Берба кукуруза ће каснити и до 25 дана

Ове јесени берба кукуруза ће каснити и до 25 дана.

Република Српска 25.09.2014 | 19:23
Берба кукуруза ће каснити и до 25 дана

Без обзира на ово кашњење у ресорном министарству очекују добре приносе. Они се очекују и у повртларској производњи, док је производња воћа преполовљена, саопштено је на конференцији за медије министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде након што је Влада РС усвојила информацију о  стању у пољопривреди и заснивању новог производног циклуса.

 Под кукурузом је ове године укупно 125 112 хектара. Због касније сјетве, пресијавања, обилних падавина и нижих температура након поплава евидентно је да вегетација кукуруза касни и до 25 дана, кажу у ресорном министарству.Према првим процјенама може се очекивати род кукуруза од пет тона по хектару, што је по вриједности за 20 одсто више него прошле године.

Оцјењено је и да је повртларска производња очекивана, а код појединих култура И изнад очекивања, за разлику од производње воћа,  коју је пратило низ негативних појава.

Констатовано је да укупна штета од поплава износи више од 200 милиона марака.Кад је ријеч о предстојећој сјетви , очекује се да ће бити засијано 70 000 хектара, од чега 40 000 хектара под пшеницом. До сада је из аграрног буџета, који износи 60 милиона марака, реализовано 20 милиона, док је у трезорском систему још пет милиона за текуће исплате.

На снази су и даље сет мјера  за заснивање новог производног циклуса,саопштено је из ресорног министарства.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

аxxе

25.09.2014 13:14

Дај бозе да успије бар несто ако не ми сељаци смо на дну сиромаства!

ОДГОВОРИТЕ