Политички инциденти кроз спортску историју

Историју спорта често су обележавали крвави политички протести и акције, па "Франс прес" након сто је фудбалска утакмица Србије и Албаније прекинута због летелице са заставом "велике Албаније", подсећа на неке од, како наводи, најистакнујих политичких инцидената у спорту.

Фудбал 16.10.2014 | 19:25
Политички инциденти кроз спортску историју

У децембру 1956. ватерполо меч између Совјетског Савеза и Мађарске на Олимпијским играма у Мелбурну постала је позната као "крв у води". Утакмица је уследила након што су совјетске снаге помогле гушењу антикомунистичке понудне у Будимпешти. Мађарски играчи и навијачи изазивали су своје противнике и ускоро су полетеле песнице. Ови догађаји били су повод за докуметарац "Бес слободе" и филм "Деца славе". 

У децембру 1969. један борац против апартхејда отео је аутобус са рагби тимом Јужне Африке, који су чинили белци, у Лондону. Заменик капитена тима Томи Смит зграбио је возача, који је слупао аутобус. Неке утакмице игране су након тога иза бодљикаве жице, док је на другима било упада у терен.

У септембру 1972. наоружани Палестинци су узели као таоце девет израелских атлетичара, тренера и званичника на Олимпијским играма у Минхену. Сви Израелци су убијени у покушају спасавања док су пребацивани до авиона који је чекао на минхенском аеродрому. У једној од највећих трагедија на Олимпијским играма, убијено је и пет палестинских екстремиста.

У мају 1990. дошло је до нереда на утакмици између Динама из Загреба и Црвене звезде. Хаос је настао неколико седмица пошто су странке које траже независност однеле победу на првим вишестраначким изборима у Хрватској. Шездесет људи је претучено, избодено или повређено, а употребљен је и сузавац.

У мају 2009. наоружани људи напали су из заседе крикет тим Шри Ланке који се налазио на путу ка Лахореу, где је требало да играју утакмицу са Пакистаном. Шест играча је повређено, а шест полицајаца и два цивила убијени. За инцидент су окривљени исламски екстремисти из Пакистана.

Коментари / 0

Оставите коментар