Sale pred 1/2: Možemo mi još bolje!

Košarkaši Srbije se u petak (22.00) protiv Francuske bore za plasman u finale Svetskog prvenstva. Za nas je izazov da igramo protiv šampiona i probamo da ga pobedimo – kaže selektor Srbije.

Košarka 12.09.2014 | 08:45
Sale pred 1/2: Možemo mi još bolje!

Noć posle čudesne četvrtfinalne pobede nad Brazilom, selektor Aleksandar Đorđević izgledao je kao da u čuda ne veruje. Kao da se ništa nije dogodilo, ušetao je u salu za pres konferencije madridskog hotela "Melija Kastilja" s rukama u džepovima, glasom ispranim od euforije govorio o duelu sa Francuskom u polufinalu Svetskog prvenstva (petak, 22.00).

Kada pogledate Saleta, pomislite da šampionat za Srbiju tek počinje od borbe za medalju. Njegovo držanje svlači veo misterije sa pitanja kako su naši momci ostali tako dugo u Španiji. "Đorđević", ponavljao je jedan brazilski kolega upirući prstom ka nebu.

- Lep osećaj. Međutim, može da bude još lepši - pokazuje Đorđević da je nebo granica kada imate grupu igrača koji u čuda veruju. - Mislim da ovi momci i svi mi s dugogodišnjim iskustvom sa ovakvih takmičenja, znamo šta znače veliki trenuci. Označavaju velike igrače, mislim da sam time sve rekao.

Sve je rekao i kada je pet minuta posle pobede nad Brazilom (84:56) naručio Španiju za polufinalni obrok. "Da biste bili najbolji, morate da igrate sa najboljima i da ih pobedite", odgovorio je na pitanje kog rivala bi želeo u meču za finale, bez ikakve namere da omalovaži evropskog šampiona.

- Bolja ekipa je prošla - potvrđuje to govoreći o francuskoj giljotini za španske snove. - Teren ne laže, bez obzira na to šta ja pričao ili želeo. Španija je bila najveći favorit za zlato, ali je očigledno da u timu nešto nije štimalo.

U srpskom timu, ali i u francuskom koji je pokazao da ne zavisi od genijalnosti Tonija Parkera, od eliminacione faze nije bilo nikakvih nepravilnosti u srčanim otkucajima.

- Za nas je velika stvar igrati protiv šampiona Evrope u polufinalu. Veoma cenim francusku košarku, način rada, organizacionu moć. Ovo je potvrda njihovog kvaliteta, da i bez takvog igrača kakav je Parker mogu da dođu do odličnog rezultata. Za nas je izazov da igramo protiv šampiona i probamo da ga pobedimo.

U grupi su bili bolji za jedan poen, ili za jednu krajnje diskutabilnu odluku, zbog koje je italijanski sudija Čerebuh nekoliko dana ranije završio karijeru.

- Mislim da oni imaju ulogu favorita, baš zbog činjenice da su šampioni Evrope. Momci su željni da odigraju još jednu dobru utakmicu protiv atletski najdominantnije ekipe, uz Španiju i Ameriku. Agresivni su, snažni, imaju Dijaoa kao plejmejkera na poziciji "četiri", apsolutnog lidera koji pleni. Velika vrednost je to što su oko takvih veličina napravili jezgro, poseduju jedinstvo koje ih gura napred.

Odgovor na pitanje o neprimetnom ispraćaju na Svetsko prvenstvo, odrazu (ne)poverenja javnosti prema timu ranjenom povredama i otkazima, elegantno eskivira.

- Nisu znali kada putujemo.

NA pitanje da li ima veze sa činjenicom da je igra Miloša Teodosića zrelija nego na nekim prethodnim takmičenjima, Đorđević samo sleže ramenima:

- Čovek igra košarku, igra za tim i za rezultat, zajedno sa svojim saigračima. Vrlo je jednostavno.

Srpskih navijača u Madridu nema mnogo, ali i oni mnogo znače reprezentaciji.

- Nadamo se da će biti više u polufinalu. I ovi što su ovde daju nam veliku snagu i vetar u leđa. Lepo je čuti pevanje himne sa tribina. Čuje se i navijanje tokom utakmice. Igrači to osećaju i mnogo im znači podrška navijača - kaže Đorđević.

Sada svi znaju da se košarka vratila.

Komentari / 0

Ostavite komentar