Berba kukuruza će kasniti i do 25 dana

Ove jeseni berba kukuruza će kasniti i do 25 dana.

Republika Srpska 25.09.2014 | 19:23
Berba kukuruza će kasniti i do 25 dana

Bez obzira na ovo kašnjenje u resornom ministarstvu očekuju dobre prinose. Oni se očekuju i u povrtlarskoj proizvodnji, dok je proizvodnja voća prepolovljena, saopšteno je na konferenciji za medije ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nakon što je Vlada RS usvojila informaciju o  stanju u poljoprivredi i zasnivanju novog proizvodnog ciklusa.

 Pod kukuruzom je ove godine ukupno 125 112 hektara. Zbog kasnije sjetve, presijavanja, obilnih padavina i nižih temperatura nakon poplava evidentno je da vegetacija kukuruza kasni i do 25 dana, kažu u resornom ministarstvu.Prema prvim procjenama može se očekivati rod kukuruza od pet tona po hektaru, što je po vrijednosti za 20 odsto više nego prošle godine.

Ocjenjeno je i da je povrtlarska proizvodnja očekivana, a kod pojedinih kultura I iznad očekivanja, za razliku od proizvodnje voća,  koju je pratilo niz negativnih pojava.

Konstatovano je da ukupna šteta od poplava iznosi više od 200 miliona maraka.Kad je riječ o predstojećoj sjetvi , očekuje se da će biti zasijano 70 000 hektara, od čega 40 000 hektara pod pšenicom. Do sada je iz agrarnog budžeta, koji iznosi 60 miliona maraka, realizovano 20 miliona, dok je u trezorskom sistemu još pet miliona za tekuće isplate.

Na snazi su i dalje set mjera  za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa,saopšteno je iz resornog ministarstva.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

axxe

25.09.2014 13:14

Daj boze da uspije bar nesto ako ne mi seljaci smo na dnu siromastva!

ODGOVORITE