Хрвати продају јахту Жељка Митровића

Поднели смо уставну жалбу је јер сматрамо да су нам ускраћена уставна права, а остале поступке водили смо због низа процедуралних пропуста при одузимању јахте, рекао је Митровићев адвокат

Жељко Митровић, власник ТВ Пинка, поднео је недавно уставну жалбу јер му је хрватска царина запленила јахту Ел Босцо 2010. тражећи да плати два милиона евра царине и таксе.

Регион 26.07.2014 | 19:52
Хрвати продају јахту Жељка Митровића

Митровићев адвокат Невен Цирквени открива да су се, након што им је Управни суд одбио жалбу, одлучили на уставну жалбу.

"Поднели смо је јер сматрамо да су нам ускраћена уставна права, а остале поступке водили смо због низа процедуралних пропуста при одузимању јахте", рекао је адвокат.

Једну тужбу поднели су и на Општинском суду у Дубровнику, а ових дана донесена је неправоснажна одлука према којој Митровић ипак остаје без јахте.

"Жалићемо се вишем суду", најавио је Цирквени. Реч је о неправоснажној пресуди суда у Дубровнику у процесу који је фирма Ел Босцо из Сплита покренула против Министарства финанција, односно Царине у Дубровнику, а због заштите од незаконите радње, односно објаве огласа о продаји јахте од стране државе.

Суд у Дубровнику одбио је залбе  и наложио је тужитељу намиривање трошкове поступка у износу од 372.540 куна. Јахту је Митровићу Царинска управа запленила 2010. тражећи да плати царине и таксе. Брод је заустављен кад је из црногорског упловљавао у хрватско територијално море.

Цариници су оцијенили да су тада почињена два пријеступа. Први је био то што Митровић, већински власник твртке Ел Босцо са седиштем у Гибралтару на коју је брод регистриран, није био на јахти у тренутку уласка у Хрватску.

Други пропуст био је то што су четири члана посаде затечена на јахти упослена у Митровићевој фирми са сједиштем у Хрватској. По хрватским прописима, јахта у власништву иностране фирме не може запошљавати посаду запослену у хрватској фирми. Митровић је одбио да плати царине и таксе и упустио се у правну битку. Царинска управа је 2011. покушала јахту продати путем огласа, али то је адвокат Митровића успео да заустави.

Митровићев адвокат Невен Цирквени открива да су се, након што им је Управни суд одбио жалбу , одлучили на уставну жалбу.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Х&М

26.07.2014 11:17

Опет ударио свој на својега!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

26.07.2014 11:42

Невјероватна правна држава ова Хрватска. Очито је јахта запела наком за око.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

26.07.2014 12:22

Хоће јахту а радницима шест мјесеци није дао плате... За њега није ни гумени чамац на весла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слија

26.07.2014 12:37

Митровиц висе никоме није занимљив. Најнакараднији програм има Пинк телевизија, од фарме пе надаље. А за јахту - нека се бори на суду

ОДГОВОРИТЕ