. Pojedini igrači Srbije, Ivanović, Nastasić ili Kolarov čuvali su svoje albanske kolege i to im služi na čast. Pokazali su da su iznad ovog primitivizma koji smo, nažalost, juče gledali".

O odluci UEFA, koja bi trebvalo da bude doneta uskoro, Vokri očekuje da Fudbalski savez Srbije bude drastično kažnjen.

''Ne želim da prejudiciram odluku UEFA, ali mislim da je od trenutka kad je prvi huligan uleteo na teren i udario albanskog igrača sve jasno. Ne znam kakva će biti odluka, ali ako UEFA bude sledila svoje zakone i statute smatram da Srbiju čeka velika kazna".

Dodao je i da je protiv "nameštanja" kvalifikacionih grupa, odnosno razdvajanja reprezentacija čiji su politički odnosi na labavim nogama, kako je to bilo, na primer, u slučaju Španije i Gibraltara.

''S takvim nameštanjima grupa zbog političkih ili bilo kakvih drugih razloga se ne slažem. Oštro sam protiv toga. Fudbal bi trebalo da spaja ljude, a ne da ih razdvaja. Fudbal bi trebalo da bude veselje, a ne instrument u rukama nekih moćnika i talac huligana i politike. Zar nisu bile visoke tenzije kad su igrali Srbija i Hrvatska, pa se opet nije ništa dogodilo. Osnovna stvar je izolacija huligana. Njihovo odstranjivanje sa tribina i iz sporta uopšte, jer žalosno je da zbog njih ispaštaju normalni ljudi. Kad se to dogodi sve će biti drugačije".

Vokri je uveren i da će Fudbalski savez Kosova uskoro, u narednih nekoliko meseci, postati punopravni član UEFA i FIFA i da će početi da igra i takmičarske utakmice, a ne samo prijateljske.

"Mi smo država koja je priznata od 108 država na svetu i nije mi jasno zbog čega takva odluka nije doneta pre. Ovako samo gubimo vreme i smatram da smo u ovom slučaju grubo diskriminisani. Smatramo da je naše mesto pod okriljem i FIFA i UEFA, smatramo da je naše pravo da igramo prave utakmice, da se takmičimo i u nekoliko narednih meseci mi ćemo preduzeti niz pravnih koraka koji bi to trebalo da omoguće".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SRBOLJUB

17.10.2014 07:45

Kakvo nevinašce,ali boli te briga Srbi su u pitanju i bićeš primljen i u FIFA, a i u UEFA, jer se radi o Srbima, a oni ni sami sebe ne vole već se kritikuju i ponašaju kao ti, čak je i zastava uredu problem su navijači isključivo, jer su SRBI, ali šta ćeš i sami sebe pljujemo, pa zašto ne bi i šiptar.

ODGOVORITE