Сале пред 1/2: Можемо ми још боље!

Кошаркаши Србије се у петак (22.00) против Француске боре за пласман у финале Светског првенства. За нас је изазов да играмо против шампиона и пробамо да га победимо – каже селектор Србије.

Кошарка 12.09.2014 | 08:45
Сале пред 1/2: Можемо ми још боље!

Ноћ после чудесне четвртфиналне победе над Бразилом, селектор Александар Ђорђевић изгледао је као да у чуда не верује. Као да се ништа није догодило, ушетао је у салу за прес конференције мадридског хотела "Мелија Кастиља" с рукама у џеповима, гласом испраним од еуфорије говорио о дуелу са Француском у полуфиналу Светског првенства (петак, 22.00).

Када погледате Салета, помислите да шампионат за Србију тек почиње од борбе за медаљу. Његово држање свлачи вео мистерије са питања како су наши момци остали тако дуго у Шпанији. "Ђорђевић", понављао је један бразилски колега упирући прстом ка небу.

- Леп осећај. Међутим, може да буде још лепши - показује Ђорђевић да је небо граница када имате групу играча који у чуда верују. - Мислим да ови момци и сви ми с дугогодишњим искуством са оваквих такмичења, знамо шта значе велики тренуци. Означавају велике играче, мислим да сам тиме све рекао.

Све је рекао и када је пет минута после победе над Бразилом (84:56) наручио Шпанију за полуфинални оброк. "Да бисте били најбољи, морате да играте са најбољима и да их победите", одговорио је на питање ког ривала би желео у мечу за финале, без икакве намере да омаловажи европског шампиона.

- Боља екипа је прошла - потврђује то говорећи о француској гиљотини за шпанске снове. - Терен не лаже, без обзира на то шта ја причао или желео. Шпанија је била највећи фаворит за злато, али је очигледно да у тиму нешто није штимало.

У српском тиму, али и у француском који је показао да не зависи од генијалности Тонија Паркера, од елиминационе фазе није било никаквих неправилности у срчаним откуцајима.

- За нас је велика ствар играти против шампиона Европе у полуфиналу. Веома ценим француску кошарку, начин рада, организациону моћ. Ово је потврда њиховог квалитета, да и без таквог играча какав је Паркер могу да дођу до одличног резултата. За нас је изазов да играмо против шампиона и пробамо да га победимо.

У групи су били бољи за један поен, или за једну крајње дискутабилну одлуку, због које је италијански судија Черебух неколико дана раније завршио каријеру.

- Мислим да они имају улогу фаворита, баш због чињенице да су шампиони Европе. Момци су жељни да одиграју још једну добру утакмицу против атлетски најдоминантније екипе, уз Шпанију и Америку. Агресивни су, снажни, имају Дијаоа као плејмејкера на позицији "четири", апсолутног лидера који плени. Велика вредност је то што су око таквих величина направили језгро, поседују јединство које их гура напред.

Одговор на питање о неприметном испраћају на Светско првенство, одразу (не)поверења јавности према тиму рањеном повредама и отказима, елегантно ескивира.

- Нису знали када путујемо.

НА питање да ли има везе са чињеницом да је игра Милоша Теодосића зрелија него на неким претходним такмичењима, Ђорђевић само слеже раменима:

- Човек игра кошарку, игра за тим и за резултат, заједно са својим саиграчима. Врло је једноставно.

Српских навијача у Мадриду нема много, али и они много значе репрезентацији.

- Надамо се да ће бити више у полуфиналу. И ови што су овде дају нам велику снагу и ветар у леђа. Лепо је чути певање химне са трибина. Чује се и навијање током утакмице. Играчи то осећају и много им значи подршка навијача - каже Ђорђевић.

Сада сви знају да се кошарка вратила.

Коментари / 0

Оставите коментар